Romania rateaza sansa de a obtine 28 de miliarde de euro prin fondurile de coeziune, atentioneaza Corina Cretu

Sambata, 29 Mai 2021, ora 19:51
12289 citiri
Romania rateaza sansa de a obtine 28 de miliarde de euro prin fondurile de coeziune, atentioneaza Corina Cretu
Europarlamentarul Corina Cretu FOTO Facebook / Corina Cretu

Fostul comisar european Corina Cretu atrage atentia ca Romania are la dispozitie fondurile de coeziune din pachetul pe 2021-2027. Europarlamentarul explica ca sunt disponibile aproape 330 de miliarde de euro, pentru statele membre, din care Romania ar putea primi 28. Potrivit Corinei Cretu, tara noastra nu a depus niciun proiect pentru fondurile de coeziune.

"Pachetul de coeziune este domeniul de care am fost responsabila in Comisia Europeana. Romania are aceasta alocare de 28 de miliarde de euro, pentru finantarea proiectelor regionale si locale, in conditiile in care va depune proiecte. Pentru 2021-2027, din informatiile mele de la Comisie, negocierile (n.r. Romaniei) sunt stagnate. De la 1 iulie, banii pot fi accesati. Romania nu are nici macar programele operationale negociate. Cei de la Comisie sunt surprinsi ca de fiecare data (n.r. guvernantii romani) vin cu alti oameni, cu alte prioritati.", a declarat, la Aleph News, Corina Cretu.

Europarlamentarul a mai afirmat intr-un mesaj pe Facebook ca fondurile de coeziune "vor finanta proiecte regionale si locale menite sa reduca disparitatile economice si sociale dintre statele membre si regiuni, stimuland in acelasi timp o redresare durabila dupa pandemie prin investitii in prioritatile ecologice si digitale".

Fostul comisar european a anuntat, de asemenea, ca "Parlamentul European va vota pozitia sa in legatura cu propunerea de azi a Consiliului in cadrul plenarei din 23-24 iunie 2021. Regulamentele aferente pachetului de coeziune se vor publica in Jurnalul Oficial pana la finalul lunii iunie 2021, dupa care Statele Membre pot folosi alocarile pe care le au pentru perioada 2021-2027".

In incheierea mesajului sau, Corina Cretu si-a exprimat dezamagirea cu privire la faptul ca "pentru Romania, negocierile privind Programele Operationale 2021-2027 sunt foarte intarziate, deci banii nu pot fi folositi pana cand Guvernul nu va incheia un Acord de Parteneriat cu Comisia Europeana, precum si toate Programele Operationale".

"Sunt sceptica ca aceste lucruri se vor putea realiza anul acesta, iar fiecare zi e o oportunitate pierduta in ce priveste investitiile, reducerea decalajelor economice, sociale, teritoriale si imbunatatirea vietii oamenilor", a conchis Corina Cretu.

Eveniment Quarterly Report

Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
În pragul anului electoral 2024, partidele au început deja să gândească strategii pentru a obține cele mai bune scoruri anul viitor, când vor exista patru rânduri de alegeri:...
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, câștigător ar ieși PSD, potrivit ultimului sondaj politic realizat de CURS la comanda PNL. Lupta e strânsă pentru locul doi,...
#corina cretu, #fonduri coeziune Romania , #stiri Corina Cretu