Tensiune maximă în peninsula Coreea: Focuri de avertisment și acuzații de încălcare a frontierei marine între Nord și Sud

Luni, 24 Octombrie 2022, ora 07:28
2372 citiri
Tensiune maximă în peninsula Coreea: Focuri de avertisment și acuzații de încălcare a frontierei marine între Nord și Sud
Frontiera maritimă, considerată un punct fierbinte FOTO Pixabay

O navă nord-coreeană care ar fi depășit frontiera maritimă disputată între cele două ţări ale peninsulei a fost atenționată cu focuri de avertisment de marina sud-coreeană, scrie AFP.

Nava comercială nord-coreeană ar fi depăşit Linia de limită a Nordului, în apropiere de insula Baengnyeong, la ora locală 03.42, şi apoi s-a retras spre nord după focuri de avertizare din partea marinei sud-coreene, a declarat statul major interarme, citat de Yonhap.

La rândul său, armata Phenianului a afirmat că o navă militară sud-coreeană a încălcat câteva minute mai târziu frontiera de facto de 2,5 până la 5 kilometri, iar armata nord-coreeană (APC) a răspuns trăgând zece focuri de avertizare în atenţia sa de pe coasta sa de vest.

"Unităţile a litoralului vestic din cadru APC au luat o primă contramăsură pentru a respinge cu putere nava de război inamică, trăgând 10 obuze cu rachete multiple spre apele teritoriale, unde o mişcare navală inamică a fost detectată la ora 05.15", a declarat un purtător de cuvânt al statului major al APC într-un comunicat.

"Am adresat încă o dată un sever avertisment duşmanilor la originea unor provocări maritime care se adaugă tirurilor de artilerie şi difuzării de mesaje transfrontaliere prin difuzoare", a declarat un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene.

Frontiera maritimă, considerată un punct fierbinte, a fost scena mai multor ciocniri între cele două Corei de-a lungul anilor.

Dar tensiunile s-au intensificat în ultimele săptămâni, Phenianul efectuând mai multe lansări de rachete şi tiruri de baraj de artilerie considerate provocatoare de Coreea de Sud şi Japonia.

Phenianul şi-a sporit considerabil manevrele militare recent, în timp ce Seulul şi Washingtonul susţin că liderul nord-coreean Kim Jong Un este pe punctul de a efectua ceea ce ar fi al şaptelea test nuclear al ţării sale.

Schimbul de focuri de avertizare de luni a avut loc în ziua în care secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, se deplasează în Japonia pentru discuţii în trei cu Tokyo şi Seulul, ambii aliaţi ai Washingtonului, în semn de unitate după seria de tiruri nord-coreene.

În cursul lunii octombrie, Phenianul s-a angajat în demonstraţii de forţă militară, lansând o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, efectuând mai multe tiruri de artilerie şi trimiţând avioane de luptă în apropierea frontierei cu Coreea de Sud.

Tirurile de artilerie a avut loc în apele sale de pe coastele sale de est şi de vest, încălcând o "zonă tampon" stabilită într-un acord din 2018 cu Sudul pentru a preveni incidentele pe mare.

Phenianul pretinde că răspunde "provocărilor" Seulului şi a descris testele de arme drept simulări de "lovituri nucleare tactice" împotriva unor ţinte din Coreea de Sud.

Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
Șeful FSB acuză Ucraina, SUA și Regatul Unit că se află în spatele atacului de la Moscova, soldat cu 139 de morţi
Șeful FSB acuză Ucraina, SUA și Regatul Unit că se află în spatele atacului de la Moscova, soldat cu 139 de morţi
Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), a declarat marţi, 26 martie, că SUA, Regatul Unit şi Ucraina se află în spatele atacului de la...
#Coreea, #acuzatii, #incalcare, #frontiera, #focuri avertisment , #Coreea