Corina Cretu o ataca pe Dancila din cauza banilor europeni: Cei responsabili nu se pot ascunde la nesfarsit

Luni, 08 Iulie 2019, ora 18:45
4932 citiri
Corina Cretu o ataca pe Dancila din cauza banilor europeni: Cei responsabili nu se pot ascunde la nesfarsit
Foto: Hepta.ro

Fostul comisar european Corina Cretu, europarlamentar Pro Romania, spune ca refuzul Guvernului Romaniei de a accesa fonduri europene devine o impotrivire cronica pe care ii este greu sa o inteleaga, fiind total lipsit de pragmatism sa refuzi utilizarea fondurilor nerambursabile care vin de la Bruxelles si, in schimb, sa folosesti banii de la bugetul national.

"Recunosc ca ramane o enigma pentru mine - si, sunt convinsa, pentru toti romanii de buna-credinta - refuzul Guvernului Romaniei de a accesa fonduri europene pentru proiectele majore, printre care si cele de infrastructura. Devine o impotrivire cronica pe care mi-e greu sa o inteleg. E total lipsit de pragmatism sa refuzi utilizarea fondurilor nerambursabile care vin de la Bruxelles si, in schimb, sa folosesti banii de la bugetul national. E o logica pe care nu pot sa mi-o explic si grav este ca nici Guvernul nu ofera explicatii in acest sens", a scris Corina Cretu pe Facebook.

Ea precizeaza ca, pentru perioada 2014 - 2020, Romania beneficiaza de fonduri structurale si de investitie in valoare de peste 30 miliarde euro, o mare parte a acestora fiind alocate retelelor de transport si energie (un total de peste 7 miliarde euro).

"Dar gradul de absorbtie a fondurilor europene de catre Romania ramane la putin peste 20% - cu toate acestea, (repet!) Guvernul doreste utilizarea banilor din bugetul national. Este pur si simplu absurd!", continua Cretu.

Ea aminteste ca, la inceputul mandatului ei de comisar european, a initiat Grupul de lucru pentru o mai buna implementare a fondurilor europene, o echipa al carei scop a fost tocmai acela de a ajuta mai multe state membre (inclusiv Romania) sa eficientizeze folosirea fondurilor europene. Gratie acestui grup, Romania a ajuns la o absorbtie de peste 90% pentru perioada 2007 - 2013.

"Pentru a ajunge la acest succes, am aprobat fazarea a 40 de proiecte (adica am aprobat ca cele incepute in perioada 2007-2013 sa fie duse la bun sfarsit cu bani din perioada 2014-2020 - faza a doua avand o valoare eligibila de 3,1 miliarde EUR); am aprobat aceste proiecte majore tocmai pentru ca Romania sa nu piarda finantarea europeana din exercitiul financiar trecut, ca urmare a faptului ca acestea nu au putut fi terminate in perioada 2007 - 2013", precizeaza Corina Cretu.

Europarlamentarul Pro Romania aminteste unele dintre aceste proiecte: modernizarea Liniei 2 de metrou Berceni - Pipera (modernizarea a 18 km de linie dubla de metrou, reabilitarea sistemelor electromecanice pentru tuneluri si realizarea unui nou acces la statia Tineretului); reabilitarea DN6 Alexandria - Craiova (reabilitarea, in total, a 127 de kilometri de drum national); reabilitarea DN 73 Pitesti-Campulung-Brasov; Autostrada Sebes-Turda (70 km care fac legatura intre autostrazile A1 Orastie-Sibiu si A3 Gilau - Campia Turzii); reabilitarea DN76 intre Deva si Oradea; proiecte care vizeaza extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in judetele Brasov, Hunedoara, Olt si Tulcea.

"Un mare esec este si faptul ca Romania a folosit doar 3% din banii dedicati tinerilor (YEI - Garantia pentru Tineri), in timp ce alte tari au epuizat banii prin care se ofera bonusuri angajatorilor care apeleaza la tineri intre 18 - 25 de ani. Sunt doar cateva exemple care demonstreaza ca atat timp cat exista vointa politica si interes real, lucrurile se pot misca. Cei responsabili nu se pot ascunde la nesfarsit in spatele teoriilor conspiratiei si a discursului impotriva Uniunii Europene. E nevoie de pasi concreti si urgent. Orice zi pierduta este in detrimentul Romaniei", mai scrie Corina Cretu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Corina Cretu fonduri europene, #Corina Cretu Pro Romania , #comisar european