Palaria prea mare a Corinei Cretu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 04 August 2016, ora 21:42
12399 citiri
Palaria prea mare a Corinei Cretu

Comisarul european Corina Cretu nu este exact un fan al actualului guvern, si nu doar pentru ca ea provine din PSD.

Din informatiile mele, domnia sa are un complex fata de premierul Ciolos, motivat inclusiv de faptul ca ii este foarte greu sa se ridice la nivelul de competenta al fostului comisar pe Agricultura, unanim considerat unul dintre cei mai valorosi oficiali europeni.

Dna Cretu, in schimb, nu s-a remarcat decat prin celebrul scandal in care era acuzata de obiceiuri, sa le zicem elegant, neprofesioniste.

Asa ca nu ma mira atacul dnei Cretu la adresa actualului Cabinet pe tema absorbtiei fondurilor europene, cu tinta directa pe ministrul care a devoalat cel mai mult din problemele guvernarii Ponta.

Spun atac cu speranta ca dna Cretu nu cumva chiar crede sincer ce spune, ceea ce ar insemna ca are mari carente si face confuzii majore in privinta termenilor cu care opereaza.

Tocmai acum, cand avem un ministru al Fondurilor Europene in functie de numai trei luni intr-un guvern instalat de vreo opt luni, dna Cretu constata ca "Romania are o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din exercitiul bugetar 2014-2020", ceea ce, desigur, o ingrijoreaza major.

In primul rand, ceea ce ne spune dna Cretu este factual incorect. Rata de absorbtie era in mai de 0,18%, conform datelor prezentate de Ministerul Fondurilor Europene. 0,0% are, spre exemplu, Ungaria.

Ce inseamna asta si de ce e asa?

Absorbtie inseamna chiar potrivit dnei Cretu: "facturi platite pentru lucrari efectuate". Deci pentru ca Guvernul Ciolos sa absoarba ar fi fost necesar ca guvernul anterior, Ponta adica, sa faca proiectele, sa le introduca pe circuit, ele sa fi fost macar partial executate, pentru a ajunge in faza daca nu a platilor finale, cel putin in a celor intermediare.

Deci, daca e putin, e putin inclusiv, daca nu in principal, din cauza guvernarii anterioare.

Apoi, dna Cretu face o confuzie vadita reprosandu-i lui Cristian Ghinea ca prezinta "documente ale Comisiei care arata avansurile catre Statele Membre, avansuri care se acorda la fiecare inceput al unui exercitiu bugetar." Fals! Avansurile primite de Romania, asa cum sunt definite de dna Cretu, sunt de 1,6 miliarde de euro, nu de 57 de milioane.

Rata de 0,18% nu e desigur vreo mare victorie, este sub media europeana de 1,7%, dar este comparabila cu a multor alte tari europene. Polonia, spre exemplu, are o absorbtie de 0,87 %, ceea ce, e drept, pentru campioana fondurilor in exercitiul precedent inseamna 752 de milioane de euro.

De ce suntem la acest procent putea afla dna Cretu daca se uita atent la alta rubrica din tabelul prezentat de MFE: la 10 programe operationale avem o singura autoritate de management acreditata, aceea pentru dezvoltare rurala (intre timp a mai fost acreditata una, deci in total avem doua).

Polonia are la 25 de programe 21 de autoritati acreditate. Si cat timp nu ai aceste acreditari nici macar nu ai cum sa obtii plati intermediare sau finale.

De ce nu avem aceste autoritati? Asta ar fi trebuit sa intrebe dna Cretu demult, mai precis de prin 2014, cand ar fi trebuit sa inceapa in ritm alert construirea acestor autoritati. Daca incepea, probabil ca astazi stateam cu mult mai bine.

E munca grea, ce-i drept, cu aceste autoritati de management, pentru ca, performanta celor vechi nefiind cea mai fericita, probabil ca ar trebui facute unele schimbari, oamenii se cam asteapta la ele, tin cu dintii de scaune, se fac presiuni din diferite directii, adica tensiunile specifice oricarei restructurari in Romania. Este probabil unul dintre motivele pentru care Guvernul Ponta nici nu s-a apucat de treaba cu mare elan.

Ei bine, dna Cretu ar fi trebuit sa stie aceste lucruri. Eu cred ca un profesionist autentic, asa cum era comisarul Ciolos, ar fi trebuit sa se abtina de la asemenea abordari cel putin politice, daca nu de-a dreptul personale.

Asa, ma tem ca nu face decat sa dea apa la moara celor care au considerat dintr-un bun inceput ca functia de comisar european ii este o palarie cu mult prea mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Cretu Ghinea fonduri europene, #Romania UE absorbtie fonduri , #comisar european
Comentarii