Corina Cretu: Cel putin 100.000 de proiecte in UE nu vor putea fi incheiate pe fonduri europene

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 19:04
3388 citiri
Corina Cretu: Cel putin 100.000 de proiecte in UE nu vor putea fi incheiate pe fonduri europene
Foto: Arhiva Facebook/ Corina Cretu

Europarlamentarul Corina Cretu a declarat, vineri, la Targu Mures, ca din cauza blocajului in care au ajuns negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2021-2027, cel putin 100.000 de proiecte pe fonduri europene din statele UE nu vor putea fi incheiate ca urmare a acestei intarzieri.

"Bugetul UE este in continuare blocat, urmeaza ca presedintele Consiliului sa vorbeasca cu liderii de stat si de guvern avand in vedere calea de urmat. In formula actuala, Parlamentul European, eu personal nu voi vota bugetul. Dar PE, prin vocea presedintelui sau, domnul Sassoli, a spus ca in formula actuala prezentata de Consiliul European, Parlamentul European nu va vota. Acest lucru inseamna ca vom avea intarzieri.

In estimarile mele, sunt cel putin 100.000 de proiecte in toata UE care nu vor putea fi incheiate pe fonduri europene din cauza acestei intarzieri. Din pacate, unele state au devenit foarte egoiste. Tari ca Austria, Germania, Finlanda, Olanda nici macar nu sunt dispuse sa acopere aceasta pierdere de 13% lasata de Marea Britanie, daramite sa contribuie in plus fata de bugetul anterior, desi isi doresc prioritati noi, ca pactul ecologic, migratia, securitatea frontierelor. (...)

Desi exista mai multe prioritati, banii sunt mai putini si cred ca trebuie gasita o formula in care sa acomodam noile prioritati, cu vechile prioritati", a declarat Corina Cretu, intr-o conferinta de presa.

Eurodeputatul a spus ca nu este de acord ca din cauza noilor prioritati sa se renunte la politica de coeziune si la agricultura, fiindca bugetul UE, asa cum este astazi, nu raspunde cerintelor Tratatului de functionare al UE, care arata foarte clar ca orice buget trebuie sa contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni.

Cretu a aratat ca intrucat discutiile la Consiliul European de saptamana trecuta au esuat, exista un blocaj intre tarile net contributoare si net beneficiare.

"Sunt doua termene care mie nu-mi plac pentru ca nu cred ca sunt corecte, din punctul meu de vedere nu exista tari net contributoare si net beneficiare, toate tarile sunt net beneficiare, pentru ca, chiar daca o tara contribuie mai mult la bugetul Uniunii Europene, are beneficii indirecte prin comert, firmele din acele tari lucreaza pe proiectele mari europene din tarile mai putin dezvoltate.

Este regretabil ca s-au certat aceste doua blocuri ale statelor care spun foarte clar ca nu doresc in niciun fel sa isi mareasca contributia la bugetul Uniunii Europene si statele care, ca si Romania, au nevoie de dezvoltare vitala, de coeziune, de agricultura", a sustinut Corina Cretu.

Europarlamentarul a precizat ca prin neadoptarea bugetului UE in perioada in care Romania a detinut Presedintia Consiliului, Guvernul de atunci s-a jucat cu soarta tarii noastre pentru urmatorii 10 ani.

"A fost propunerea Comisiei Europene la care am muncit foarte mult si pe care am prezentat-o impreuna cu fostul meu coleg, comisarul Gunther Oettinger, in mai 2018, Parlamentului European si Consiliului. Am sperat ca acea propunere, potrivit metodei de calcul pentru care m-am luptat, aceea a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, am sperat ca presedintia Romana a Consiliului sa deschida acele subiecte si sa faca pasi inainte. (...)

De altfel, presedintele Juncker, in decembrie 2018, i-a spus doamnei prim ministru Viorica Dancila, ca isi doreste adoptarea bugetului pe timpul presedintiei Romaniei pentru ca era evident ca vor fi intarzieri. (...) In mod evident oportunitatea de aur a Romaniei, aceea de detinerea a presedintiei Consiliului a fost pierduta si cred ca in acest fel Guvernul de atunci s-a jucat cu soarta tarii noastre pentru urmatorii 10 ani. Pentru ca daca ar fi deschis niste subiecte - nu spun ca le-ar fi rezolvat pe toate, dar ar fi rezolvat niste lucruri, din postura de presedinte al Consiliului UE ca tara poti face mult mai multe", a sustinut deputatul european.

Corina Cretu a precizat ca Presedintia Romaniei a Consiliului European a fost una de succes in sensul ca s-au incheiat 90 de dosare, care nu aveau probleme, "dar toate care aveau probleme nu au fost deschise in mod deliberat, cele legate de buget, cel legat de regimul transportatorilor care ne va exploda in fata peste cateva saptamani".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Corina Cretu proiecte fonduri UE , #stiri Corina Cretu