Despre achizitia avioanelor F-16: "Se putea mai bine. Daca nu acum, cand?"

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 07:32

   

Despre achizitia avioanelor F-16: "Se putea mai bine. Daca nu acum, cand?"
Cumpararea de avioane multirol F-16, de catre Ministerul Apararii, a starnit discutii privind clipa acestei decizii si calitatea achizitiilor. Momentul achizitionarii avioanelor este unul oportun, iar flotila de 12 aeronave second-hand din Portugalia este cea mai buna optiune posibila in acest moment, este de parere consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota.

Intrebat de ce tocmai acum s-a decis cumpararea acestor avioane pentru armata romana, seful Departamentului Securitate Nationala din cadrul Administratiei Prezidentiale, Iulian Fota, a raspuns "Daca nu acum, cand?".

Cel mai bun moment - cat mai repede

"Momentul este oportun. Cand ai o nevoie pe zona de aparare si securitate nationala, cel mai bun moment este cat mai repede", a declarat Fota, pentru Ziare.com.

Acesta considera ca principala cauza pentru care acest proces nu s-a desfasurat pana acum este faptul ca "n-au fost conditii intrunite, prielnice", precum vointa politica sau posibilitatile financiare".

Consilier prezidential: Cumpararea de F-16 second hand, in spiritul smart defense

"Nevoia e veche, o stim, o avem de cel putin doi ani, daca nu chiar mai multi", a completat consilierul prezidential. Acesta nu considera ca existau variante mai bune de avioane multirol pentru aviatia militara a Romaniei.

"Daca aveti variante mai bune, spuneti-le, le discutam. Odata ce am decis in favoarea acestei chestiuni, va dati seama ca am considerat-o cea mai buna optiune posibila in acest moment", a precizat seful Departamentului Securitate Nationala din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Intentia Romaniei de a cumpara direct avioane F-16 va infuria UE

Totodata, acesta nu crede ca vor fi probleme din partea Comisiei Europene din cauza faptului ca nu s-a facut o licitatie publica pentru cumpararea avioanelor de lupta second-hand, iar daca vor fi discutii contradictorii in Comisiile pentru aparare din cele doua camere ale Parlamentului, vor fi ascultate argumentele si punctele de vedere.

F-16, o solutie de tranzitie pentru armata romana

Deputatul PDL Costica Canacheu, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, a explicat faptul ca avioanele multirol F-16 cumparate din Portugalia sunt unele aflate "in functiune" si ca reprezinta solutia de tranzitie pentru armata romana.

"Sunt avioane in functiune - asta este termenul neutru, nu spun ca e corect. In clipa in care spunem ca sunt avioane vechi, uzate, e un termen care trebuie fundamentat, adica trebuie sa avem datele tehnice si sa avem expertiza in a ne pronunta pe chestiunea asta. Sunt avioane in functiune care se afla la jumatatea perioadei de exploatare - cu numarul de ore respective, cu mentenanta - achizitionate in perioada '89-'92, fata de avioanele noastre achizitionate in perioada '65-'67. Si reprezinta o solutie de tranzitie pentru aviatia militara a Romaniei. Asta e concluzia", a spus Canacheu, pentru Ziare.com.

Dobritoiu despre avioanele F16: Nu pot sa anticipez daca vor fi opinii contradictorii in Comisia de Aparare

Acesta explica si faptul ca Romania ar fi putut avea oportunitatea sa aiba alte optiuni in momente mai favorabile, dar "asta inseamna sa intoarcem anii inapoi, ceea ce nu e posibil".

"Romania facuse optiunea din 2005 pentru a achizitiona un numar de avioane. A avut perioada 2005-2007 in care a analizat principalele tipuri de avioane si a ajuns la o concluzie si era prevazut ca pentru 2007-2008 sa lanseze programul. Acesti ani erau categorizati ca ani de boom, trezoreria Ministerului de Finante bahaia de bani, dar ce sa facem cu banii?

