Despre Corina Cretu
Corina Cretu este un politician roman, membru al PSD, care intre anii 1992-1996 si 2000 - 2004 a fost consilier prezidential si purtator de cuvant al presedintelui Ion Iliescu. Din 2007 este europarlamentar PSD.
Nascuta pe 24 iunie 1967, in Bucuresti, Corina Cretu este necasatorita.
Desi a absolvit ASE-ul, Corina Cretu a fost jurnalist la inceputul anilor ’90, cand a fost observata de presedintele de atunci, Ion Iliescu. Acesta a numit-o consilier la Cotroceni si asa a intrat in politica.
In iunie 2009, a candidat pentru un nou mandat de europarlamentar din partea PSD si a fost aleasa din nou.
Studii
In 2004 a participat la programul Departamentului de Stat al SUA pentru o mai buna intelegere a functionarii institutiilor Statelor Unite si pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale Romania-SUA.
In 2003 a absolvit College of Security and International Studies - Senior Executive Seminar, George C. Marshall Center, Germania.
In 2000, a participat la programul EUVP (European Union Visitors Programme) - studiul functionarii institutiilor europene
Cursuri de specializare ca analist programator
In 1989, a absovit Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica, din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti
Activitate profesionala
In perioada iunie 1990 – 1992 a fost reporter si apoi editorialist la cotidianele „Azi”, „Cronica Romana” si „Curierul National”
In perioada ianuarie - iunie 1990 a lucrat ca analist-programator la Departamentul de IT al Fabricii de masini-unelte Bucuresti
In perioada octombrie 1989 - ianuarie 1990 a fost economist - I.T. la Centrul de Calcul al Intreprinderii de Masini Unelte Blaj
Intrarea in politica
La inceputul anilor ’90, Corina Cretu era jurnalist si publicase editoriale in cotidiane precum „Azi”, „Cronica Romana” si „Curierul National”. Aceste texte erau pro-FSN, partidul aflat la putere in acea perioada.
Gratie acestor articole, in 1992 a fost remarcata de presedintele de atunci Ion Iliescu. Acesta i-a propus sa devina purtator de cuvant la Administratia Prezidentiala.
Astfel a devenit consilier prezidential si a ramas in echipa lui Ion Iliescu de la Cotroceni pana cand acesta a pierdut cursa pentru un nou mandat, in 1996, in favoarea lui Emil Constantinescu.
„Cat am fost purtator de cuvant la Cotroceni am trait experiente extraordinare. Am muncit mult, dar cred ca am avut si rezultate, ca si multe satisfactii. Am facut si greseli, dar si acestea mi-au folosit pana la urma. A fost o perioada cu adevarat benefica in viata mea”, scrie Corina Cretu pe site-ul personal.
In 1996 s-a inscris in PSD.
Activitate politica
Din noiembrie 2007 este europarlamentar, ales pe listele PSD, reales in iunie 2009
In perioada 2005 – 2007 a fost observator in Parlamentul European din partea Romaniei
Intre 2004 si 2007 a ocupat un fotoliu de senator PSD, a fost si membru in Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului
In perioada 2000-2004 a fost consilier prezidential si purtator de cuvant al presedintelui Ion Iliescu si deputat ales pe listele PDSR
In perioada 1997 - 2000 a fost vicepresedinte al Organizatiei Nationale de Femei a PSD
Intre 1996 si 2000 a fost expert la Senat si secretar executiv, sef al Departamentului de Imagine si Relatii cu Media in Consiliul National al PSD
In 1996 a intrat in PSD
In perioada 1992 – 1996 a fost consilier prezidential si purtator de cuvant al presedintelui Ion Iliescu
Europarlamentar
Din noiembrie 2007, Corina Cretu este europarlamentar. In aceasta calitate, este si membru in Comisia de Dezvoltare, membru substitut al Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si pentru Afaceri Sociale, membru al Delegatiei pentru Relatiile cu Statele Unite si membru al echipei de conducere a Retelei Parlamentare de lucru cu Banca Mondiala.
