Ministrul Apararii spune ca sunt bani la buget pentru achizitia de avioane F-16

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:50
2192 citiri
Ministrul Apararii spune ca sunt bani la buget pentru achizitia de avioane F-16

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, joi seara, ca s-au identificat resurse in buget pentru achizitia a 12 avioane second-hand F 16, Romania incepand sa plateasca din 2013 si va beneficia de aceste avioane din 2016.

Dobritoiu a precizat ca ratiunea pentru care Romania incepe plata din 2013 si va folosi avioanele abia in 2016 consta in faptul ca efortul bugetar este mai mic, suma totala de achitat fiind platita in transe anuale, timp de 5 ani.

"Efortul se situeaza undeva in jur la 100 de milioane de Euro pe an. Aceasta nu inseamna ca avioanele costa 600 de milioane de dolari (...) Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim", a spus Dobritoiu.

El a precizat ca, in conditiile in care cele 12 avioane costa 120 de milioane de dolari, restul platii (pana la 600 de milioane de dolari - n.red.) consta in suport logistic.

Ministrul Apararii a spus ca in contravaloarea suportului logistic nu intra si modernizarea pistelor, care se va face printr-un efort bugetar suplimentar, in valoare de 55 de milioane de lei.

Potrivit lui Dobritoiu, trainingul pilotilor va avea doua etape, astfel: intr-o prima etapa in Portugalia, unde costurile sunt mult mai mici si intr-o a doua etapa in SUA.

"Trainingul, intr-o prima etapa, il platim portughezilor si este inclus in program. Intr-o etapa ulterioara vom plati americanilor, dupa ce se va face evaluarea nevoilor de training de catre echipele americane", a adaugat ministrul Apararii.

Dobritoiu a precizat ca in banii pe care Romania ii va plati nu se regaseste si contravaloarea programului de inarmare a avioanelor.

Avioanele sunt modernizate la nivelul penultimei generatii de avioane F 16, iar pachetul de inarmare costa maximum 100 de milioane de dolari.

Referitor la modernizarea avioanelor, Dobritoiu a mentionat ca, oricum, pentru operarea acestor avioane, care mai au peste 4.500 de ore de zbor - fiind, practic, la jumatatea vietii - trebuie asigurate stocuri de piese de schimb.

Avionele mai sunt bune 20 de ani

El a aratat ca aceste avioane vor putea sa isi indeplineasca toate misiunile pentru minimum 20 de ani.

Dobritoiu a spus ca avioanele sunt achizitionate in baza unui acord interguvernamental la nivelul UE, Romania urmand sa beneficieze de avion in asa fel incat sa nu necesite in perioada urmatoare upgrade-uri sau modernizari succesive.

"Deci il vom folosi 20 de ani", a subliniat ministrul, care a aratat ca achizitionarea acestor avioane reprezinta cea mai viabila alternativa.

"Eu indraznesc sa afirm ca este cea mai viabila alternativa, pentru ca Romania este eligibila ca la orizontul anului, la avion de generatia a cincea. Si atunci, tranzitia de la o platforma de generatie doi plus, chiar daca ea a fost modernizata, catre generatia cinci, ea se face printr-un avion de generatia patru. Acesta cu costuri minimale", a precizat Dobritoiu.

Achizitia de aparate noi, exclusa

Ministrul Apararii a afirmat ca varianta achizitionarii unor avioane noi era exclusa.

Dobritoiu a mai spus ca in sedinta CSAT in care s-a decis achizitia celor 12 avioane second hand nu au existat rezerve de niciun fel fata de aceasta hotarare.

"Rezerve nu au existat, pentru ca ar fi trebuit sa fi avut alte optiuni financiare. Deci decizia a fost luata avand in vedere capacitatea Romaniei de a sustine financiar un program strategic de inzestrare", a spus Dobritoiu.

El a aratat ca in CSAT a existat consens, premierul Victor Ponta, chiar daca a parasit la un moment dat sedinta, aproband memorandumul inaintat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si fiind in cunostinta de cauza fata de acest subiect.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat joi proiectul de "realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana in cadrul programului Avion multirol al Fortelor Aeriene.

"Membrii Consiliului au aprobat Conceptia de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana in cadrul programului Avion multirol al Fortelor Aeriene in concordanta cu interesele esentiale de securitate ale tarii si cu angajamentele asumate de Romania in cadrul organizatiilor europene si nord-atlantice", se arata in comunicatul CSAT.

Citeste si:
Ultimele calcule dinaintea congresului PNL. Florin Cîțu, susținut de majoritatea filialelor și de Klaus Iohannis. Pe ce mizează Orban
Ultimele calcule dinaintea congresului PNL. Florin Cîțu, susținut de majoritatea filialelor și de Klaus Iohannis. Pe ce mizează Orban
Cu doar câteva zile înainte de congresul PNL la care se va alege noul președinte al formațiunii, majoritatea filialelor s-au poziționat deja într-o direcție sau alta. Deși premierul Florin...
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fost prefect al Capitalei, Alin Stoica, afirmă că organizarea Congresului PNL, nu ar trebui permisă, în condiţiile în care limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000 de persoane, la...
Sursa: MEDIAFAX