(...)Si e evident, ca urmare a crizei economico - financiare care ne afecteaza si pe noi serios - din perspectiva spatiului fiscal, a indatorarii statului nostru - sa facem achizitii mai scumpe in perioada 2009-2012. Era greu de sustinut acest lucru (cumpararea de avioane multirol - n.red.), in clipa in care tu faci un program guvernamental de austeritate care include si diminuari ale veniturilor. Dar sunt doua vorbe care caracterizeaza acest proces - 'Cand erau busteni pe rau, n-am pus deoparte' si 'Nu lasa pe maine ce poti sa faci azi'. Din pacate, am lasat pe maine", a declarat deputatul PDL.

Democrat - liberalul a amintit si declaratiile prim-ministrului din acea perioada, Calin Popescu Tariceanu: "Mai lasati-ne, domne, cu armata, ca nu avem, suntem in situatie de pace, suntem in Alianta (NATO - n. red.), avem alte lucruri de facut, pentru dezvoltare..."

Se putea mai bine decat avioanele F-16 din Portugalia

Intrebat daca se putea mai bine decat in prezent, din punct de vedere al achizitiilor de avioane, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor a raspuns "Bineinteles".

"Dar asa s-a si planificat tot procesul. El e pe hartie si bazat pe document. In 2005, a fost prima decizie, de acolo a inceput procesul. Pana in 2007, luna martie, au fost facute o sumedenie de evaluari, intalniri ale Ministerului Apararii, care a prezentat conceptia de inzestrare. A fost aprobata si trebuia sa se desfasoare (achizitia de avioane multirol - n.red.)", a spus Canacheu, care a explicat si de ce a fost luata decizia in aceasta perioada.

"Sunt conditii tehnice care se apropie de limita si avem aceasta conditie tehnica si obligatie conform tratatului la care suntem parte, Tratatul NATO", a precizat deputatul.

Victor Bostinaru: Achizitia F-16 fara licitatie e OK, Comisia Europeana sa fie mai soft

Acesta a subliniat ca nu vor fi discutii in Uniunea Europeana in legatura cu achizitia avioanelor fara licitatie publica, deoarece "in Uniunea Europeana sunt si Romania si Portugalia.

"(...) Ca au intelegere guvernamentala care e prevazuta in tratat si in directiva care se refera la achizitiile militare. Deci, in masura in care pe aceasta procedura se va face achizitia, pe intelege interguvernamentala, este perfect sustinuta juridic in contextul legislativ european. Nu e niciun fel de problema", a incheiat Costica Canacheu.

Romania are armata sub nivelul de subzistenta

Senatorul UNPR Sorin Chivu, secretar in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senatul Romaniei, considera decizia CSAT in privinta achizitionarii de avioane multirol F-16 ca fiind una de urgenta majora, din cauza dotarii armatei Romaniei.

"Noi operam astazi cu o capacitate sub limitele de securitate, capacitate asigurata de MIG-urile 21 Lancer, care la noi au o vechime de peste 40 de ani. Eu cred ca, daca vrem sa vorbim de Constitutie, de suveranitate, de pace, trebuie sa ne gandim ca avem nevoie de o armata puternica. (...) Vizavi de costuri, ma doare sufletul si sper sa am ocazia sa il intreb pe domnul presedinte Basescu de ce pana acum nu ne-am gandit ca avem o armata sub nivelul de subzistenta, nu de securitate. Noi, astazi, din PIB, pentru armata alocam 0,85, pana in 1 la suta", a afirmat senatorul, pentru Ziare.com.

Acesta a explicat faptul ca parcul avioanelor militare din Portugalia are cerere foarte mare si "pana si Bulgaria vrea sa acceseze acelasi parc ce-l da disponibil Portugalia". Totodata, Chivu este increzator ca cele 12 aeronave vor fi achizitionare de Romania pentru ca "avem nevoie de ele".

