Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

ASF pune frana: Tarifele RCA, modificate doar o data pe an

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 17:42
3063 citiri
ASF pune frana: Tarifele RCA, modificate doar o data pe an
Foto: dailybusiness.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) interzice companiilor de asigurare sa modifice tarifele de prima pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare notificata, precum si acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a anuntat, joi, prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, intr-o conferinta de presa.

Asiguratorul RCA are obligatia de a utiliza tarife de prima RCA, astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, iar aceasta prevedere nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a precizat oficialul ASF.

Norma ASF privind RCA intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015 si face parte dintr-un set de trei norme adoptate de ASF, care vizeaza masuri prudentiale cu impact direct asupra soliditatii industriei asigurarilor, predictibilitatii tarifelor RCA si protectiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

Companiile de asigurari din Romania practica substituirea pretului asigurarilor RCA din alte linii de business si, comercial, au subventionat pretul pentru RCA din alte linii de business, in conditiile in care, spre deosebire de asigurarile CASCO si de proprietati, care sunt profitabile, RCA reprezinta o piata care inregistreaza pierderi.

Modificarile normei RCA vizeaza in principal activitatea de subscriere a politelor RCA si asupra activitatii de constatare si lichidare a daunelor.

"Asiguratorii RCA si intermediarii in asigurari nu pot oferta, promova si comercializa asigurari RCA la alte prime de asigurare decat cele rezultate din aplicarea tarifelor de prima notificate ASF si asiguratorii au obligatia de a practica aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat", a declarat Cornel Coca Constantinescu.

ASF interzice asiguratorilor RCA si intermediarilor acordarea oricaror avantaje colaterale asiguratilor la incheierea politelor de asigurare RCA, iar oferta asiguratorului trebuie sa fie valabila pentru o perioada de minimum trei zile si sa contina in mod obligatoriu informatiile urmatoare - prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa si data pana la care oferta este valabila.

Potrivit oficialului ASF, in 2013, tarifele medii pentru RCA au crescut de la 20% pana la aproximativ 50%, iar comisionul mediu al intermediarilor este de 18%.

Norma mai prevede limitarea reducerilor comerciale ce pot fi acordate de asiguratori pe baza tarifelor de prima, precum si obligatia intermediarilor de a incasa prima de asigurare RCA direct in contul asiguratorului, iar in cazul platilor in numerar sa vireze integral in contul societatii de asigurare prima incasata in cel mult cinci zile lucratoare.

Prin norma RCA se creeaza, de asemenea, posibilitatea externalizarii activitatii de constatare si lichidare a daunelor RCA, iar in cazul daunelor totale valoarea reala a vehiculului va fi stabilita pe baza sistemelor de specialitate, grila de uzura fiind eliminata.

De asemenea, prin norma, sunt stabilite termene si obligatii privind constatarea daunelor, spre exemplu reconstatarile urmand sa fie efectuate in maximum trei zile lucratoare, in conditiile in care pana acum nu exista un astfel de termen, potrivit oficialului ASF.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#modificare tarife RCA, #ASF interzicere modificare tarife, #tarifa prima RCA , #ASF