Corina Cretu se apara, dupa ce a fost atacata furibund din interiorul PSD: Sincer, toate acestea ma lasa fara cuvinte

Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 12:39
8907 citiri
Corina Cretu se apara, dupa ce a fost atacata furibund din interiorul PSD: Sincer, toate acestea ma lasa fara cuvinte
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Corina Cretu (PSD), comisarul european din partea Romaniei, este socata de atacurile care vin la adresa ei din interiorul partidului dupa ce si-a permis sa critice public Guvernul de la Bucuresti.

Scandalul a inceput de mai mult timp, dar s-a acutizat in ultimele zile, dupa ce Corina Cretu a precizat pe Facebook ca valoarea studiului de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale de la Craiova, Cluj si Iasi este de 1,8 milioane de euro, nu de 250 de milioane, asa cum se vehiculase in spatiul public pe mai multe voci, inclusiv cea a lui Darius Valcov.

"In cadrul intrevederii avute cu doamna prim ninistru, Viorica Dancila, luni, 29 octombrie (foto), la Bucuresti, am convenit ca Guvernul Romaniei sa transmita Comisiei, in perioada urmatoare, propunerea Romaniei in ceea ce priveste modalitatea prin care se doreste continuarea finantarii acestor 3 spitale, astfel incat sa ne asiguram ca banii alocati in acest scop din fonduri europene nu vor fi pierduti", a scris, joi, pe Facebook Corina Cretu, precizand ca in cazul in care autoritatile de la Bucuresti nu doresc sa utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operational trebuie sa fie din nou modificat, fiind "nevoie de o solicitare din partea autoritatilor nationale".

Dupa precizarile facute, Corina Cretu a fost atacata la Antena3, unde, spune ea, sociologul Marius Pieleanu ar fi sustinut, printre altele, ca nici nu mai e membru al PSD.

Intr-o noua postare pe Facebook, Corina Cretu a reactionat, facand o trecere in revista a carierei sale politice si reamintind ca a fost senator si deputat PSD, dar si cap de lista al partidului la ultimele alegeri europarlamentare.

"Sunt socata ca o simpla precizare legata de suma alocata studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale (suma pe care dl Marius Pieleanu a precizat ca se ridica la 250 de milioane de euro, cand in realitate este 1,8 milioane de euro), orice efort il fac pentru accelerarea implementarii proiectelor, toate luarile mele de pozitie sunt interpretate ca atacuri la PSD.

Eu iau aceste pozitii pentru ca mi-as fi dorit ca Romania sa inregistreze progrese mai mari, mai ales in domeniul infrastructurii de transport si in domeniul medical. Plus, se apropie incheierea cadrului financiar pentru perioada 2014-2020, deci fiecare tara mai are putin timp sa isi cheltuie alocatiile venite de la bugetul Uniunii Europene", a explicat comisarul european.

Pozitia ferma exprimata de Corina Cretu a generat un atac violent din partea lui Codrin Stefanescu, secretar general adjunct al PSD.

"Corina Cretu nu mai este pro-PSD, este mai mult pro-Bruxelles. Corina Cretu nu reprezinta, in momentul de fata, interesul Romaniei de a construi spitale regionale la costuri de 10 ori mai mici. Ea reprezinta interesele unor cercuri de interese de la Bruxelles.

Sigur ca nu le convine: in momentul in care o tara a UE gaseste o solutie fara a le plati lor studiile de fezabilitate, comisioanele si tot ce mai trebuie, sigur ca toti iau foc. Noi vom lucra cu parteneri privati si vom construi in beneficiul Romaniei si romanilor", a declarat Codrin Stefanescu, tot la Antena3.

Vineri dimineata, Corina Cretu a reactionat din nou, subliniind ca declaratiile colegului sau de partid reprezinta nu numai un atac la adresa ei, ci mai ales la adresa Uniunii Europene.

"Aseara, ca la un semnal, dupa ce am zis ca studiul de fezabilitate al spitalelor regionale costa 1,8 milioane euro (si nu 250, cat se avansase in spatiul public), am inceput sa fiu atacata intr-un mod socant.

Aceste atacuri pornite ca la un semnal la adresa mea si mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzata ca sunt vanduta intereselor straine, in conditiile in care toti stiu cate eforturi am facut preluand pe fonduri europene toate creditele Romaniei pe care le avea de platit catre Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Dezvoltare, salariile functionarilor din Romania care lucreaza pe fonduri europene, facand zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp si pentru care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea ma lasa fara cuvinte.

As fi inteles sa fiu considerata tradatoare de partid si de tara, daca am fi avut depuse la Comisia Europeana zeci de proiecte care tergiversau sau pe care le-am fi uitat perioade lungi de timp", a comentat Corina Cretu.

In plus, aceasta a subliniat inca o data ca "nici un alt proiect major nu e depus la Comisia Europeana, in conditiile in care Romania a depasit cu mult datele la care singura s-a angajat ca le va depune, nu numai pentru spitalele regionale, dar si pentru autostrazi (...) ".

"E trist ca reusim in alte state sa dezvoltam si sa deblocam proiecte, iar de la Bucuresti primesc doar acuzatii si insulte. Nu numai eu, dar si serviciile Comisiei Europene sau ale celorlalte institutii europene", a conchis comisarul european.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Corina Cretu bani europeni spitale, #Corina Cretu fonduri guvern , #comisar european