Corina Suteu, despre plagiatul ministrului Petre Toba: Ma intrebati pe mine? Plagiatul este inadmisibil

Duminica, 08 Mai 2016, ora 13:25
5495 citiri
Corina Suteu, despre plagiatul ministrului Petre Toba: Ma intrebati pe mine? Plagiatul este inadmisibil

Intrebata de moderatorul emisiunii "Dupa douazeci de ani", difuzata de Pro tv, daca este de parere ca teza de doctorat a lui Petre Toba este un plagiat, asa cum o arata unele evidente, dar fara a exista un verdict oficial, Corina Suteu, noul ministru al Culturii, a spus ca tehnocratii, prin definitie, sunt specialisti ale caror "titluri sunt bazate pe ceva legitim".

Corina Suteu, confruntata cu problema plagiatului la care Petre Toba ar fi recurs in lucrarea de doctorat, asa cum a fost devoalat in spatiul public, in urma cercetarii tezei, nu a dat un raspuns direct, dar a precizat ca plagiatul nu este justificabil, scrie News.ro.

Ciolos, despre plagiatul lui Toba: Nu sunt confortabil, dar nu e cazul sa iau eu o decizie unilaterala

Intrebata de moderatorul emsiunii "Dupa douazeci de ani" daca a vazut teza lui Petre Toba si daca este de parere ca acolo suntem in fata unui plagiat, Suteu a refuzat sa vorbeasca explicit despre acest caz, condamnand, insa, furtul academic. "Ma intrebati pe mine?... Nu vreau sa vorbesc despre lucrarea domnului Toba", a fost prima reactie a ministrului Culturii.

"Plagiatul e inadmisibil, este o decredibilizare profunda, dar cred ca masurile, si acestea se vor intampla din spusele colegului Adrian Curaj, legate de comisia care sa judece tezele plagiate si sa le anuleze, sunt fundamentale pentru ca sa ne recredibilizam la toate nivelurile in acest moment. Doctoratele trebuie sa fie legitime", a argumentat noul ministrul al Culturii, Corina Suteu.

Mai mult, demnitarul a amintit ca face parte dintr-un guvern de tehnocrati, or tehnocratul, prin definitie, este un expert, un specialist intr-un anumit domeniu, ceea ce invalideaza plagiatul: "S-a vorbit despre guvern ca despre un guvern de tehnocrati. Profesionistii exista tocmai pentru ca titlurile lor sunt bazate pe ceva legitim", a concluzionat Corina Suteu.

La finalul lunii martie, prim-ministrul Dacian Ciolos a precizat ca asteapta ca acuzatiile potrivit carora Petre Toba si-a plagiat teza de doctorat sa fie probate de catre un organism competent sa faca aceste evaluari.

El a mentionat atunci ca decizia unui organism oficial privind teza de doctorat a lui Petre Toba a intarziat intrucat a fost contestat chiar mecanismul de analiza a suspiciunilor de plagiat in mediul academic, astfel incat ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a trebuit sa schimbe mai intai acest mecanism.

Si ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a declarat recent, intr-o emisiune difuzata de Pro TV, ca nu s-a uitat la teza de doctorat a lui Petre Toba, iar o decizie vor lua cei care o vor analiza.

Ministrul Culturii nu mai demisioneaza, dar face acuzatii grave si evoca presiuni din partea colegilor din Guvern acuzati de plagiat

Conform unor informatii aparute in presa, exista suspiciuni ca peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Petre Toba, au fost copiate din diverse lucrari. "Eu resping cu tarie toate aceste acuzatii. Eu am respectat legea si toate normele existente in momentul in care am elaborat teza de doctorat. Am respectat toate recomandarile indrumatorului de doctorat", spunea Toba, in decembrie 2015.

Anul acesta, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Educatiei, Ordonanta 2/2016, prin care tezele de doctorat ale demnitarilor nu mai sunt exceptate de la prevederile generale si supuse controlului Consiliului National de Etica.

Ulterior, Ministerul Educatiei a initiat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii Educatiei, care stabileste modalitatile de retragere a titlului de doctor. Adrian Curaj a precizat ca acordarea si retragerea titlului de doctor vor fi in atributia institutiilor organizatoare de studii doctorale - universitatile si Academia Romana -, iar CNATDCU va fi instanta de apel.

Proiectul mai prevede ca ministrul Educatiei retrage titlurile de doctor acordate anterior tot prin ordin de ministru, in cazul carora exista o decizie de retragere semnata de rector.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...