Parada de 1 Decembrie fara avioane. Costurile sunt prea mari - Dobritoiu

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 17:06
3686 citiri
Parada de 1 Decembrie fara avioane. Costurile sunt prea mari - Dobritoiu
Foto: Antena 3

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a declarat, duminica, la manifestarile pentru Ziua Armatei, ca la parada de 1 Decembrie din acest an manifestatiile nu vor avea "o amploare deosebita" si nu va fi angajata aviatia, invocand "austeritatea cronica", dar si costurile foarte mari, care ar ajunge la 1 milion de euro.

Dobritoiu a fost intrebat, la manifestarile ocazionate de Ziua Armatei, daca de 1 Decembrie va mai avea loc o parada pentru sarbatorirea Zilei Nationale.

"O sa facem niste actiuni de 1 Decembrie, categoric decizia va fi luata la nivelul Guvernului, dar fara o amploare deosebita, adica nu vom angaja aviatia si alte categorii de tehnica datorita costurilor foarte mari. (...) Costurile nu ar fi mari in mod general, dar sunt foarte mari in conditiile de austeritate cronica a bugetului Apararii, adica 1 milion de euro. Mi se pare foarte mult cand noi ne chinuim intr-o subfinantare cronica", a explicat ministrul.

Dobritoiu a precizat ca situatia financiara este data de "intelegerea politica asupra fenomenului militar", fapt pentru care Armata sufera din cauza "lipsei culturii de securitate a elitelor politice romanesti, care prabusesc bugetele sau se joaca cu bugetele intr-un mod visceral, dupa bunul plac". Ministrul a precizat ca o situatie mai buna a bugetului alocat Armatei se va contura incepand de anul viitor.

Militarii nu au fonduri suficiente pentru antrenamente

Ministrul a admis faptul ca au fost reduse o parte dintre aplicatiile militare ca urmare a faptului ca militarii nu beneficiaza de fonduri suficiente pentru antrenamente.

In ceea ce priveste ultima rectificare bugetara, el a precizat ca, per ansamblu, bugetul MApN nu a fost redus. "S-a redus bugetul, avem minus la unele capitole de cheltuieli si plus in alta parte, deci, cu alte cuvinte, rectificarea este zero la nivelul bugetului Apararii", a precizat Dobritoiu, mentionand ca a solicitat o rectificare pozitiva a bugetului, insa "nevoile fiscale ale tuturor institutiilor din arcul guvernamental sunt majore".

Intrebat despre actiunile de duminica din Parcul Izvor, cu ocazia Zilei Armatei, ministrul Apararii a afirmat ca acestea fac parte dintr-o serie de actiuni de sensibilizare a opiniei publice.

"Eu, ca om de institutie, sunt fascinat de ceea ce am vazut, nu numai in ceea ce priveste display-urile de tehnica de sisteme de arme, dar daruirea pe care oamenii in uniforma o au chiar in conditiile unei finantari grele. Patima, ethosul profesional a ramas la cote ridicate, asta in special datorita educatiei pe care au primit-o. Ei sunt cei care vor fi chemati la nevoie sa apere aceasta tara (...) In afara de a aduce armata in cetate, vrem sa aduca si un plus de emotie contructiva pentru cei care poarta uniforma si care au fost uitati de bugetari aberante", a spus Dobritoiu.

El a precizat ca manifestatii similare vor fi organizate in acest an si la Putna, Manastirea Dealu, Turda, Mararesti, Marasti, Oituz si Paulis.

Ministrul Dobritoiu si alti oficiali ai MApN au participat, duminica, la activitatile organizate in Parcul Izvor din Bucuresti pentru sarbatorirea Zilei Armatei Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#parada 1 decembrie avioane, #costuri parada 1 decembrie, #fonduri minister Aparare , #ministrul Apararii