Comisarul european Corina Cretu: Il simt in mod clar pe Juncker un prieten al Romaniei

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 22:27
4947 citiri
Comisarul european Corina Cretu: Il simt in mod clar pe Juncker un prieten al Romaniei
Foto: Antena 3

Comisarul desemnat pentru Politici regionale, Corina Cretu, a declarat ca il simte pe seful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, "un prieten al Romaniei", care a ajutat si in trecut tara noastra sa intre in Uniunea Europeana.

"Il simt in mod clar un prieten al Romaniei pentru ca a facut si ceva concret, a fost prim ministru intr-o perioada importanta pentru noi si a ajutat Romania sa adere la UE. Are o experienta de 23 de ani de prim ministru al Luxemburgului, este apropiat de Romania, cunoaste Romania, are un program cu o puternica componenta sociala, la care ne aliniem cu toti si care cred ca va fi foarte importanta in anii care vin", a declarat Corina Cretu la Antena 3.

Ea a spus care va fi calendarul validarii sale in functia de comisar pentru Politici Regionale.

"Dupa audieri in Parlamentul European, dupa ce vom fi validati si de plen, si dupa ce am si aceasta audiere in Parlamentul national, vom merge in echipa la Luxemburg si vom depune juramantul in fata Curtii Europene de Justitie", a mai spus Corina Cretu.

Comisaruld esemnat a vorbit si de traseul nominalizarii pentru portofoliul de Politici Regionale, declarand ca a stiut de la inceput ca acesta va fi domeniul pe care il va primi.

"Culisele negocierilor din care nu am facut parte le-a explicat premierul Ponta. Prima optiune a fost domnul Ciolos, pentru postul de comisar al Agriculturii, dar in momentul in care s-a stiut ca nicio tara nu poate continua cu acelasi portofoilu, domnul Ponta a avut aceasta optiune, iar domnul Juncker a decis sa ma intervieveze pe mine. Eu as vrea sa depasim confruntarile politice interne, care ne-au facut rau in ultimii ani, si acasa si la Bruxellles", a arata Corina Cretu.

Ea a explicat detaliile unei fotografii devenite publice, in care sta la masa cu Jean Claude Juncker. "Domnul Juncker avea in fata doua hartii, una cu structura Comisiei Europene, si una care spunea ca nominalizarea mea, conform legislatiei romanesti, este legala. Atat mi-a spus: 'Pentru mine lucrurile sunt clare, nominalizarea dvs. este legala'.

Domnul Juncker a venit de la inceput cu alta viziune, voia sa aiba oameni politici cu experienta si oameni desemnati prin alegeri. Si Comisia Barroso a fost foarte politica, domnul Ciolos a fost o exceptie", a adaugat Corina Cretu.

Intrebata daca ar fi putut primi portofoliul pentru Ajutor Umanitar, Corina Cretu a sustinut ca toate domeniile sunt importante. "Nu, pentru mine lucrurile au fost clare, pe toate canalele mi s-a comunicat ca este vorba de Politici Regionale. Portofoliile sunt egale ca importanta.

Dar fiecare tara are alte necesitati, pentru Romania acest domeniu este foarte important. Acum comisarul pentru buget este fosta comisara pentru Ajutor Umanitar si este una dintre cele mai respectate personalitati", a spus comisarul roman.

Corina Cretu a mentionat si care vor fi sarcinile ei de acum incolo ca gestionar al unor fonduri de 351 de miliarde de euro.

"Nu voi uita ca sunt romanca"

"Vreau sa sigur ca voi trata toate statele membre in mod egal. Nu voi uita ca sunt romanca. E obligatia mea sa ma asigur ca fiecare euro din cele 351 de miliarde se va reflecta in viata de zi cu zi a oamenilor. Incurajarea statelor mai putin dezvoltate este o prioritate, reducerea inegalitatilor este o prioritate. Vorbesc de reducerea inegalitatilor pe piata muncii, de reducerea inegalitatii in privinta veniturilor. Romania a facut progrese foarte mari", a spus Corina Cretu.

Principalul atu al portofoliului sau, a aratat comisarul roman, este faptul ca cea mai mare parte din bani se duc pe proiecte de investitii.

"Insemnatatea unui portofoliu nu se masoara neaparat in bugetul pe care il gestioneaza. Aceasta politica regionala este o politica de investitii, este principala parghie a CE de imbunatatire a vietii oamenilor. Rolul meu consta in gestionare. Eu voi raspunde de fondul de coeziune si dezvoltare regionala, care merg catre cele mai putin dezvoltate state ale UE. Avem o cortina a saraciei", a spus Corina Cretu.

"Fondurile de dezvoltare regionala se vor adresa sprijinirii intreprinderilor mici si mijlocii si trecerii la economii bazate pe emisii scazute de carbon. Avem fonduri de coeziune de 66 de miliarde doar pentru tarile mai putin dezvoltate, care se vor duce cu prioritate catre transport si mari proiecte de mediu. In subordinea mea vor fi si celelalte fonduri, fondul social european, fondul de solidaritate", a incheiat Corina Cretu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Corina Cretu comisar Politici Regionale, #Cretu Juncker comisar prieten , #comisar european