De asemenea, Corina Cretu a fost raportor pentru urmatoarele rapoarte: „Noua Politica Umanitara - Consensul European in legatura cu Ajutorul Umanitar", Acordul de Parteneriat Economic incheiat intre UE si zona Africii de Sud si de Est, Evaluarea sanctiunilor impuse de UE ca parte a actiunilor si politicilor sale in domeniul drepturilor omului, Viitorul Sistemului Comun European de Azil.
Pe langa asta, a propus o Directiva Consiliului privind conditiile de intrare si rezidenta a cetatenilor unui stat ne-membru in scopuri de forta de munca cu inalta calificare si un regulament al Consiliului European si al Parlamentului privind obligatiile operatorilor in introducerea pe piata a materiilor lemnoase si a produselor din lemn.
A participat la elaborarea unei strategii pentru reducerea riscului de dezastre in tarile in curs de dezvoltare.
In iunie 2009, Corina Cretu a candidat si a reusit sa isi mentina postul de europarlamentar din partea PSD.
Romania Europeana
In aprilie 2009, Corina Cretu si-a lansat la Pitesti volumul "Romania Europeana". Cartea cuprinde discursuri şi iniţiative europarlamentare, intervenţii la reuniuni politice şi o serie de articole publicate în presa română, din perioada 2007 - 2009.
Europarlamentarul Corina Cretu si-a manifestat regretul ca nu va candida pentru un nou mandat din partea Argesului, in special prin prisma primirii de care s-a bucura, dar a promis ca va veni in acest judet de cate ori va avea ocazia.
"Promit ca in noul meu mandat de eurodeputat voi servi cu aceeasi perseverenta interesele Romaniei pentru ca vreau sa stiti ca 60% din legislatia romaneasca vine de la Bruxelles. Aceasta carte exprima interesul meu major pentru tara mea si cuprinde interventiile, pe care le-am facut in Parlamentul European, precum si indemnul de a ne bate pentru resursele financiare de care Romania trebuie sa beneficieze", a declarat Corina Cretu.
Despre politica
"In opinia mea, eleganta in politica este un mod de a-ti pastra demnitatea, de a-i respecta pe cetateni si de a-i respecta pe colegi. Realmente, cred ca politica a fost inventata nu de dragul luptei pentru putere, ci mai ales pentru rezultatele pe care le-ar putea avea in viata de zi cu zi a oamenilor.
Nu vad de ce trebuie sa transformam scena politica in camp de bataie, nu inteleg de ce trebuie sa ne dusmanim. Procedand astfel, am ajuns sa-i indepartam pe oameni de politica. Iar, fara sprijinul cetatenilor, oricare politician isi pierde ratiunea de a fi”.
Viata personala
Corina Cretu nu a visat vreodata ca va face politica. Cea mai mare pasiune in tinerete a fost sportul. A inceput cu handbalul, apoi a trecut repede la baschet.
Antrenorii de la Clubul Progresul au incurajat-o, vazand ca este foarte talentata, iar in scurt timp a fost selectionata in echipa nationala de cadeti. “Visam ca voi deveni o mare campioana, ca voi merge la olimpiada si ca la gatul meu vor straluci medalii. Nu a fost asa. La 14 ani, un accident mi-a schimbat destinul”, isi aminteste Corina Cretu.
“Abia intrasem de doua saptamani, in 1981, la Liceul Lazar. Intr-o pauza, un coleg care avea prastie tragea in noi ceilalti cu "invizoace". Una m-a nimerit drept in ochi. Am stat sapte ore cu obiectul acela in ochi inainte sa ma opereze. Am facut septicemie. Nu mai era vorba in acel moment sa imi salveze vederea, ci sa imi salveze viata!
Evident ca mi-am pierdut ochiul. Un an am stat acasa. Am pierdut contactul cu sportul. Sora mea, Daniela, m-a ajutat enorm sa trec peste hopul acela. A stat cu mine in spital, citea carti despre tot ce mi se intamplase mie, despre ochi, vedere, si uite ca astazi ea este medic oftalmolog la Spitalul Universitar”, a povestit Corina Cretu experienta trista a adolescentei.