Faraonul Romaniei la Bruxelles

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 12:10
11775 citiri
Faraonul Romaniei la Bruxelles

Dezvaluirile Politico.eu despre apucaturile doamnei comisar Corina Cretu la Bruxelles pe mine, una, nu pot sa spun ca ma surpind. Sunt jenante, dar nu mi se par deloc surprinzatoare.

Ce aflam? Ca doamna Cretu ar fi avut o agenda profesionala subordonata celei personale? Ca si-ar fi folosit angajatii de la cabinet si pe post de servitori, buni de trimis cu mici comisoane pentru doamna, care cu rufele, care cu rudele, care la cumparaturi? Ca ar fi chiulit pe rupte?

Corina Cretu neaga aceste acuzatii formulate de fosti membri din echipa ei, injumatatita intr-un singur an, dar mie personal mi se par niste comportamente perfect specifice clasei politice din care provine doamna Cretu.

"In Romania un ministru poate face ce vrea", ar fi replicat Corina Cretu cand i s-a atras atentia ca nu are voie sa fumeze in birou. Pai, nu e asa in Romania?

Cand Gabriel Oprea si-a tras coloana si antemergator si ca sa se duca la salonul de infrumusetare, mii de misiuni care nu puteau fi toate urgente nici daca eram in razboi, asta ce altceva decat mentalitatea "ministrul face ce vrea" reflecta?

Cand un premier taie panglica unei autostrazi, despre care constructorul a avertizat ca nu e gata, doar ca sa-i pice inaugurarea in campanie, ce alta mentalitate reflecta?

Cand acelasi premier da o ordonanta ca sa poata scapa de propriul doctorat cum e? Cand comisiei care trebuie sa analizeze un plagiat de ministru i se schimba componenta sau este de-a dreptul revocata cu o zi inaintea deciziei, cum se numeste?

Cea care era cunoscuta sub numele de "doamna" cu breton pana sa intre la beciul domnesc vi se pare ca avea vreo limita?

Si lista poate continua in toate guvernarile de toate culorile de 25 de ani incoace parca mai abitir decat inainte de 1989 cand chiar numai ce doreau puteau face doar doi oameni.

Imi povesteau la un moment dat doi fosti ministri ca nici nu e foarte greu sa te ia capul la inaltime, pentru ca la felul in care este conceputa puterea in Romania, unde un inalt demnitar care sa umble cu metroul sau sa se duca singur la piata ar fi privit probabil ca un semidement, nu e deloc greu sa pierzi contactul cu lumea reala, sa nu mai stii cat costa o paine, cum e sa ridici un bax de apa, sa te sui sau sa cobori din masina fara sa-ti deschida cineva portiera. Si, culmea, era vorba despre doi oameni care supravietuisera "socului cultural".

Corina Cretu este produsul acestei clase politice, de la formarea sub aripa lui Ion Iliescu, pana la promovarea galopanta pana la pozitia de comisar, facuta in opinia mea fara absolut nicio recomandare de competenta. Nu vad niciun motiv pentru care nu as crede ca sufera de bolile specifice mediului. Dimpotriva as fi uimita sa aflu ca nu e "infectata".

Iar laudele purtatorului de cuvant al CE, Margaritis Schinas - Corina Cretu "este un membru serios al echipei lui Juncker si face o treaba extraordinara din functia sa de comisar pentru crestere si joburi" - nu contrazic nimic despre probabilitatea ca doamna Cretu sa fie exact asa cum o descriu fostii angajati.

Nu trebuie sa fii incompetent ca sa ai mentalitate de faraon. Ca sa ai senzatia ca, daca te-ai suit pe o craca mai inalta, de jos nu ti se mai vad.... picioarele.

Suntem o tara condusa de faraoni, cu girofar daca se poate, pentru care puterea nu este un mijloc, ci un scop in sine care trebuie trait, simtit, valorificat din toti porii, cu hameseala de parvenit care se afla pentru prima data in fata mesei incarcate si se indoapa cu amandoua mainile pentru toti anii trecuti si toti cei care vor veni.

Ca asta trimitem in lume iar nu e de mirare. Nu putem trimite decat ce avem, ce ne reprezinta in virtutea votului. Adica faraoni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Corina Cretu comisar European, #Corina Cretu angajati Bruxelles , #comisar european