Corina Cretu a scris iar Guvernului ca ignora spitalele regionale si risca sa piarda banii europeni

Luni, 11 Martie 2019, ora 13:36
3900 citiri
Corina Cretu a scris iar Guvernului ca ignora spitalele regionale si risca sa piarda banii europeni

Comisarul european Corina Cretu a trimis o noua scrisoare Guvernului Dancila, cerand sa prezinte urgent o planificare clara si sa valideze in cel mai scurt timp atat cadrul de interventie pentru intregul proiect, cat si termenele de implementare, pentru cele trei spitale regionale.

"Ca urmare a faptului ca nu am primit nicio pozitie oficiala a Guvernului Romaniei privind modul in care doreste sa procedeze cu cele 3 spitale regionale, desi am facut numeroase apeluri oficiale (inclusiv scrisori, dar si apeluri publice), revin azi cu o scrisoare catre doamna prim-ministru, cu rugamintea de a trimite clarificari urgente la Comisia Europeana pe tema problemelor identificate impreuna cu expertii DG REGIO", a anuntat pe Facebook Corina Cretu.

Ea prezinta si comunicatul remis pe aceasta tema de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

"Asa cum am subliniat si in scrisoarea pe care v-am transmis-o inca din data de 25 aprilie 2018, sprijinirea implementarii cu succes si la timp a celor trei spitale regionale ramane prioritatea zero pentru mine si Comisia Europeana.

In acest sens, este esentiala accelerarea pregatirii proiectelor si imbunatatirea orientarii si a coordonarii in cadrul ministerelor de resort (Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Dezvoltarii Regionale).

Chiar daca s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste pregatirea studiilor de fezabilitate, evaluarea impactului asupra mediului si consolidarea capacitatii administrative a Unitatii de implementare a proiectelor din cadrul Ministerului Sanatatii, graficul general ramane inca neclar, sub presiunea timpului", i-a transmis Corina Cretu lui Dancila.

Ea arata ca sunt "trei aspecte critice care trebuie sa fie abordate de catre autoritatile romane", inainte ca solicitarea pentru proiectul major privind constructia celor 3 spitale regionale sa fie transmisa Comisiei Europene:

"Deficitul de finantare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform estimarilor Bancii Europene de Investitii.

Revizuirea modelului prin care cele trei spitale regionale vor fi finantate, odata ce vor fi date in exploatare, pentru a se asigura adaptarile necesare cu privire la gestionarea si mecanismele de finantare, astfel incat noile investitii sa acopere costurile operationale preconizate.

Proiectul trebuie sa indeplineasca obiectivele strategiei nationale de sanatate la nivel national si local, respectiv planurile regionale de asistenta medicala si master-planurile de sanatate ale celor trei regiuni", sunt conditiile prezentate de Cretu.

Corina Cretu a trimis numeroase mesaje pe acest subiect celor din PSD. La acea vreme era membru PSD, dar a cazut in dizgratiile lui Liviu Dragnea si din cauza ca atragea atentia ca Romania va pierde banii pentru spitalele promise in programul de guvernare.

Cretu a plecat la inceputul anului din PSD in partidul lui Victor Ponta, pe listele caruia va candida la alegerile europarlamentare.

Citeste mai multe despre spitalele regionale - promise de ani de zile, fara perspective sa fie construite curand:

Citeste si:
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut joi, 30 iunie, că propunerea PSD privind taxarea luxului este o ”ipocrizie”, în condițiile în care mulți social-democrați,...
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a făcut joi, 30 iunie, o analiză a OUG care prevede compensarea prețului carburanților cu 50 de bani per litru. Potrivit fostului...