Cat ne vom mai putea baza pe MIG 21 Lancer

"De asemenea, avem nevoie de un buget confortabil. Astazi avem si aceasta problema - nu avem bani sa asiguram ridicarea de la sol a unui MIG. Mi-a placut tinuta si dorinta domnului ministru Dobritoiu, in sensul ca este pregatit sa solicite cam in jur de 120 de milioane de RON sa poate sa asigure o reparatie capitala a MIG-urilor, sa le duca putin peste limita lor de exploatare. Limita lor de exploatare se incheie maine-poimaine, in 2013-2014, deci avem o mare problema. Si atunci intentionam cu specialistii sa reusim sa asiguram si fonduri pentru o reparatie capitala si modernizare a parcului existent", a declarat secretarul din Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senatul Romaniei.

Acesta a explicat si ca "doar Portugalia poate pune la dispozitie acest tip de aeronava F-16, care de fapt asigura trecerea catre nivelul V al flotilelor, pe care il cere aliatul nostru - NATO".

Ministrul Apararii spune ca sunt bani la buget pentru achizitia de avioane F-16

Romania se chinuie sa cumpere avioane multirol second hand, Uganda le ia nou-noute

"Nu stiu daca era cea mai buna varianta pe care o avea Romania in acest moment, dar si in 2010 am vorbit de achizitia unor aeronave de fabricatie americana. Si am tot stat si am asteptat ca vorbeste presa, ca vorbeste lumea si suntem astazi in situatia in care ne intrebam 'Oare in 2014 eu mai am avion sa il ridic?'. Nu punem problema doar a securitatii nationale. Eu pun problema politiei aeriene. Este mai mult decat importanta", a subliniat senatorul UNPR.

Nu in ultimul rand, acesta a respins ideea unor discutii contradictorii in cadrul Comisiei de aparare si siguranta nationala din cadrul Senatului.

"Chiar senatorul Sorin Fodoreanu, pilot de cariera, a apreciat deschiderea Guvernului pentru achizitionarea de noi aparate (...) Toti constientizam problemele cu care se confrunta Ministerul Apararii, toti ne-am luptat ca sa putem sa acordam din PIB doi la suta, nu am reusit, ne-a durut si la momentul respectiv fiecare ne-am spus punctul de vedere. Nu cred ca vor fi discutii sau pareri divergente, contrare", a conchis Sorin Chivu.

CSAT a aprobat achizitionarea de avioane multirol - vezi ce s-a mai decis

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, in sedinta de joi, achizitionarea a 12 avioane multirol F-16 pentru Fortele Aeriene Romane, din Portugalia, produse de Lockheed Martin. Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a prezentat demersurile intreprinse in vederea initierii programului Avion Multirol al Fortelor Aeriene.

Ministrul Apararii Nationale a declarat, joi seara, ca s-au identificat resurse in buget pentru achizitia a 12 avioane second-hand F-16, Romania incepand sa plateasca din 2013 si va beneficia de aceste avioane din 2016.

Dobritoiu a precizat ca ratiunea pentru care Romania incepe plata din 2013 si va folosi avioanele abia in 2016 consta in faptul ca efortul bugetar este mai mic, suma totala de achitat fiind platita in transe anuale, timp de cinci ani.

"Efortul se situeaza undeva in jur la 100 de milioane de euro pe an. Aceasta nu inseamna ca avioanele costa 600 de milioane de dolari (...) Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim", a spus Dobritoiu. El a aratat ca aceste avioane vor putea sa isi indeplineasca toate misiunile pentru minimum 20 de ani.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5158 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
PSD Erie
rank 5
Toarasi, noi ie prea saraci casa cumparam lucruri vechi !
Ca nu trebe sa fi specialist casati dai sama ca un calculator deacu 10 ani, poa sa fie si nou, NU MAIE BUN !

Pai la fel ie si cu avioanele !
Pai la ce le lom ? Casa vem in ce baga banii ?
Mai bine le lom cu chirie, cand ofi sa fie siam terminat povestea !
ca daca nu vrem sa lom de la chineji, nu vrem, ca suntem aidreacu !

