Kim Jong-un s-a lăudat degeaba. Satelitul de spionaj al Coreei de Nord nu funcționează, spun oficialii de la Seul

Marti, 27 Februarie 2024, ora 23:49
1981 citiri
Kim Jong-un s-a lăudat degeaba. Satelitul de spionaj al Coreei de Nord nu funcționează, spun oficialii de la Seul
Coreea de Nord a plasat un satelit de spionaj în spatiu/ FOTO; CNN

Satelitul de recunoaștere lansat recent de Coreei de Nord este pe orbită, dar nu pare să funcționeze, a spus Seulul, informează Newsweek.

Malligyong-1, primul satelit spion al Phenianului care a ajuns cu succes pe orbită, înconjoară Pământul, dar nu comunică cel mai probabil cu solul, a informat marți agenția de știri Yonhap, citând comentariile făcute în ziua precedentă de ministrul apărării din Sud, Shin Won-sik.

„Nu dă semne de funcționare și doar orbitează fără activitate”, a spus el. Șeful apărării din Seul a fost sceptic cu privire la afirmația Phenianului că satelitul monitorizează trupele din Coreea de Sud și SUA.

Cu relațiile inter-coreene deja la cel mai scăzut punct din ultimele decenii și observatorii de lungă durată din Coreea de Nord spunând că Kim Jong Un se pregătește de război, vechii inamici din Războiul Rece sunt acum blocați într-o rivalitate în spațiu.

Succesul satelitului nord-coreean în noiembrie a fost urmat de lansarea propriului satelit de recunoaștere al Coreei de Sud cu ajutorul SUA, o mișcare criticată de Nord pentru „standardele duble”.

Phenianul a anunțat că va pune pe orbită încă trei sateliți anul acesta. Coreea de Sud evaluează că următoarea lansare ar putea avea loc „în martie”, potrivit Shin, cu o lună înainte ca Seulul să intenționeze să lanseze și al doilea satelit.

Shin a sugerat că a fost o tactică deliberată a Coreei de Nord de a face presiuni asupra guvernului președintelui Yoon Suk Yeol înainte de viitoarele alegeri generale din 10 aprilie din Sud.

Ministrul Apărării sud-coreean a repetat o evaluare a serviciilor secrete din Coreea de Sud care a concluzionat că nordul a primit probabil asistență tehnică din partea Rusiei pentru lansarea satelitului său.

În septembrie anul trecut, președintele Vladimir Putin l-a găzduit pe dictatorul Kim Jong-un la Cosmodromul Vostocinîi, principalul port spațial al Rusiei din Orientul Îndepărtat al țării. Cei doi lideri au convenit să intensifice cooperarea în comerț, apărare și spațiu – și probabil au încheiat și un acord de arme.

"Rămâne incert în ce măsură Rusia va oferi tehnologie legată de aeronave și echipamente de sol căutate de Coreea de Nord. Cu toate acestea, dacă Rusia va continua să primească mai multe muniții din Coreea de Nord, sfera transferului de tehnologie ar putea crește", a spus Shin.

SUA și aliații săi au acuzat forțele ruse că au lansat rachete balistice nord-coreene în Ucraina. Sudul a acuzat luna trecută Moscova că folosește Ucraina ca „loc de testare” pentru armele Phenianului.

Un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene a declarat săptămâna trecută că Rusia a primit 1,5 milioane de obuze de artilerie de 122 și 152 de milimetri din Coreea de Nord, dar jumătate din cartușe nu funcționează . Cealaltă jumătate a necesitat restaurare sau inspecție, a spus oficialul.

Potrivit Yonhap, Coreea de Nord a expediat în Rusia aproximativ 6.700 de containere de la întâlnirea Putin-Kim din septembrie, suficiente pentru a găzdui 500.000 de proiectile de artilerie de 122 de milimetri sau 3 milioane de obuze de 152 de milimetri.

În schimb, Coreea de Nord părea să primească hrană și alte bunuri, inclusiv materiale pentru fabricarea armelor.

„Se pare că alimentele reprezintă cea mai mare proporție, despre care se crede că a stabilizat prețurile alimentelor în Coreea de Nord, incluzând și alte necesități”, a spus Shin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în...
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
#Coreea de Nord, #satelit, #Coreea de Sud, #spionaj, #Rusia, #munitiii , #Coreea de Nord