Romania obtine Politici Regionale: Scena politica jubileaza, Opozitia schimba macazul

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 17:43
4960 citiri
Romania obtine Politici Regionale: Scena politica jubileaza, Opozitia schimba macazul

Obtinerea portofoliului de Politici Regionale in Comisia Europeana (CE) de catre Corina Cretu a fost salutata pe scena politica romaneasca.

Europarlamentarul Daciana Sarbu a felicitat-o pe colega sa pentru aceasta reusita si a precizat ca "a muncit enorm" si "a pus seriozitatea mai presus de orice".

Ponta, despre portofoliul obtinut de Romania in Comisia Europeana: E un succes

"Felicitari din suflet, Corina Cretu! Ma bucur pentru reusita unei colege care a muncit enorm, care a pus seriozitatea mai presus de orice si care, intotdeauna, si-a sustinut tara, cu toata inima si cu toate puterile.

Cred ca Romania a obtinut o sansa foarte mare: o deputata care in Parlamentul European a vorbit in mod repetat despre reducerea inegalitatilor intre statele membre UE se va ocupa, in calitate de comisar european, de politica regionala si coeziune", a scris pe Facebook Daciana Sarbu.

ACL schimba macazul

Candidatul ACL la presedintie Klaus Iohannis considera ca desemnarea Corinei Cretu pe postul de comisar european pentru Politici Regionale este "un rezultat foarte bun pentru Romania".

"Este un rezultat foarte bun pentru Romania. Nu pot sa spun decat ca este un portofoliu bun pe care il primeste Romania, este o recunoastere a Romaniei. Este un rezultat cu care putem sa mergem bine inainte", a mentionat presedintele PNL, intr-o conferinta de presa in Oradea.

Totodata, liderul PDL Vasile Blaga a insistat asupra faptului ca procedura de desemnare a Corinei Cretu nu a fost respectata, explicand astfel gestul de saptamana trecuta, cand ACL a trimis o scrisoare la Bruxelles, in care a semnalizat ca nominalizarea europarlamentarului a fost ilegala.

Opozitia acuza: Corina Cretu, desemnata ilegal de Ponta. Credibilitatea lui Junker ar fi afectata

"Noi am contestat procedura, mai ales pe domnul Ponta, care de ani de zile vorbeste de importanta Parlamentului ca institutie, reprosandu-i actualului presedinte ca si-a batut joc de el, an de an. Ori tocmai procedura nu a fost respectata. Conteaza mult mai putin numele comisarului european, care lucreaza acolo intr-o formula larga, cu reprezentanti ai tuturor statelor membre, ce ne bucura este ca este un portofoliu destul de bun", a spua Blaga.

Iliescu observa "nota ironica" a lui Basescu

Fostul presedinte Ion Iliescu a precizat ca viitorul comisar pentru Politici Regionale are suficienta experienta pentru a gestiona un domeniu de o asemenea amploare.

"Este o satisfactie, o apreciere din partea conducerii Comisiei Europene, o consacrare si o recunoastere a activitatii desfasurate ca europarlamentar, dar si pe plan national, ca fost consilier prezidential. Cred ca are suficienta experienta sa raspunda la o asemenea misiune", a mentionat presedintele de onoare al PSD.

Intrebat cine a sustinut-o pe Corina Cretu pentru a ocupa aceasta functie, Ion Iliescu a precizat ca acest aspect conteaza mai putin, dar ca a observat o "nota ironica" din partea lui Traian Basescu.

"Ne intereseaza mai putin cine a sustinut-o, desi am vazut o nota mai ironica din partea lui Basescu, nu cred ca si-a permis sa faca opozitie la asemenea propunere. Nota acida a lui Ponta era replica la aceasta ironie total nepotrivita", a conchis el.

Andreea Paul, sceptica

La randul sau, prim-vicepresedintele PDL, Andreea Paul, a spus ca acuzatiile premierului Victor Ponta la adresa lui Klaus Iohannis si Vasile Blaga s-au dovedit a fi nefondate, dupa ce Corina Cretu a obtinut un portofoliu-cheie la Bruxelles.

Corina Cretu, comisar european pentru Politici Regionale: Prima sa reactie dupa anuntul lui Juncker

"Portofoliul pentru Politici Regionale serveste interesul Romaniei, asadar acuzatiile lui Ponta la adresa domnilor Iohannis si Blaga s-au dovedit inca o data nefondate. Asteptam acum viziunea doamnei Cretu pe domeniul pe care il va avea de gestionat si, desigur, cum va raspunde dansa la acele 10 puncte ale lui Junker pentru crearea de locuri de munca, crestere, corectitudine si schimbare democratica", a declarat Paul pentru Agerpres.

PMP: Am fi avut nevoie de "Ajutor umanitar" dupa guvernarea Ponta

Secretarul general al PMP, Cristian Petrescu, sustine ca portofoliul primit de Corina Cretu este unul "extrem de important", acesta fiind obtinut datorita "interventiilor presedintelui Traian Basescu, nu a capacitatii de negociere a premierului Victor Ponta".

"Este un portofoliu extrem de important, este extrem de bine ca este ocupat de o femeie. Din pacate, persoana, nu stiu cat de potrivita este, ce o califica pe doamna Corina Cretu pentru acest portofoliu. Cel mai important este ca a fost obtinut acest portofoliu ca urmare a interventiilor presedintelui Traian Basescu si nu ca urmare a capacitatii de negociere a premierului Ponta. Probabil, daca stateam doar in baza domnului Ponta, am fi primit portofoliul 'Ajutor Umanitar', de care, oricum, vom avea nevoie dupa guvernarea Ponta", a precizat acesta.

Corina Cretu, comisar european: Ce portofoliu a obtinut Romania

In acelasi timp, Petru Filip (PSD), presedintele Comisiei pentru politica externa din Senatului, considera ca succesul de la Bruxelles reprezinta "o recunoastere a rolului pe care Romania il joaca in cadrul institutiilor europene".

"Consider ca portofoliul Politicilor Regionale, care cuprinde programele de coeziune regionala si programele de finantare a proiectelor sectoriale de infrastructura, este unul dintre cele mai importante, oricand comparabil cu oricare din celelalte domenii de varf ale Comisiei Europene.

Este o recunoastere a rolului pe care Romania il joaca in cadrul institutiilor europene, a seriozitatii de care da dovada in aplicarea politicilor comune europene, la numai 7 ani de la intrarea in marea familie europeana", a notat Filip intr-un comunicat de presa.

Cine este Corina Cretu, noul comisar european al Romaniei

Corina Cretu a obtinut portofoliul pentru Politici Regionale in noua Comisie Europeana (CE), a carei structura a fost anuntata miercuri de presedintele ales al institutiei, Jean-Claude Juncker.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Corina Cretu comisar European, #Corina Cretu politici regionale, #Corina Cretu Daciana Sarbu , #comisar european