Despre achizitia avioanelor F-16: "Se putea mai bine. Daca nu acum, cand?"

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 07:32
5446 citiri
Despre achizitia avioanelor F-16: "Se putea mai bine. Daca nu acum, cand?"

Cumpararea de avioane multirol F-16, de catre Ministerul Apararii, a starnit discutii privind clipa acestei decizii si calitatea achizitiilor. Momentul achizitionarii avioanelor este unul oportun, iar flotila de 12 aeronave second-hand din Portugalia este cea mai buna optiune posibila in acest moment, este de parere consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota.

Intrebat de ce tocmai acum s-a decis cumpararea acestor avioane pentru armata romana, seful Departamentului Securitate Nationala din cadrul Administratiei Prezidentiale, Iulian Fota, a raspuns "Daca nu acum, cand?".

Cel mai bun moment - cat mai repede

"Momentul este oportun. Cand ai o nevoie pe zona de aparare si securitate nationala, cel mai bun moment este cat mai repede", a declarat Fota, pentru Ziare.com.

Acesta considera ca principala cauza pentru care acest proces nu s-a desfasurat pana acum este faptul ca "n-au fost conditii intrunite, prielnice", precum vointa politica sau posibilitatile financiare".

Consilier prezidential: Cumpararea de F-16 second hand, in spiritul smart defense

"Nevoia e veche, o stim, o avem de cel putin doi ani, daca nu chiar mai multi", a completat consilierul prezidential. Acesta nu considera ca existau variante mai bune de avioane multirol pentru aviatia militara a Romaniei.

"Daca aveti variante mai bune, spuneti-le, le discutam. Odata ce am decis in favoarea acestei chestiuni, va dati seama ca am considerat-o cea mai buna optiune posibila in acest moment", a precizat seful Departamentului Securitate Nationala din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Intentia Romaniei de a cumpara direct avioane F-16 va infuria UE

Totodata, acesta nu crede ca vor fi probleme din partea Comisiei Europene din cauza faptului ca nu s-a facut o licitatie publica pentru cumpararea avioanelor de lupta second-hand, iar daca vor fi discutii contradictorii in Comisiile pentru aparare din cele doua camere ale Parlamentului, vor fi ascultate argumentele si punctele de vedere.

F-16, o solutie de tranzitie pentru armata romana

Deputatul PDL Costica Canacheu, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, a explicat faptul ca avioanele multirol F-16 cumparate din Portugalia sunt unele aflate "in functiune" si ca reprezinta solutia de tranzitie pentru armata romana.

"Sunt avioane in functiune - asta este termenul neutru, nu spun ca e corect. In clipa in care spunem ca sunt avioane vechi, uzate, e un termen care trebuie fundamentat, adica trebuie sa avem datele tehnice si sa avem expertiza in a ne pronunta pe chestiunea asta. Sunt avioane in functiune care se afla la jumatatea perioadei de exploatare - cu numarul de ore respective, cu mentenanta - achizitionate in perioada '89-'92, fata de avioanele noastre achizitionate in perioada '65-'67. Si reprezinta o solutie de tranzitie pentru aviatia militara a Romaniei. Asta e concluzia", a spus Canacheu, pentru Ziare.com.

Dobritoiu despre avioanele F16: Nu pot sa anticipez daca vor fi opinii contradictorii in Comisia de Aparare

Acesta explica si faptul ca Romania ar fi putut avea oportunitatea sa aiba alte optiuni in momente mai favorabile, dar "asta inseamna sa intoarcem anii inapoi, ceea ce nu e posibil".

"Romania facuse optiunea din 2005 pentru a achizitiona un numar de avioane. A avut perioada 2005-2007 in care a analizat principalele tipuri de avioane si a ajuns la o concluzie si era prevazut ca pentru 2007-2008 sa lanseze programul. Acesti ani erau categorizati ca ani de boom, trezoreria Ministerului de Finante bahaia de bani, dar ce sa facem cu banii?

