România ratează finanțarea de peste 500 de milioane de euro pentru Magistrala 6 de metrou. Corina Creţu: Cineva trebuie să dea explicaţii

Joi, 22 Iulie 2021, ora 22:17
7953 citiri
România ratează finanțarea de peste 500 de milioane de euro pentru Magistrala 6 de metrou. Corina Creţu: Cineva trebuie să dea explicaţii
Corina Crețu a avertizat că România pierde finanţarea europeană FOTO Facebook/ Corina Crețu

România riscă să piardă peste jumătate de miliard de euro pentru linia de metrou M6 din Capitală. Corina Creţu: Cineva trebuie să le dea explicaţii bucureştenilor

Europarlamentarul Corina Creţu, care a atras atenția în nenumărate rânduri asupra lentorii cu care se desfășoară proiectul pentru linia de metrou M6, a afirmat, joi 22 iulie, că țara noastră să se afle în situaţia de a pierde peste jumătate de miliard de euro.

„Din păcate, temerile mele s-au adeverit: lentoarea şi indolenţa autorităţilor au făcut ca România să se afle în situaţia de a pierde peste jumătate de miliard de EUR pentru linia de metrou M6 din Capitală. Cineva trebuie să le dea explicaţii bucureştilor”, a transmis Corina Creţu pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a explicat că, în 2019, a aprobat, în calitate de Comisar European, peste 517 milioane de euro pentru linia de metrou M6 (între staţiile 1 Mai - Tokyo).

„Acest proiect major a fost parte a Programului Operaţional Infrastructură Mare şi prevedea construcţia a 6 kilometri din linia de metrou, şase noi staţii de metrou subterane, precum şi achiziţionarea a 12 garnituri de metrou, fiecare cu câte şase vagoane. Lucrarea ar fi trebuit să înceapă în 2019.”, a precizat europarlamentarul.

Corina Crețu a menţionat că, în 2020, văzând că nu există niciun contract semnat pentru M6 (deşi licitaţia era lansată încă din martie 2019), a atenţionat asupra fapului că România riscă să piardă banii alocaţi.

„În 2021, acum câteva luni, am lansat un apel către autorităţi să urgenteze întregul proces, pentru că angajamentul era ca până anul viitor, acest proiect să fie finalizat, ceea ce părea tot mai nerealist. Săptămâna aceasta a devenit aproape cert faptul că toate aceste întârzieri fac imposibilă respectarea termenului de implementare a proiectului: stabilit la 4 ani şi jumătate de către autorităţile române.”, a completat Corina Creţu.

„E foarte trist faptul că proiecte de o asemenea anvergură sunt pierdute. Sper ca bucureştenilor să le fie date explicaţii pentru această situaţie, care nu va uşura sub nicio formă transportul spre Otopeni sau traficul de pe DN1 - ba chiar din contră. Mă tem, totodată, ca acesta să nu fie doar unul dintr-un şir mai lung de proiecte cu privire la care aflăm că România pierde finanţarea europeană...”, a conchis europarlamentarul.

La sfârşitul anului 2017, Ministerul Transporturilor a anunţat că a aprobat şi transmis la Comisia Europeană, cererea de finanţare pentru Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Otopeni, cu o valoare totală a proiectului de circa 1,392 miliarde de euro, cerere de finanţare acceptată ulterior de Executivul european.

Magistrala 6 urma să extindă reţeaua din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti pe o lungime de 14,2 km şi să cuprindă 12 staţii, care să asigure legătura directă între Gara de Nord şi Aeroport Otopeni, scrie adevarul.ro.

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#magistala 6 metrou, #M6, #corina cretu, #finantare europeana , #stiri Corina Cretu