Corina Cretu: La PDL, dependenta de cianuri dauneaza grav luciditatii

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 20:13
2345 citiri
Corina Cretu: La PDL, dependenta de cianuri dauneaza grav luciditatii

Corina Cretu, europarlamentar PSD, sustine ca reprezentantii PDL in Parlamentul European "au atins noi cote de inversunare" in sustinerea proiectului minier de la Rosia Montana si avertizeaza ca "dependenta de cianuri dauneaza grav luciditatii".

Corina Cretu a amintit, pe blogul sau, ca la PE s-au dezbattu in Comisia pentru Petitii, doua sesizari impotriva proiectului minier, iar acestea au ramas deschise pana la rezultatele delegatiei europarlamentare in Romania pe aceasta tema.

"Am constatat, in ultimele 24 de ore, cu regret, trei tendinte ale colegilor de la PD-L. In primul rand, incercarea de a bloca vizita reprezentantilor Comisiei de Petitii in Romania. In al doilea rand, prevalarea - asa cum face dl Cristian Preda - de lipsa de reactie a Comisiei Europene. In al treilea rand, incercarea de politizare, chiar de personalizare, a discutiei pro sau contra exploatarii.

Dupa o reteta indelung verificata, ajungem acum in situatia ca nu mai e vorba despre utilizarea cianurilor in minerit, ci despre presedintele Basescu, in dubla sa calitate, de sef al statului si, totodata, promotor principal al acestui proiect - repet - privat", sustine Corina Cretu.

Basescu, despre aurul de la Rosia Montana: Vreau sa imi pun tara in siguranta

Aceasta adauga ca cel mai grav lucru este "tacerea Comisiei Europene", in conditiile in care in urma cu un an si jumatate, PE a adoptat cu o majoritate de voturi rezolutia prin care invita Comisia sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011.

"Dincolo de demagogia privind crearea locurilor de munca (mai putine, probabil, decat ofera fabricile de cherestea din Campeni), dincolo de lobby-ul intens si ramificatia de interese financiar-politice, dincolo chiar si de discutia privind impartirea aurului intre compania miniera si statul roman - problema principala ramane amenintarea impotriva mediului si lipsa unor garantii credibile ca nu se vor mai repeta accidente precum cele peste 30 cu deversare de cianuri ce au avut loc la nivel mondial in ultimii 25 de ani, intre care si cel de la Baia Mare, acum 11 ani", mai sustine Corina Cretu.

Europarlamentarul PSD le recomanda colegilor de la PDL sa discute cu Monica Macovei despre proiectul Rosia Montana, singurul europarlamentar PDL care s-a pronuntat impotriva exploatarii, sustinand ca ar fi periculoasa pentru mediu.

Presedintele Traian Basescu se pronunta, in august, in favoarea demararii exploatarii, care nu are inca avizul de mediu.

"Dand drumul la exploatare marim rezerva de aur, dar cream si locuri de munca. Trebuie sa iesim din iluzia ca vor veni investitorii sa ne creeze locuri de munca", a declarat Traian Basescu.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...