Fisele fostilor detinuti politici, publicate pe Internet

Luni, 21 Iulie 2008, ora 13:27
38146 citiri
Fisele fostilor detinuti politici, publicate pe Internet

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a publicat luni pe site-ul institutiei fisele matricole penale intocmite de regimul represiv comunist pentru 35 de personalitati ale vietii politice, culturale si spirituale romanesti, la trimiterea acestora in detentie politica.

"Astfel, in perioada 1947-1989, penitenciarele si coloniile de munca ale Romaniei au reprezentat locurile unde au fost detinute zeci de mii de persoane. Fiecarui detinut politic i s-a intocmit cel putin o fisa matricola penala. Fisele de penitenciar/fisele matricole penale cu mentiuni specifice au fost pastrate in arhiva Directiei Generale a Penitenciarelor (astazi Administratia Nationala a Penitenciarelor) si centralizate la penitenciarul Jilava", se arata pe site-ul IICCR.

Pe langa aceste fise, Institutul publica si fisele matricole ale persoanelor care au fost executate in perioada regimului comunist. In acest caz, s-a facut o impartire a fiselor intre cele ale detinutilor de drept comun executati si cele ale detinutilor politici executati.

Astfel, pe site-ul IICCR pot fi consultate fisele unor personalitati precum fostul presedinte taranist Corneliu Coposu, senatorul liberal Radu Campeanu, fostul om politic liberal Gheorghe I. Bratianu, fostului prim-ministru al Romaniei Constantin Argetoianu, regretata intelectuala detinuta politic Ecaterina Lovinescu Balacioiu, precum si a fostul scriitor si jurnalist Nichifor Crainic.

Expertii IICCR au prelucrat, pana in prezent, un total de 28.000 de fise pentru aproape 19.000 de fosti detinuti politici ale caror nume incepeau cu literele A, B si C, documentele fiind intocmite de autoritatile comuniste in perioada 1947-1989, potrivit sursei citate.

Citeste si:
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
Reprezentanţii AUR au făcut scandal, marţi, 17 mai, în şedinţa comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, unde se dezbătea legea offshore, aceştia cerându-le...
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu se întâlnește marți, 17 mai, de la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Însoţit de ministrul de Finanţe, preşedintele PSD vrea să îi...