Pentru a combate penuria de alimente, Kim Jong-un mobilizează armata

Luni, 20 Martie 2023, ora 15:30
3103 citiri
Pentru a combate penuria de alimente, Kim Jong-un mobilizează armata
Liderul nord-coreean Kim Jong-un inconjurat de ofițeri/ FOTO: BBC

Kim Jong-un, dictatorul nord-corean, a cerut soldaților să fie „o forță motrice” în creșterea producției de alimente, o reflectare a provocărilor economice și geopolitice ale Nordului.

Sute de mii de soldați nord-coreeni au fost mobilizați pentru a ajuta la semănarea, plantarea și strângerea recoltelor. Armata țării își reorganizează unele dintre fabricile de muniții pentru a produce tractoare și mașini de treierat, transformând, de asemenea, unele aerodromuri în sere. Se pare că soldaților li se cere să-și prelungească serviciul cu trei ani și să-i petreacă la ferme. Directivele au venit direct de la liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, care a cerut ca armata sa să devină „o forță motrice” în creșterea producției de alimente.

Este atât un imperativ economic, cât și un calcul geopolitic pentru o națiune izolată care se confruntă cu o penurie de alimente. Sancțiunile impuse din 2016 din cauza programului nuclear al Nordului i-au devastat exporturile și capacitatea de a câștiga valută. Apoi, pandemia și închiderea granițelor care a rezultat au restrâns puținul comerț cu China.

Există puține șanse de reușită, cu excepția cazului în care China ajunge la concluzia că vecina sa comunistă nu poate gestiona singură problema alimentară și decide să trimită transporturi mari cu ajutoare. Coreea de Nord pare acum să se pregătească pentru o confruntare prelungită cu Statele Unite, deoarece administrația Biden, concentrată pe războiul din Ucraina, nu arată nicio urgență să negocieze.

„Situația este cea mai rea de când Kim a preluat puterea”, a spus Kwon Tae-jin, expert în situația alimentară din Coreea de Nord la Institutul GS&J din Seul. „Dacă aș fi în locul lui, nu aș ști de unde să încep să rezolv problema.”

Penuria de alimente este mare din moment ce Kim Jond-un a convocat Partidul Muncitorilor luna trecută iar pe agendă a fost problema alimentației. Când a prezidat Comisia Militară Centrală, weekendul trecut, presa de stat a menționat doar pe scurt amenințarea reprezentată de exercițiile militare comune dintre Coreea de Sud și Statele Unite, concentrându-se în schimb pe campania lui Kim în jurul alimentelor.

Coreea de Sud încearcă să folosească problema ca pârghie pentru a-l convinge pe Kim să revină la dialog, scrie New York Times.

Penurie de îngrășăminte și echipamente agricole

Loviți de secete și inundații, afectați de gestionarea proastă socialistă și loviți de sancțiunile internaționale, nord-coreenii suferă de multă vreme din cauza penuriei de alimente. Milioane de oameni au murit în timpul foametei din anii 1990.

„Coreea de Nord nu a putut oferi fermierilor suficiente echipamente agricole sau îngrășăminte din cauza pandemiei și a închiderii frontierei”, a declarat Kim Dawool, analist la Institutul pentru Politică Economică Internațională din Coreea de Sud.

Importurile de îngrășăminte ale Nordului din China au scăzut la 5,4 milioane de dolari anul trecut, de la 85 de milioane de dolari în 2018, potrivit Asociației pentru Comerț Internațional din Coreea de Sud. În 2021, Kim a ordonat fermierilor săi să planteze de două ori mai mult grâu, care nu are nevoie de la fel de mult îngrășământ ca porumbul.

Producția de cereale din Coreea de Nord a scăzut la 3,4 milioane de tone în 2020, de la 4,6 milioane de tone anul precedent. Banii pe care Coreea de Nord i-a cheltuit pentru testele cu rachete anul trecut ar fi fost mai mult decât suficienți pentru a importa un milion de tone de cereale, au spus oficialii sud-coreeni. Pe lângă deficit, Coreea de Nord a respins ajutorul extern și a speriat contrabandiștii de alimente, adăugând mai multe garduri și emițând un ordin de împușcare a celor care fac trafic de-a lungul graniței cu China. De asemenea, a înăsprit controlul asupra mișcării oamenilor între orașe, făcând mai dificil pentru comercianți să livreze mărfuri.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a condus o simulare de ''contraatac nuclear''

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a condus exerciţii militare timp de două zile, în cadrul cărora "a fost simulat un contraatac nuclear" şi care au cuprins un test cu rachetă balistică echipată cu "un focos nuclear fals", a relatat luni agenţia de presă nord-coreeană de stat KCNA, receptată la Seul, potrivit AFP.

Kim şi-a exprimat "satisfacţia" după acest weekend de exerciţii, conform KCNA. A fost a patra demonstraţie de forţă a Phenianului într-o săptămână, într-un moment în care Seulul şi Washingtonul îşi desfăşoară cele mai importante exerciţii militare comune din ultimii cinci ani.

Coreea de Nord consideră toate exerciţiile de acest gen drept repetiţii pentru o invadare a teritoriului său şi a avertizat în mai multe rânduri că va răspunde la ele într-un mod "zdrobitor".

"Racheta era echipată cu un focos care simula o ogivă nucleară", a precizat KCNA.

Joi, Phenianul a efectuat un test cu racheta sa balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong-17, cea mai puternică din arsenalul său, în prezenţa liderului Kim Jong Un şi a fiicei sale şi chiar înaintea unei vizite în Japonia a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol.

După o relaţie rece timp de mulţi ani din cauza unei dispute istorice, Japonia şi Coreea de Sud, state vecine, au reluat discuţiile la cel mai înalt nivel şi au decis să facă front unit în faţa Coreii de Nord.

Este al doilea test cu ICBM efectuat de Phenian în acest an, despre care KCNA a spus că este un răspuns la exerciţiile militare "frenetice" ale Coreii de Sud şi SUA.

Testul a avut lor după ce marţi au fost lansate două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, iar la 12 martie au fost testate de pe un submarin două rachete strategice de croazieră.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
Discuții cruciale între miniștrii Apărării din SUA și China. A fost primul dialog la acest nivel după un an și jumătate
Discuții cruciale între miniștrii Apărării din SUA și China. A fost primul dialog la acest nivel după un an și jumătate
Miniştrii apărării din SUA, Lloyd Austin, şi omologul chinez, Dong Jun, au purtat marţi, 16 aprilie, o convorbire în format de videoconferinţă. A fost prima după aproape un an şi...
#Coreea de Nord, #penurie alimentara, #Kim Jong Un, #armata, #mobilizare , #Coreea de Nord