Corina Cretu arata ca am pierdut aproape doua miliarde de euro, bani UE cu care puteam face autostrazi

Luni, 29 Octombrie 2018, ora 12:23
5428 citiri
Corina Cretu arata ca am pierdut aproape doua miliarde de euro, bani UE cu care puteam face autostrazi

Romania a pierdut intre 1,8 si 2 miliarde de euro din fondurile totale alocate in valoare de 19,5 miliarde de euro intr-un domeniu sensibil pentru tara noastra, cel al infrastructurii de transport, a declarat, luni, comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu.

Comisarul european participa la Conferinta "EuroImpact - Impactul si rezultatele politicii de coeziune in Romania. Experiente cu privire la accesarea fondurilor si implementarea proiectelor finantate", care este organizata la Bucuresti de Institutul European din Romania.

"Din anul 2007 pana in anul 2011, rata de absorbtie a fost de 4%. Am preluat mandatul in 2014, cu o rata de absorbtie de 48%. Incheiem ciclul financiar (...) cu o rata de absorbtie de aproape 90% (...) Din pacate, din cei 19,5 miliarde de euro alocati pe fondurile pe care le gestionez - e vorba de Politica de Coeziune si de Fondul de Dezvoltare Regionala - s-au pierdut (...) intre 1,8 si 2 miliarde de euro intr-un domeniu cel mai sensibil pentru Romania, cel al infrastructurii de transport", a explicat Corina Cretu.

Ea a precizat ca au fost lucruri "care au afectat potentialul Romaniei" de a beneficia pe deplin de avantajele pe care le ofera Politica de Coeziune.

"Dar, sigur, daca ne uitam la partea plina a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrari pe teren, pentru ca 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI si BERD pe care Romania le avea inca pentru proiecte realizate, cum ar fi de pilda Autostrada Soarelui, care era deja realizata, dar pentru care statul inca platea credite.

De asemenea, am preluat salariile tuturor functionarilor care lucreaza pe fonduri europene in Romania, tocmai pentru a ajunge la aceasta rata de absorbtie de 90% si a degreva bugetul national de aceasta povara a creditelor la care se angajase", a spus Corina Cretu.

Ea a subliniat ca, in acest ciclu financiar, Romania are alocati, in total, aproximativ 31 de miliarde de euro, incluzand banii pentru agricultura.

"Fondurile europene ofera finantare pentru aproximativ 60-65% din investitiile publice in Romania. Am spus de fiecare data cand au existat probleme in implementarea proiectelor, am vorbit de procedurile greoaie si de capacitatea administrativa redusa. Vorbim despre lucruri care nu s-au intamplat azi, ieri sau in ultimul an.

Este o slabiciune pe care am avut-o ca tara inca de la inceputul intrarii noastre in Uniunea Europeana, cand nu am fost pregatiti de a accesa o asemenea suma de bani", a mai afirmat Corina Cretu.

Citeste si:
Dacian Cioloş anunță că Franța va trimite în România trupe NATO: ”Este o nouă garanţie pentru ţara noastră”
Dacian Cioloş anunță că Franța va trimite în România trupe NATO: ”Este o nouă garanţie pentru ţara noastră”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a salutat miercuri, 19 ianuarie, decizia președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul țării noastre. ”Salut decizia...
Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Care e versiunea oficială
Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Care e versiunea oficială
Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a plecat în concediu în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat miercuri...