Corina Cretu, a doua nominalizare a Romaniei pentru functia de comisar european - surse

Sambata, 30 August 2014, ora 14:10
6359 citiri
Corina Cretu, a doua nominalizare a Romaniei pentru functia de comisar european - surse
Foto: EurActiv

Chiar daca presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta sunt constant in conflict, ambii sunt de acord ca Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, ar trebui sa mai candideze pentru un mandat, scrie EurActiv. Se pare, insa, ca mai exista o nominalizare, facuta de premierul Victor Ponta, pentru postul de comisar european.

Conform EurActiv, este vorba despre Corina Cretu. EurActiv citeaza presa din Romania, care, la randul sau, citeaza surse din randul PSD, in cazul acestei nominalizari. Corina Cretu ar fi sustinuta de premierul Victor Ponta.

Ea este in prezent vice-presedinte ale Parlamentului European. O astfel de nominalizare i-ar fi pe plac lui Jean-Claude Juncker, noteaza EurActiv, din moment ce prea putine femei sunt propuse in functia de comisari europeni.

Victor Ponta confirma ca Romania ar putea trimite o femeie in Comisia Europeana

In cazul in care Dacian Ciolos nu obtine portofoliul din nou, ar mai exista un nume, in afara de Corina Cretu, mai scrie EurActiv: Horia Georgescu, presedintele ANI, una dintre cele mai bine vazute institutii de acest fel din Europa.

EurActiv mentioneaza ca acesta a obtinut rezultate foarte bune, ceea ce il recomanda pentru postul de comisar european. In plus, acesta ar fi sprijinit atat de Presedintie, cat si de Guvern.

Si Hot News scrie sambata ca europarlamentarul PSD Corina Cretu este cea de-a doua nominalizare facuta de premierul Victor Ponta pentru postul de comisar european, citand surse oficiale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca a aflat de la Bruxelles ca Guvernul a facut doua nominalizari, sustinand ca el nu stie cine este a doua optiune. La plecarea la Reuniunea Extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles, presedintele a acuzat Guvernul ca incalca legislatia interna, pentru ca cele doua persoane propuse pentru functia de comisar european nu au fost audiate in Parlament.

Basescu acuza Guvernul: Am aflat de la Bruxelles ca avem doua nominalizari pentru functia de comisar european

"Nu intentionez niciun fel de disputa, dar spre surprinderea mea am constat ca avem doua nominalizari. Avem si o problema cu respectarea legislatiei interna - Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern privind afacerile europene. Are doua prevederi importante.

Summit crucial al UE: Crizele de rezolvat, deciziile de luat, functii de impartit

Una prevede ca Guvernul va informa Parlamentul privind persoanele nominalizate sa reprezinte tara. Alta prevedere stipuleaza ca comisia de specialitate din Parlament va audia persoana nominalizata pentru functia de comisar european", a continuat seful statului.

Summit crucial al UE: Basescu acuza Guvernul: Am aflat ca Romania are doua nominalizari de comisar

"Nu ma deranjeaza ca am aflat de la Bruxelles ca s-au facut doua nominalizari. Mai este un element din tratat care spune ca statele membre isi desemneaza un candidat. Nu inteleg de ce am desemnat doi, dand posibilitatea ca pe seama Romaniei sa se faca reglari de tipul femei barbati in cadrul comisiei", a mentionat seful statului.

La sfarsitul lunii iulie, premierul Victor Ponta a declarat ca a transmis scrisoarea prin care Dacian Ciolos este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea Romaniei, pentru portofoliul Agriculturii. De profesie inginer agronom, Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, ocupa functia de comisar pentru domeniul agriculturii in cadrul Comisiei Europene incepand din februarie 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Corina Cretu nominalizata comisar european, #Corina Cretu Traian Basescu comisar european, #Corina Cretu nominalizata Voctor Ponta , #euroarlamentar
Comentarii