Romania, in pericol sa piarda sute de milioane de euro - Ce avem de impartit cu ungurii

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 11:54
15564 citiri
Romania, in pericol sa piarda sute de milioane de euro - Ce avem de impartit cu ungurii
Foto: mdl.ro

Corina Cretu, comisarul european pentru Dezvoltare Regionala, denunta o neintelegere intre Romania si Ungaria si se ofera sa medieze o discutie intre cele doua guverne, pe tema deblocarii programului de cooperare transfrontaliera romano-maghiara 2017-2013.

Daca programul nu va fi deblocat, atunci exista pericolul sa pierdem sute de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Comisiei Europene.

In cadrul unei intrevederi cu ministrul de Externe de la Bucuresti, Bogdan Aurescu, comisarul european pentru Dezvoltare Regionala a adus in discutie aceasta problema.

"Sunt fonduri importante, care asteapta sa poata fi accesate pentru imbunatatirea vietii acestor oameni, iar program exista si functioneaza din 2007, scopul sau fiind intarirea coeziunii sociale si economice in zona de frontiera romano-maghiara", a scris pe blog Corina Cretu.

"Acest program a fost creat sa vindece rani, nu sa le adanceasca", i-a transmis comisarul european ministrului Aurescu.

"Pana la urma, din aceasta neintelegere dintre guverne, cei care pierd sunt cetatenii de pe ambele parti ale granitei. Sunt fonduri importante care asteapta sa poata fi accesate pentru imbunatatirea vietii acestor oameni", a punctat Corina Cretu.

Saptamana trecuta, comisarul l-a primit pe Janos Lazar, ministrul Fondurilor Europene din Ungaria, care a ridicat, de asemenea, problema acestui program de cooperare, "aflat momentan in impas din cauza neintelegerilor dintre cele doua state membre", potrivit sursei citate.

La solicitarea ei, directorul general pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Walter Deffa, le va cere celor doua state membre "un calendar al activitatilor propuse de fiecare pentru depasirea impasului".

Cretu a sugerat celor doua guverne sa se intalneasca la nivel de ministri pentru rezolvarea acestei probleme si s-a oferit sa medieze intalnirea, daca va fi nevoie.

"Cred cu tarie ca rivalitatile 'istorice' pot fi depasite prin bunastarea adusa de proiecte reusite, gandite si duse pana la capat impreuna, romani si maghiari, europeni inainte de toate", a incheiat Corina Cretu.

Janos Lazar, care a fost in vizita in Romania pe 16 ianuarie, a mentionat atunci ca Executivul European a propus Ungariei sa plateasca corectii financiare de 100 de miliarde de forinti pentru acest program, insa Budapesta a refuzat.

Un program de sute de milioane de euro

Programul de cooperare transfrontaliera romano-maghiara are un buget total de 275.179.861 de euro, pentru perioada 2007 - 2013.

Investitiile pot fi facute in urmatoarele zone:

  • Romania - 4 judete: Timis, Arad, Bihor, Satu Mare
  • Ungaria - 4 judete: Csongrad, Bekes, Hajdu-Bihar, Szabolcs-Szatmar-Bereg.

Programul vizeaza "imbunatatirea conditiilor-cheie pentru dezvoltarea durabila, comuna a zonei de cooperare", precum si "intarirea coeziunii sociale si economice in regiunea de granita".

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Romania pierde fonduri europene maghiar, #Romania fonduri europene Ungaria, #Romania fonduri europene maghiari , #comisar european