Planta verde care îți ajută inima: Este o sursă bună de nutrienți și vitaminele A, K și C

Vineri, 19 August 2022, ora 05:08
5927 citiri
Planta verde care îți ajută inima: Este o sursă bună de nutrienți și vitaminele A, K și C
Coriandrul conține antioxidanți și este o sursă bună de nutrienți FOTO: Unsplash.com

Coriandrul este o plantă bună pentru tine, care oferă nutrienți importanți precum vitaminele A, K și C, precum și antioxidanți sănătoși pentru inimă, potrivit Health.com.

Coriandrul (frunzele plantei de coriandru) este o plantă verde strălucitoare folosită în mod obișnuit în bucătăria mexicană, asiatică și din Orientul Mijlociu, precum și în alte bucătării din întreaga lume.

În afară de aroma sa piperată, coriandrul este adăugat la diferite feluri de mâncare pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate. Iată detaliile despre beneficiile coriandrului, plus cum să-l mănânci și de ce unii oameni pur și simplu nu-i suportă gustul.

Coriandrul este o sursă bună de nutrienți

Pe lângă culoare și aromă, coriandrul are și alte beneficii. Un sfert de cană de frunze de coriandru crude (aproximativ de dimensiunea unei mingi de golf) oferă 16% din valoarea zilnică a vitaminei K, care susține sănătatea oaselor și ajută la vindecarea rănilor.

De asemenea, oferă 5% DV de vitamina A și 2% DV de vitamina C - două vitamine responsabile pentru funcția imunitară. În plus, dimensiunea porției adaugă mai puțin de o calorie la masă.

Coriandrul conține antioxidanți

Coriandrul oferă și compuși importanți numiți antioxidanți, potrivit unei recenzii din 2022 publicată în revista Molecules.

În timp ce coriandrul are multe tipuri de antioxidanți, o clasă, cunoscută sub numele de polifenoli, este deosebit de importantă. Polifenolii reduc inflamația și previn deteriorarea celulelor care ar fi contribuit altfel la îmbătrânirea prematură și la creșterea riscului de îmbolnăvire.

Coriandrul poate ajuta la sănătatea cardiovasculară

Medicina tradițională a folosit de mult timp părți ale plantei de coriandru pentru a trata durerea, inflamația, problemele gastrointestinale și diabetul. Deși majoritatea proprietăților medicinale ale plantei nu au fost încă studiate, aceeași recenzie din 2022 publicată în Molecules a constatat că planta poate avea beneficii cardiovasculare, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Cercetătorii susțin că acest lucru se datorează conținutului ridicat de antioxidanți al coriandru.

Dezavantaje potențiale ale coriandrului

În general, coriandrul are puține dezavantaje, mai ales când vine vorba de conținutul nutrițional. Cu toate acestea, unii oameni ar putea dori să evite coriandrul.

De exemplu, până la 14% din populație are o variantă genetică care îi face foarte sensibili la mirosul unui compus din coriandru numit aldehide. Deoarece mirosul și gustul sunt atât de strâns legate, acest lucru poate face ca planta proaspătă să aibă gust de săpun sau murdărie.

În plus, deoarece coriandrul este adesea consumat crud, prezintă riscul de a fi contaminat cu bacterii care altfel ar fi fost ucise prin gătit.

Cum să mănânci coriandrul

Dacă doriți să creșteți cu ușurință aportul de antioxidanți și vitamine, puteți să folosiți coriandrul crud. Presărați-l peste guacamole, salate, fasole, cartofi prăjiți, supe, pește, curry și multe altele.

Chiar dacă nu sunteți un mare fan al coriandrului simplu și crud, accesați online și găsiți rețete care încorporează această plantă, cum ar fi pico de gallo, pesto și chiar cocktail-uri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coriandru sanatate, #vitamine, #Nutrienti, #beneficii sanatate , #plante