Corina Cretu, pe lista "comisarilor-problema" in Parlamentul European

Autor: Ana Ilie
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 13:36
12124 citiri
Corina Cretu, pe lista "comisarilor-problema" in Parlamentul European

Din cei 21 de nominalizati la functia de comisar european audiati pana acum de Parlamentul European, europarlamentarii au intocmit o lista cu sase nume ce nu au reusit sa convinga. Printre acestia se afla si candidatul Romaniei, Corina Cretu.

Parlamentul European mai are de audiat inca sase propuneri pentru functia de comisar european.

Parlamentul European a luat "sase ostatici" dintre nominalizatii la functia de candidat european, ceea ce va genera negocieri dificile cu Comisia Europeana si probabil o remaniere a echipei propuse de presedintele CE, Jean-Claude Juncker, scrie Euractiv.

Europarlamentarii cehi au admis primii ca Věra Jourova, compatrioata lor desemnata la Justitie, Consumatori si Egalitate de Gen, ar putea fi luata "ostatic" de PE, dupa o audiere in care nu a reusit sa convinga.

Un candidat la functia de comisar european, rechemat la audieri: Nu a convins

Un alt candidat, spaniolul Miguel Arias Canete, este in pericol si mai mare. Cehii sugereaza ca Jourova ar face mai bine sa se pregateasca pentur o audiere pentru obtinerea portofoliului la Energie, initial desemnat lui Canete.

Canete a fost trecut prin ciur si darmon de europarlamentari pentru legaturile sale cu industria petroliera si schimbarile de ultima ora din declaratia sa de intere financiare. In acest moment pare improbabil sa ramana in cursa.

Corina Cretu, aviz pozitiv in PE pentru functia de comisar: Trebuie sa muncesc in urmatorii 7 ani

Propunerea Ungariei, Tibor Navracsics, desemnat la Educatie,Cultura, Tineret si Cetatenie, pare a fi si el in dificultate, potrivit sursei citate. El este vazut drept un sustinator al modelului de "democratie neliberala" al premierului Viktor Orban.

Pentru echilibrarea balantei politice, candidatul socialist al Romaniei, Corina Cretu, desemnata la Politici Regionale, s-ar afla pe aceeasi lista. Partidul Popular European, de centru-dreapta, a considerat ca audierea sa a fost neconvingatoare. Publicatia citata pune aceasta situatie pe seama faptului ca atat Canete cat si Navracsiscs sunt afiliati PPE, in vreme ce Jourova este socialista..

Alti doi nominalizati la functii de comisari au probleme in PE, dar par a face parte din alta categorie, nu in ultimul rand din cauza tarii din care provin. Francezul Pierre Moscovici, desemnat la afaceri economice si financiare, este suspectat a fi un cal troian al Parisului, infiltrat cu misiunea de a permite tarii sale sa depaseasca deficitul bugetar fara a fi sanctionaat.

Si britanicul Jonathan Hill, desemnat la Stabilitate Financiara, Servicii Financiare si Uniunea Pietelor de Capital, este vazut de unii europarlamentari ca trimis la Londrei in executivul UE, insarcinat cu protejarea intereselor City-ului londonez.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Corina Cretu probleme audiere comisar, #comisari PE probelme audieri , #comisar european