Corina Cretu, europarlamentar PSD, a comentat pentru Ziare.com situatia femeilor in politica in 2010 si a explicat de ce Romania nu va avea prea curand o femeie presedinte si cum ipocrizia dauneaza grav promovarii femeilor in politica.
Rugata sa comenteze ultimele "profetii" ale futurologului Alvin Toffler, care spunea ca femeile vor conduce lumea in doar 40 de ani, Corina Cretu raspunde ca este posibil sa fie adevarat, insa numai in conditiile in care femeile au acces la educatie, formare profesionala si viata publica.
"Ca prezicerea lui sa se implineasca trebuie ca femeile sa aiba un acces ne-discriminatoriu la educatie, la formare profesionala, la credite, la viata publica, in general. Asta ar insemna schimbari dramatice in multe societati, mai ales in lumea islamica. Unele au facut pasi in aceasta directie, altele, dimpotriva, devin tot mai rigide si mai intolerante in materie de schimbare a statutului subaltern al femeilor", a declarat Corina Cretu.
In ceea ce priveste societatea romaneasca, europarlamentarul PSD arata ca emanciparea femeii a inceput de peste sapte decenii, insa considera ca exista si probleme.
"Boala societatii romanesti in ceea ce priveste afirmarea femeii este ipocrizia. Gasim tot felul de scuze si de trimiteri istorice pentru a nu permite femeilor sa se afirme liber. Intr-un fel, barbatii romani se tem de concurenta, chiar si in politica. De aici un anumit limbaj depreciativ in ceea ce le priveste pe femei. Bine, si femeile alimenteaza, unele dintre ele, din pacate foarte vizibile, stereotipiile in materie", explica Corina Cretu.
Cu toate acestea, femeile isi construiesc in Romania "spatii de afirmare" si isi promoveaza o imagine de "profesionalism si de implicare in viata cetatii", ceea ce duce la un grad tot mai mare de acceptare a prezentei lor in politica.
"Sa nu reducem elitele feminine din Romania la doua-trei prezente agasante pe toate ecranele", spune Corina Cretu.
Elena Udrea, un contra-model in politica
Marea problema in ceea ce priveste promovarea femeii in politica este modul in care se face selectia, explica Corina Cretu, precizand ca Elena Udrea a deveni un contra-model pentru femeile din politica.
"Partidele nu pacatuiesc atat prin misoginism (desi exista si se manifesta din plin, chiar daca nu foarte vizibil), cat prin lipsa sau prin mediocritatea politicilor de recrutare si de afirmare a femeilor in politica. Si atunci se extinde modelul Elena Udrea, pana cand devine un contra-model si duce la accentuarea respingerii implicarii femeii in politica", explica europarlamentarul PSD.
Corina Cretu este de parere ca intrarea femeilor in politica nu este stanjenita de barbati, ci mai curand de propria lor reticenta de a-si stabili un astfel de obiectiv.
"Nu intrarea in politica a femeilor este problema. Intrarea este libera, nu pune nimeni jandarm la usa partidului, sa nu intre femeile. Este o optiune personala, si ea depinde de multi factori. Este adevarat ca, din motive care tin de acea mentalitate pacatoasa a romanilor in ceea ce le priveste pe femei, prea putine dintre ele isi propun sa faca o cariera in politica, si-o planifica in cele mai mici amanunte", a declarat Corina Cretu.
Intrebata cand va avea Romania un presedinte femeie sau poate un premier femeie, Corina Cretu raspunde: "Poate peste un deceniu vom putea vorbi despre asa ceva, pentru ca femeile prezente acum in politica vor atinge maturitatea necesara celor doua functii, care nu sunt un podium de defilare la o prezentare de moda. Si nici teren de vanatoare pentru personalitati exacerbate, clocotind de vanitate".
Corina Cretu precizeaza ca isi doreste ca femeile din politica sa renunte la resemnare si sa aiba mai multa "fermitate in atitudini", dar si sa renunte la mimetism.
"O femeie nu trebuie sa imite barbatii din politica, nu trebuie sa dea dovada de aceeasi aroganta si agresivitate ca barbatii. Trebuie sa se vada diferenta, altminteri oamenii vor alege originalul, nu copia", spune Corina Cretu.
Romania, pe ultimul loc la reprezentarea femeilor in politica
Corina Cretu subliniaza ca, in Europa, Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste prezenta femeilor in politica. In lume, Romania e pe locul 93, la egalitate cu Azerbaidjanul, cu 11,4% femei in Camera Deputatilor si 5,8% in Senat.
Bulgaria are o rata mai mult decat dubla a prezentei femeilor in Parlament, clasandu-se pe locul 58, cu 50 de deputate dintr-un total de 240 (20,8%).
Din cei 471 de senatori si deputati alesi la 30 noiembrie 2008, 425 sunt barbati si numai 46 femei - 38 de deputate si 8 senatoare. Asadar, 9% din locurile Parlamentului sunt ocupate de femei, in ciuda faptului ca acestea constituie peste jumatate din populatia tarii, adauga aceasta.
"Regret ca politica romaneasca nu reuseste sa depaseasca acest nivel critic al discriminarii, societatea noastra fiind in continuare mult mai conservatoare decat ne place sa credem si indepartata de standardele europene. Cand ne intrebam de ce nu traim ca in majoritatea tarilor UE, cred ca trebuie sa ne punem si problema daca facem ce trebuie pentru a ne alinia nivelului european in toate privintele, inclusiv din punctul de vedere al reprezentarii femeilor", conchide Corina Cretu.