Asa !

http://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu_J-10
maxi
rank 5
Legea spune sa fie licitatzie!
Erau avioane europene cu un raport avantaje/pret/costuri de exploatare mult mai bun ca nsite coji F16 de 30 de ani!
SC USL Felix SRL
rank 1
Sunt coji aducătoare de o ploaie potop de spagă pe seceta grea
din buzunarele sparte ale golanilor hămesiti sătui de opozitie pană in mai anul acesta.
De ce F16? Pentru că nu poti inhăma la o cărută un cal si un țap. Ori doi cai, ori doi țapi! Să spună si interlopii din banda băiatului lui Dobrițoiu dacă nu-i asa.
geluamin
rank 1
F16 cosgiuge zburatoare!!!
La 4500 de aparate fabricate 880 au avut accidente foarte grave, grave sau usoare in timpul decolarii, zborului si aterizarii din 1979 si pana astazi.
kondor
rank 5
geluamin - Vorbesti prostii fara se te documentezi
O comparatie a numarului de accidente la 100.000 ore de zbor la citeva avioane de lupta:

MiG-21 "Fishbed" : 100
MiG-29 "Fulcrum" : intre 12 si 24
F-4 Phantom II : 5
F-16 Fighting Falcon, F-15 Eagle: intre 3 si 4
F/A-18 Hornet : 3.07

