Cretu (PSD), despre anul autonomiei proclamat de Tokes: Un gest rupt de realitate

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 21:28
2374 citiri
Cretu (PSD), despre anul autonomiei proclamat de Tokes: Un gest rupt de realitate
Foto: Arhiva

Viceliderul grupului socialist din PE, Corina Cretu, considera ca proclamarea de catre Laszlo Tokes a anului 2013 drept "anul autonomiei" si instigarea la manifestatii in strada pentru acest deziderat arata o abordare "nationalist-demagogica" rupta de realitatile europene.

"Eforturile sale repetate de a specula problemele comunitatii maghiare intr-o maniera nationalist-demagogica nu ofera nici un raspuns problemelor reale ale cetatenilor romani de nationalitate maghiara si contravin eforturilor europene de aprofundare a procesului de integrare economica si institutionala. E regretabil ca un membru al Parlamentului European, fost vicepresedinte al acestui for, nu a inteles inca faptul ca actuala dezbatere europeana despre federalism nu are nicio legatura cu autonomia pe criterii etnice, cu exacerbarea nationalismului si a tendintelor separatiste, ci este o incercare de raspuns la provocarile crizei economice, sociale si decizionale in plan european. Discursul lui Laszlo Tokes se potriveste ca nuca in perete cu realitatea romaneasca si europeana a anului 2013", spune Cretu intr-un comunicat de presa.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a proclamat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea, anul 2013 drept "anul autonomiei".

Laszlo Tokes: Am proclamat 2013 anul autonomiei

"Am proclamat anul 2013 anul autonomiei, pentru noi va fi anul autonomiei, care este o valoare europeana, o institutie democratica. Autonomia in cadrul federalismului, pleacand de la existenta sa deja in Europa si avand in vedere de a fi creata si in Bazinul Carpatic - ar putea constitui viitorul nostru politic si national", a spus Tokes.

Afirmatiile sale au fost intarite de Toro Tibor, presedintele PPMT, care a anuntat ca, in momentul de fata, se lucreaza la un calendar al actiunilor din acest an menite "sa promoveze autonomia si federalismul".

"Ne vom concentra pe diferitele forme de autonomie comunitara - autonomia teritoriala si culturala a localitatilor cu statut special, vom continua sa promovam ideea de federalism. Salutam anuntul facut de noul guvern cu privire la intentia de modificare a Constitutiei, pentru ca acesta este un bun prilej sa ne promovam demersurile. Dar, anul autonomiei nu inseamna doar anul promovarii proiectelor legislative, ci si o ampla miscare populara pentru promovarea autonomiei", a spus presedintele PPMT, Toro Tibor.

"Vom initia o serie de astfel de miscari, pentru ca noi credem ca numai prin actiuni complexe se poate promova acest proiect politic. Avem exemplul celor din Catalonia, care se manifesta in strada de ziua lor nationala. Acest lucru ne dorim si noi, ca Tinutul Secuiesc si Zona Partium sa fie recunoscute ca regiuni istorice cu statut special. Avem nevoie de o presiune, in sens pozitiv, fata de sfera politicului, iar daca sute de mii de oameni se alatura acestui demers, Parlamentul, oricat de majoritar ar fi, trebuie sa ia in considerare acest demers", a completat Toro Tibor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cretu anul autonomiei Tokes, #Corina Cretu autonomie maghiari, #Cretu autonomie maghiari , #PSD