Intentia Romaniei de a cumpara direct avioane F-16 va infuria UE

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 13:34
5129 citiri
Intentia Romaniei de a cumpara direct avioane F-16 va infuria UE

Decizia CSAT de a cumpara, fara licitatie publica, avioane de lupta second-hand va infuria, cu siguranta, Uniunea Europeana, sustine publicatia Business New Europe.

Business New Europe (BNE) il citeaza pe ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, care a declarat ca Guvernul va achizitiona 12 avioane F-16 produse de Lockheed Martin, aparate pentru care s-au identificat deja banii la bugetul statului.

CSAT a aprobat achizitionarea de avioane multirol - vezi ce s-a mai decis

"Anuntul vine dupa ce BNE a dezvaluit, la inceputul acestei luni, ca oficialii de la Comisia Europeana au trimis scrisori guvernelor din Bulgaria, Romania si Republica Ceha prin care solicitau sa fie respectata legislatia europeana in domeniul achizitiilor. Mesajul a fost dat dupa ce Comisia Europeana a sesizat posibile intentii ale acestor state membre de a achizitiona avioane de lupta supersonice fara a tine o licitatie publica", scrie BNE.

Scrisoarea, datata 15 mai 2012, a fost trimisa de comisarul european pentru piata interna, Michel Bernier, care supervizeaza achizitiile publice din Uniunea Europeana.

"Decizia de a cumpara avioane de lupta este o decizie suverana a tarilor dvs. Insa, din moment ce avioanele reprezinta echipament militar, conform directivei 2009/81/EC, statele membre trebuie sa se supuna regulilor acestei directive atunci cand procedeaza la achizitia unor asemenea aparate.

Aceasta inseamna ca trebuie sa publice un anunt de cumparare in Monitorul Oficial al Uniunii Europene si sa apeleze la o procedura transparenta si deschisa de achizitie pentru a putea participa toti potentialii furnizori din UE", se afirma in scrisoarea comisarului european, citata de BNE.

BNE sustine ca un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca au fost primite raspunsuri pozitive din partea Bulgariei si Cehiei, insa nu a mentionat nimic de Romania.

Ambasada SUA: Achizitia avioanelor F-16, un pas spre modernizarea Armatei romane

"Este a doua oara in ultimii doi ani cand Romania incearca sa-si inlocuiasca vechile avioane sovietice MIG cu F-16. In martie 2010, presedintele Basescu a anuntat, dupa o reuniune a CSAT, ca s-a decis trimiterea unei solicitari catre Parlament pentru a aproba cumpararea a 24 de avioane second-hand F-16 de la armata SUA.

In interviuri ulterioare, Basescu a spus ca a fost o decizie pur economica de a alege furnizorul american, insa producatorul european Saab a declarat ca a oferit, pentru acelasi pret, de un miliard de euro, 24 de avioane Gripen noi.

Anuntul presedintelui roman a atras critici aspre din partea companiilor europene Eurofighter si Saab, care si ele intentionau sa vanda avioane de lupta, subliniind ca este nevoie sa fie respectata legislatia europeana. Dupa dezbateri aprinse in Parlament si presa, decizia a fost abandonata dupa cateva luni, presedintele motivand prin lipsa fondurilor.

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a spus, pe 24 septembrie, ca Guvernul respecta legislatia UE in ce priveste achizitionarea avioanelor. Insa Bruxelles-ul nu este de acord", concluzioneaza BNE.

Business New Europe este o publicatie care acopera subiecte economice si politice din peste 30 de tari ale fostei Uniuni Sovietice, din Balcani, Tarile Baltice, Asia Centrala si Turcia. BNE a fost fondata de un grup de jurnalisti britanici, avand sediul principal la Moscova.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Sursa: Ziare.com