(...)Si e evident, ca urmare a crizei economico - financiare care ne afecteaza si pe noi serios - din perspectiva spatiului fiscal, a indatorarii statului nostru - sa facem achizitii mai scumpe in perioada 2009-2012. Era greu de sustinut acest lucru (cumpararea de avioane multirol - n.red.), in clipa in care tu faci un program guvernamental de austeritate care include si diminuari ale veniturilor. Dar sunt doua vorbe care caracterizeaza acest proces - 'Cand erau busteni pe rau, n-am pus deoparte' si 'Nu lasa pe maine ce poti sa faci azi'. Din pacate, am lasat pe maine", a declarat deputatul PDL.

Democrat - liberalul a amintit si declaratiile prim-ministrului din acea perioada, Calin Popescu Tariceanu: "Mai lasati-ne, domne, cu armata, ca nu avem, suntem in situatie de pace, suntem in Alianta (NATO - n. red.), avem alte lucruri de facut, pentru dezvoltare..."

Se putea mai bine decat avioanele F-16 din Portugalia

Intrebat daca se putea mai bine decat in prezent, din punct de vedere al achizitiilor de avioane, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor a raspuns "Bineinteles".

"Dar asa s-a si planificat tot procesul. El e pe hartie si bazat pe document. In 2005, a fost prima decizie, de acolo a inceput procesul. Pana in 2007, luna martie, au fost facute o sumedenie de evaluari, intalniri ale Ministerului Apararii, care a prezentat conceptia de inzestrare. A fost aprobata si trebuia sa se desfasoare (achizitia de avioane multirol - n.red.)", a spus Canacheu, care a explicat si de ce a fost luata decizia in aceasta perioada.

"Sunt conditii tehnice care se apropie de limita si avem aceasta conditie tehnica si obligatie conform tratatului la care suntem parte, Tratatul NATO", a precizat deputatul.

Victor Bostinaru: Achizitia F-16 fara licitatie e OK, Comisia Europeana sa fie mai soft

Acesta a subliniat ca nu vor fi discutii in Uniunea Europeana in legatura cu achizitia avioanelor fara licitatie publica, deoarece "in Uniunea Europeana sunt si Romania si Portugalia.

"(...) Ca au intelegere guvernamentala care e prevazuta in tratat si in directiva care se refera la achizitiile militare. Deci, in masura in care pe aceasta procedura se va face achizitia, pe intelege interguvernamentala, este perfect sustinuta juridic in contextul legislativ european. Nu e niciun fel de problema", a incheiat Costica Canacheu.

Romania are armata sub nivelul de subzistenta

Senatorul UNPR Sorin Chivu, secretar in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senatul Romaniei, considera decizia CSAT in privinta achizitionarii de avioane multirol F-16 ca fiind una de urgenta majora, din cauza dotarii armatei Romaniei.

"Noi operam astazi cu o capacitate sub limitele de securitate, capacitate asigurata de MIG-urile 21 Lancer, care la noi au o vechime de peste 40 de ani. Eu cred ca, daca vrem sa vorbim de Constitutie, de suveranitate, de pace, trebuie sa ne gandim ca avem nevoie de o armata puternica. (...) Vizavi de costuri, ma doare sufletul si sper sa am ocazia sa il intreb pe domnul presedinte Basescu de ce pana acum nu ne-am gandit ca avem o armata sub nivelul de subzistenta, nu de securitate. Noi, astazi, din PIB, pentru armata alocam 0,85, pana in 1 la suta", a afirmat senatorul, pentru Ziare.com.

Acesta a explicat faptul ca parcul avioanelor militare din Portugalia are cerere foarte mare si "pana si Bulgaria vrea sa acceseze acelasi parc ce-l da disponibil Portugalia". Totodata, Chivu este increzator ca cele 12 aeronave vor fi achizitionare de Romania pentru ca "avem nevoie de ele".