http://www.strategypage.com/htmw/htatrit/20090705.aspx

http://www.sci.fi/~fta/MiG-29-1.htm

http://mysite.verizon.net/pitcairnsquadron/va2.htm
darnic00
rank 5
maxi
Avioanele astea, atat de inoportun cumparate, cum spui si tu, sunt cumparate de supercompetentul Guvern Ponta, nu de Boc sau Ungureanu. Iar ca o curiozitate pentru tine, aceste coji zburatoare, asa cum le numeai tu, sunt comandate si folosite de Ministerul Apararii din componenta si subordinea Guvernului Ponta, nu de Administratia Prezidentiala. Asadar, Ponta si-a batut joc de romani si de data aceasta cumparand fier vechi zburator, nu Basescu. Sper ca de data aceasta esti de acord cu mine.
Neutron
rank 5
Basescu e barosanul
Hotararea a luat-o Basescu ,nu Ponta si a facut asta de macum 5 ani, asa ca nu injuri pe cine trebuie ci doar prestezi pt platitorul tau. Nu se poate sa nu stii istoria cu rablele F 16. Surpriza a venit cand a aparut in schema si Portugalia lui Barosso , alt sprijinitor al fugarului de la referendum.
m.omiduta
rank 5
Darnicut,
Daca sunt cumparate de Ponta, in vremurile aste grele, in care nu avem nici dupa ce bea apa, Basescu de ce nu s-a opus? Doar este Presedintele CSAT!
maxi
rank 5
Ponta e impotriva achizitiei acestor COJI, F16!
In CSAT cica, fara prezenta lui Ponta, ca guvernul sa gaseasca bani pt achizitzia asta....
Trebuia facuta licitatzie si firma cu cea mai buna oferta sa-si adjudece contractul!
copilul
rank 1
Stai linistit maxi,ca o sa le dea Ponta bani,numai dupa ce o
dubla pensiile si alocatiile de hrana ,pentru bolnavii,din spitale,adica.....NEVER....!!!!
darnic00
rank 5
Omiduta
Eu nu stiu daca Presedintele s-a opus sau nu s-a opus. Stiu ca achizitiile acestea le face Guvernul nu Presedintia, si in concluzie nu poate fi vinovat Presedintele pentru nerozia Guvernului. Mai ales ca Ponta a inteles ca Basescu nu este seful lui, deci chiar este irelevanta pozitia Presedintelui in fata unui Prim-ministru cu atata galbenus in oua.
Grasutul
rank 5
Procedeaza ca toti romanii, cumpara ce este mai ieftin in ultimul
moment!
Neutron
rank 5
Nu
Sigur stiti ca F16 este pofta lui Basescu de cand a ajuns presedinte amenintand cu dezordini de tip Ucraina. Ma mir ca a renuntat sa-si cumpere avion prezidential ca al lui Bush cum dorea atunci cand incepuse criza in toata lumea. Noroc ca s-a opus Tariceanu.Ponta are tarele lui dar afacerea cu F16 este a lui Basescu. Sper sa fie ultimul lui tun .
Neutron
rank 5
Basescu a hotarar cumpararea vechiturilor neinarmate
Si-a platit , cu banii nostri, o parte din datoria catre sustinatorii americani. Sa traiesti bine suspendatule !
Grasutul
rank 5
@Neutron & "Basescu a hotarat cumpararea vechituriloe neinar-
mate"
Eu dupa ce m-am pacalit de vreo cateva ori facand aprecieri eronate ma cam feresc sa ma pronunt asupra unor aspecte pentru care nu am suficiente informatii.
Dumneavoastra se pare ca aveti aceste informatii asa ca va rog sa imi spuneti care sunt diferentele de costuri intre F-16 si Grippen pentru: creditele de achizitie, antrenamentul pilotilor, logistica de la sol, armele si munitia care va trebui utilizata, aparatura de interoperabilitate cu fortele NATO si alte costuri de intretinere si logistica!
Neutron
rank 5
Reciteste presa din ultimii ani
Hotararea de a lua F 16 hodorogite a fost sustinuta de Basescu de cand a ajuns presedinte. Informatiile sunt de notorietate publica. Dupa ce ca luam vechituri nici offset nu primim. Suedezii au promis pt Gripen investitiii in industria romaneasca mai mari decat pretul avioanelor, dar Basescu nu si iar nu ca are legaturi cu americanii care ni-l impun in carca noastra.
titani
rank 2
Praf in ochi,
Circul asta ca nu avem flota este de rasul curcior. MIG 29 zace in hangare pentru ca interesele sunt de achizitionare de aeronave ( sa vanda si unchiul sam cate ceva din vechituril de acasa europenilor ). Suedezii sau rugat sa ne vanda avioane noi, dar noi sa nu suparam luam ce ni se ordana, cam atat, restul se poate discuta despre comison si interese.
m.omiduta
rank 5
@Titani
De ce sa cumparam ceva nou care sa ne si foloseasca, cand putem cumpara vechituri, la acelasi pret sau poate mai scump, pe care sa le dam ilterior la casat?!
Ion Antonescu
rank 1
Aoleu or venit bucatari !!!
Intrebarea este cine este Suedia in materie de Avioane? flacau SUA mai are in dotare F 16 deci ce vrei tu sa spui ? mai bun de unde ?
voi acolo in tara asta care se numeste ro stiti de toate nu ma mira faptul de cit ati avansat din 89 ?
De cind cu internetul se vede prostia mai mult!!!
andrei27
rank 5
Bai amerloc prapadit...
... ciocu' mic cand vine vorba de americanezia voastra... Ai inteles sclavule?
MOFO
Cine e aia Suedia in aviatie? Esti total ignorant bay rama!
dadealer
rank 3
andrei
N-am nimic cu masajele si saunele suedezilor, chiar imi plac, dar daca suedia e cineva in aviatie, atunci explica.
Terente
rank 4
Un lucru stiu ...
de ce nu parcurgem etapele necesare pt ridicarea nivelului de competitivitate, la nivelul industriei noastre de aviatie? Adica de la Bacau si Craiova, nu putem emite nici un fel de pretentie?! Am omis Ghimbavul...
giselllo
rank 3
zoaie escremente.com&scursorile securitatzii pdl-iste...
o tzara de mana a trei-a merita ruginituri tot de mana a trei-a,ih,ih,ih,ih,....portughezii cumpara vaioane mai de doamne-ajuta cu banii fraierilor,ih,ih,ih,ih,....!!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor