Corina Cretu a reclamat Ucraina la Comisia Europeana

Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:23
1648 citiri
Corina Cretu a reclamat Ucraina la Comisia Europeana
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, a sesizat Comisia Europeana cu privire la incidentele de la frontierea romano-ucraineana, prin care autoritatile din Ucraina au incercat sambata sa impiedice intrarea in aceasta tara a unor cetateni romani ce doreau sa participe la sfintirea unei biserici.

Eurodeputatul roman sustine ca autoritatile ucrainene au incalcat drepturile minoritatilor nationale si a lansat un apel catre diplomatia romana sa fie mai activa in apararea drepturilor cetatenilor romani si ale conationalilor nostri din afara granitelor, se arata intr-un comunicat al Corinei Cretu remis luni Ziare.com.

"Autoritatile ucrainene au incalcat dreptul la libera circulatie al cetatenilor romani ce au dorit sa participe la slujba de sfintire a bisericii ortodoxe din satul Camasovca. Doar interventia Consulatului Romaniei la Odessa a facut posibila trecerea frontierei de catre circa 130 de reprezentanti ai societatii civile si presei.

Doi jurnalisti, insa, nu au primit dreptul de acces, sub pretextul unei interdictii emise in anul 1999, perioada in care au relatat despre incalcarile drepturilor romanilor din Ucraina", reclama europarlamentarul PSD.

Europarlamentarul Corina Cretu solicita Comisiei Europene sa conditioneze, intr-o maniera ferma, aprofundarea parteneriatului UE Ucraina de aplicarea Conventiei-cadru cu privire la respectarea drepturilor minoritatilor nationale, semnata si ratificata de Ucraina.

"Solicit pentru minoritatea romana din Ucraina un tratament similar celui pe care il au ucraineenii in Romania. Deznationalizarea, sicanarea reprezentantilor romanilor, descurajarea formelor asociative si a presei in limba romana, nerespectarea dreptului la educatie si servicii religioase in limba materna sunt realitati specifice altor epoci si altor zone, nu Europei secolului 21.

Daca Ucraina doreste sa fie respectata, trebuie sa-si respecte, in primul rand, toti cetatenii in mod egal, indiferent de nationalitate, nu sa continue abuzurile tipic staliniste", a declarat europarlamentarul roman.

Corina Cretu a precizat ca va continua sa sesizeze forurile europene cu privire la abuzurile comise impotriva romanilor din afara granitelor tarii.

MAE ancheteaza situatia jurnalistilor declarati indezirabili in Ucraina

"Exista, de asemenea, probleme grave in Ungaria siSerbia si este datoria noastra, inclusiv a autoritatilor deocamdata incremenite de la Bucuresti, sa actionam pentru apararea identitatii si drepturilor romanilor supusi discriminarilor si deznationalizarii", a mentionat vicepresedintele PSD.

Jurnalisti romani, opriti sa intre in Ucraina. Doi au fost declarati indezirabili

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Anumite categorii de români beneficiază de diferite tipuri de vouchere acordate de stat, cum ar fi cele de vacanță, de alimente, pentru plata facturilor la energie, iar lista a fost constant...
Primarul Capitalei anunță că al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare a fost deschis. Care este ținta pe anul 2024 VIDEO
Primarul Capitalei anunță că al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare a fost deschis. Care este ținta pe anul 2024 VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei, anunţă că a fost deschis în curtea Spitalului Colentina al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare din Capitală. El afirmă că pe...
#Corina Cretu europarlamentar PSD, #reclama Ucraina Comisia Europeana, #incalca drepturi cetateni romani , #stiri Corina Cretu