Cat ne vom mai putea baza pe MIG 21 Lancer

"De asemenea, avem nevoie de un buget confortabil. Astazi avem si aceasta problema - nu avem bani sa asiguram ridicarea de la sol a unui MIG. Mi-a placut tinuta si dorinta domnului ministru Dobritoiu, in sensul ca este pregatit sa solicite cam in jur de 120 de milioane de RON sa poate sa asigure o reparatie capitala a MIG-urilor, sa le duca putin peste limita lor de exploatare. Limita lor de exploatare se incheie maine-poimaine, in 2013-2014, deci avem o mare problema. Si atunci intentionam cu specialistii sa reusim sa asiguram si fonduri pentru o reparatie capitala si modernizare a parcului existent", a declarat secretarul din Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senatul Romaniei.

Acesta a explicat si ca "doar Portugalia poate pune la dispozitie acest tip de aeronava F-16, care de fapt asigura trecerea catre nivelul V al flotilelor, pe care il cere aliatul nostru - NATO".

Ministrul Apararii spune ca sunt bani la buget pentru achizitia de avioane F-16

Romania se chinuie sa cumpere avioane multirol second hand, Uganda le ia nou-noute

"Nu stiu daca era cea mai buna varianta pe care o avea Romania in acest moment, dar si in 2010 am vorbit de achizitia unor aeronave de fabricatie americana. Si am tot stat si am asteptat ca vorbeste presa, ca vorbeste lumea si suntem astazi in situatia in care ne intrebam 'Oare in 2014 eu mai am avion sa il ridic?'. Nu punem problema doar a securitatii nationale. Eu pun problema politiei aeriene. Este mai mult decat importanta", a subliniat senatorul UNPR.

Nu in ultimul rand, acesta a respins ideea unor discutii contradictorii in cadrul Comisiei de aparare si siguranta nationala din cadrul Senatului.

"Chiar senatorul Sorin Fodoreanu, pilot de cariera, a apreciat deschiderea Guvernului pentru achizitionarea de noi aparate (...) Toti constientizam problemele cu care se confrunta Ministerul Apararii, toti ne-am luptat ca sa putem sa acordam din PIB doi la suta, nu am reusit, ne-a durut si la momentul respectiv fiecare ne-am spus punctul de vedere. Nu cred ca vor fi discutii sau pareri divergente, contrare", a conchis Sorin Chivu.

CSAT a aprobat achizitionarea de avioane multirol - vezi ce s-a mai decis

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, in sedinta de joi, achizitionarea a 12 avioane multirol F-16 pentru Fortele Aeriene Romane, din Portugalia, produse de Lockheed Martin. Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a prezentat demersurile intreprinse in vederea initierii programului Avion Multirol al Fortelor Aeriene.

Ministrul Apararii Nationale a declarat, joi seara, ca s-au identificat resurse in buget pentru achizitia a 12 avioane second-hand F-16, Romania incepand sa plateasca din 2013 si va beneficia de aceste avioane din 2016.

Dobritoiu a precizat ca ratiunea pentru care Romania incepe plata din 2013 si va folosi avioanele abia in 2016 consta in faptul ca efortul bugetar este mai mic, suma totala de achitat fiind platita in transe anuale, timp de cinci ani.

"Efortul se situeaza undeva in jur la 100 de milioane de euro pe an. Aceasta nu inseamna ca avioanele costa 600 de milioane de dolari (...) Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim", a spus Dobritoiu. El a aratat ca aceste avioane vor putea sa isi indeplineasca toate misiunile pentru minimum 20 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#achizitionare avioane multirol, #avioane F 16 Portugalia, #armata romana avioane multirol, #Corneliu Dobritoiu avioane multirol, #Romania avioane militare, #Iulian Fota avioane multirol , #ministrul Apararii
Comentarii