Ce solutii are noul ministru al Culturii pentru scandalul de la Opera

Duminica, 08 Mai 2016, ora 11:21
2856 citiri
Ce solutii are noul ministru al Culturii pentru scandalul de la Opera

Ministrul Culturii, Corina Suteu, spera ca balerina Alina Cojocaru sa mai danseze la Opera Nationala Bucuresti si le transmite angajatilor institutiei ca trebuie sa isi regaseasca dorinta de a lucra la Opera Romana, pentru ca acolo e un loc de creatie.

Ministrul Culturii, invitat al emisiunii "Dupa 20 de ani", la Pro Tv, a spus ca situatia de la Opera Nationala este grava si ca aceasta "dezvaluie faptul ca institutia in Romania nu a fost reformata cu instrumente suficient de adaptate evolutiei generale a spectacolului in lume. Toata zona salariala, administrativa, nu e performanta in favoarea creativitatii", potrivit News.ro.

Scandalul de la Opera: Alina Cojocaru si Johan Kobborg s-au intalnit cu ministrul Culturii - In ce conditii raman la ONB

Corina Suteu a vorbit si despre initiative, acestea fiind "amendamente si reforme legate de legislativ, salarizarea slaba".

"O opera, la fel ca un teatru, e un loc in care creativii cei mai buni trebuie sa fie performanti si sa fie platiti corect pentru ceea ce fac. Intr-un teatru de repertoriu problema mai e vasta. Trebuie gasita o solutie echitabila, astfel incat toate ansamblurile artistice sa se simta confortabil", a declarat ministrul.

"Eu incerc sa reangajez dialogul cu toate partile implicate, in acest santier enorm, dar sa folosesc momentul de la Opera ca pe o oportunitate sa reformez si sa aduc ameliorari modului in care institutiile de repertoriu exista in Romania", a afirmat Corina Suteu, care spera ca Alina Cojocaru sa mai danseze la ONB.

"Sper ca Alina Cojocaru sa mai danseze la Opera Nationala din Bucuresti, dar sper sa se intample intr-un context administrativ mult mai favorabil tuturor artistilor din Opera. Contextul este cel care a produs inegalitate, nemultumire, cel care a produs frustrari, excese de atitudine", a spus ministrul, care a precizat ca un manager la Opera nu va fi inainte de 20 mai.

"Vom gasi o solutie administrativa pana atunci, pentru ca activitatea si salariile sa poate sa fie asumate", a continuat Suteu.

Noul ministru al Culturii, despre scandalul de la Opera si banii de la Cannes

Beatrice Rancea, o propunere foarte buna

Corina Suteu a mai declarat ca propunerea pentru conducerea interimara a Operei, facuta de vicepremierul Vasile Dancu este una buna: "Beatrice Rancea e o propunere foarte buna, tinand cont de activitatea pe care aceasta a avut-o la Opera din Iasi, unde a reusit o relansare spectaculoasa".

Salarii mai mari si reorganizare, conditii de lucru bune, o situatie creativa care sa fie resimtita benefica, acesta este contextul in care trebuie sa functioneze Opera, este de parere Corina Suteu.

"Opera are un buget si toate sunt legate. Banii sunt folositi judicios, asa cum isi propune un manager competent. Le spun angajatilor ca este un lucru de care sunt constienta. Prioritatea mea numarul 1 este sa ajungem sa crestem salariile in Ministerul Culturii in asa fel incat, in viitor, si institutiile din subordine sa aiba grila de salarizare mai importanta. E vorba cum redistribui acesti bani in favoarea calitatii artistice", a declarat Corina Suteu.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...