Tokes vrea autonomie - Corina Cretu cere retragerea calitatii de vicepresedinte PE

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 16:32
1965 citiri
Tokes vrea autonomie - Corina Cretu cere retragerea calitatii de vicepresedinte PE

Eurodeputatul PSD, Corina Cretu, a anuntat vineri ca va solicita in PE retragerea calitatii de vicepresedinte a lui Laszlo Tokes din cauza instigarilor la actiuni de strada pe care le-a facut pentru autonomia Tinutului Secuiesc, care sunt un "atac direct" la adresa integritatii nationale.

"Instigarile la actiuni de strada pentru obtinerea autonomiei etnice, lansate joi de Laszlo Tokes, reprezinta un atac direct la adresa suveranitatii si a integritatii nationale. Condamn cu toata fermitatea aceasta noua escaladare a discursului separatist al extremistilor maghiari si cer autoritatilor romane si institutiilor abilitate sa intervina, macar acum, in ceasul al 12-lea, pentru apararea unitatii nationale si respectarea Constitutiei", se arata intr-un comunicat de presa al Corinei Cretu, remis Ziare.com.

Europarlamentarul social democrat sustine ca Laszlo Tokes propaga un mesaj extremist, separatist si sovin, indreptat impotriva valorilor europene.

"Romanii trebuie sa stie ca aceasta alegere a fost posibila numai cu sprijinul ticalos al PD-L, care se face vinovat, impreuna cu Traian Basescu, nu numai de ruinarea economiei nationale si dezastrul social din tara, ci si de alimentarea radicalismului maghiar si tradarea interesului national in folos propriu", mai afirma eurodeputatul social-democrat.

Corina Cretu anunta ca la reluarea lucrarilor in PE va solicita retragerea calitatii de vicepresedinte a lui Tokes.

"La reluarea in toamna a lucrarilor Parlamentului European voi solicita retragerea calitatii de vicepresedinte al acestui for lui Laszlo Tokes, ca urmare a acestor declaratii iresponsabile si extrem de periculoase nu numai pentru Romania, ci pentru stabilitatea si armonia interetnica din intreaga Uniune Europeana. Rolul principal in contracararea pericolului distrugerii statului roman revine, insa, institutiilor acestuia, care, deocamdata, se fac vinovate de o pasivitate complice cu crima ce se pregateste impotriva Romaniei", transmite Cretu.

Europarlamentarul spune ca orice comparatie intre situatia minoritatii albaneze din fosta Iugoslavie si cea a minoritatii maghiare din Romania este incorecta si rau-intentionata.

"Avand in vedere discriminarea pozitiva de care se bucura cetatenii romani de nationalitate maghiara. Mai mult, reprezentantii acestei minoritati sunt in Parlament fara intrerupere de 20 de ani si la guvernare de 15 ani, detinand in prezent functii importante, precum conducerea Ministerului Culturii si Patrimoniului National si a Societatii Romane de Radiodifuziune", mai arata aceasta.

Europarlamentarul Laszlo Tokes, vicepresedinte al PE, a declarat, joi, la Universitatea de Vara Tusvanyos, de la Baile Tusnad, ca asa cum Kosovo si-a dobandit independenta, si maghiarii din Transilvania ar putea sa obtina autonomia.

I.U.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Corina Cretu PSD, #solicita retragerea functiei Tokes, #Tokes vicepresedinte Parlament European , #stiri Corina Cretu