Trebuie sa recunoastem ca ne place sa traim periculos. Insa nu cred ca stiati si de ce anume ne place acest lucru.
In cazul in care nu v-ati dat seama de ce, au avut grija judecatorii sa ne spuna motivul. Am avut pana acum printre noi cel putin doua persoane despre care habar n-aveam ca reprezinta un pericol public, dar ne-am lasat sedusi de farmecul lor periculos.
Este vorba despre Gigi Becali si Cornel Penescu. Pe langa acestia, alte trei pericole publice au fost private de libertate spre binele si siguranta noastra: Gheorghe Constantin, Liviu Facaleata si Cristian Libertatu.
Poate credeati pana acum ca va aflati in pericol atunci cand mergeati noaptea pe strazile laturalnice de la marginea oraselor neiluminate si pustii, sau atunci cand circulati cu autobuzul pana la marginea oraselor, iar sutii dau navala la buzunare.
Sau poate credeati ca va aflati expusi pericolului atunci cand, in trafic, sunteti agresati, enervati, tamponati, loviti sau chiar omorati de persoane care au obtinut carnetul de conducere cu spaga sau, pur si simplu, fara carnet deloc.
In fine, poate erati atat de naivi incat sa credeti ca v-ati fi aflat in pericol si amenintati atunci cand va este furata masina, va este sparta casa, sunteti talhariti in scara blocului sau violati in tren.
Pericolul public de la televizor
Nu. Ati fost doar fricosi, fara niciun motiv. Pericolul public in Romania nu se ascunde la colt de strada, in intuneric. Pericolul public in Romania statea pitit pana acum in stirile de la televizor, in paginile ziarelor si in conferintele de presa de dupa meciurile din Liga I.
Sau poate v-ati simtit in pericol atunci cand va aflati in tribunele stadioanelor si erati atacati cu pumnii si picioarele de ultrasii galeriei adverse, sau cand M.M. Stoica, pe atunci directorul executiv al clubului, impartea pumni suporterilor Stelei de la tribuna I.
Nu, din nou. V-ati inselat de fiecare data. Daca ati crezut ca in acele momente va aflati in pericol, ei bine, judecatorii au avut grija sa redefineasca pericolul public de care sunteti amenintati zi de zi. Si, grijulii cu dumneavoastra, judecatorii au si inceput sa ii inchida pe bravii lor reprezentanti.
Redefinirea pericolului public
Avem mai nou parte de o redefinire a pericolului public din societatea noastra. Gratie ultimelor motivatii ale arestarilor lui Gigi Becali si Cornel Penescu, la pachet cu acolitii lor, am aflat ca adevaratul pericol public in Romania se ascunde in randul "formatorilor de opinie".
Iar adevaratul pericol care ne ameninta pe toti, devenind astfel cat se poate de public, sta in posibilitatea si abilitatea celor arestati de a influenta, prin sarmul si farmecul personal, opinia publica.
Ceea ce intriga in aceste cazuri nu sunt nici macar motivatiile de arestare absurde si inexplicabile, probabil in contradictie si cu principiile dreptului clasic, ci timpul, momentul, in care acestea survin.
Trecem si peste faptul ca aceste arestari survin in an electoral, inainte de alegerile europarlamentare si prezidentiale. Trecem si peste faptul ca arestarile acestor "vedete" publice au fost facute pentru fapte incomparabil mai putin grave decat altele, la fel de bine cunoscute, ale acelorasi persoane.
Deciziile judecatorilor in cazul acestor arestari te fac sa te gandesti ca, pana acum, acesti "infractori" erau doar niste cetateni extravaganti, cel mult niste talhari cumsecade care iti dadeau in cap timid, care acum insa apar la televizor si te pun astfel in pericol.
Sa ne mai intrebam cati alti "formatori de opinie" sunt inca in libertate, desi reprezinta un pericol public? Sa ne temem mai mult de ei decat de sutii din metrou si golanii din cartierele laturalnice sau violatorii si talharii care planuiesc sa ne sparga casele?
In acest caz, nu ne mai ramane de facut decat sa ne inchidem televizoarele, sa punem astfel capat oricarei posibilitati de a fi violentati, si sa iesim la o plimbare de seara prin orasele noastre sigure si linistite. Iar noaptea putem dormi linistiti, judecatorii si procurorii vegheaza pentru ca somnul nostru sa fie ferit de orice amenintare a vreunui pericol public.