Ziare.com

Daca vrei pace, pregateste-te de razboi. NATO nu e institutie caritabila Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 15 Mai 2014, ora 12:40

   

Daca vrei pace, pregateste-te de razboi. NATO nu e institutie caritabila Interviu
Beneficiem de umbrela de securitate a NATO, dar nu trebuie sa fortam o tragedie. Sunt convins ca, in dialogul la nivel stategic, aliatii vor face unele recomandari astfel incat sa fim la inaltimea angajamentului politic asumat, a declarat fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, presedintele Comisiei pentru Aparare din Senat.

Corneliu Dobritoiu a comentat astfel, intr-un interviu acordat Ziare.com, raspunsul Romaniei la provocarea lui Dmitri Rogozin, raspuns pe care l-a calificat drept "jenant", "o retorica de campanie dezlanata".

Corneliu Dobritoiu nu se asteapta la izbucnirea unui razboi conventional in zona, dar atrage atentia asupra spectrului amenintarilor neconventionale: "cu mult mai perverse decat armele nucleare si cu un impact colosal. Si ma refer in primul rand la atacurile cibernetice care pot bloca guverne, sisteme militare, centrale nucleare etc. "

Fostul ministru a explicat in interviu care este situatia armatei romane, caror provocari le poate face fata si ce trebuie facut pentru a nu fi "veriga cea mai slaba a lantului, de unde se rupe de regula".


Situatia regionala este complexa, din Ucraina vin vesti tot mai ingrijoratoare in fiecare zi. Ca fost ministru al Apararii, ca presedinte al Comisiei pentru Aparare din Senat, cat de mari considerati ca sunt riscurile de securitate la adresa Romaniei in contextul actual?

Orice analiza de risc se face in raport cu garantiile de securitate. Facem parte din NATO, care are un tratat foarte clar care ingaduie aliatilor sa desfasoare consultari cand situatia de securitate capata nuante agresive, iar in cazul unei agresiuni iminente sa ceara aplicarea art. 5, care reprezinta esenta existentei NATO. Din aceasta perspectiva, ar trebui sa fim mai relaxati in declaratii politice.

Nu avem voie sa facem analize unilaterale, pentru ca exista riscul unei retorici foarte agresive, in discordanta cu retorica politica a aliatilor. Atitudinea politica a unui stat poate genera un impact negativ asupra NATO in ansamblu. Partea adversa te poate acuza de pregatiri de razboi sau de tendinte de agresiune intr-un spatiu deja framantat de criza.

Cazul Rogozin, cu toate declaratiile care au urmat interzicerii dreptului de survol, se inscrie intr-o astfel de retorica agresiva, discordanta?

Atitudinea lui Rogozin poate fi privita si ca provocare, si ca reactie a unui om foarte temperamental, dar in acest caz trebuie sa intervina cenzura puterii executive a statului respectiv.

Raspunsul din Romania la provocarea lui Rogozin a fost jenant. Romania nu e de una singura, este un membru serios al NATO care si-a asumat riscuri si responsabilitati in teatrele de operatiuni. Am platit un tribut de sange pentru prezervarea relevantei strategice a NATO, oriunde opereaza ea.

In plus, suntem la granita aliantei, pozitie care are alte valente geostrategice la masa deciziilor. Nu intamplatoare sunt vizitele foarte dese ale oficialilor americani. Ele demonstreaza un angajament politic al principalului contributor la NATO.

Ati spus de o reactie jenanta. Adica?

Romania este un membru responsabil al NATO care nu trebuie sa iasa din conduita politica a aliantei. Ar trebui sa raspundem in consens, masurat pe aceeasi nota, pe aceeasi inaltime cu mesajele care vin din spatiul aliat, nu sa ne individualizam intr-un fel sau altul.

Beneficiem de umbrela de securitate, dar nu trebuie sa fortam o tragedie. Nu se va intampla. Sunt convins ca, in dialogul la nivel stategic, aliatii vor face unele recomandari astfel incat sa fim la inaltimea angajamentului politic asumat. Asta nu e un joc in curtea scolii.

Sa va spun ceva. Am lucrat la NATO, ca membru al Statului major militar international in perioada razboiului din Iugoslavia. Cu exceptia placutelor care indicau nivelul de alerta sporit si a unor masuri mai riguroase de securitate a perimetrului, lucrurile se desfasurau normal. Nu era agitatie, nu era nicio diferenta de ritm. Asta e modelul. Nu trebuie sa ne smulgem parul din cap, fara sa ne ceara nimeni.

Nu devii mai interesant electoral agitand lumea. Cum sa spui: "se pare ca vom avea razboi, dar bucurati-va, vin comenzi!"? Ce mesaj e acesta?

Si vom avea un razboi conventional, cel care aduce inclusiv comenzi de avioane?

Nu cred. Nimeni nu e dornic sa incinga Pamantul. La nivelul fortelor conventionale, armata rusa e inferioara tehnologic armatei NATO, Rusia are insa un arsenal nuclear vast. Situatia mai grava e pe spectrul amenintarilor neconventionale. Ele sunt mult mai perverse decat armele nucleare si cu un impact colosal.

Si ma refer in primul rand la atacurile cibernetice care pot bloca guverne, sisteme militare, centrale nucleare etc. Se poate ajunge oricand la un nou Cernobil.

Va asteptati la asemenea atacuri?

Toata lumea se asteapta la astfel de atacuri, care pot fi declansate si de actori nonstatali. Acesta este razboiul de care ma tem. Rusia a si fost deja acuzata ca a declansat un astfel de atac, dar poate fi si ea oricand tinta.

Romania cat e de pregatita pentru un astfel de razboi?

Facem eforturi de adaptare din mers. Dar tine mult de volumul resurselor alocate.

Dar un nou Razboi Rece vi se pare probabil?

Este posibil. Pentru ca in situatia unui Razboi Rece s-ar echilibra geostrategic multe ambitii si puteri. De la sistemul bipolar de putere, NATO - Tratatul de la Varsovia - am ajuns la un sistem unipolar. Dar nici SUA, cu cea mai tehnologizata armata din lume si cu cheltuieli militare cat toate bugetele militare ale restului lumii, nu au putut sa se afirme ca un unic actor global care sa gestioneze toate problemele de securitate.

Aceasta criza poate face trecerea la un sistem multipolar de putere, cu Rusia, cu China. Iar aspectele geopolitice si geostrategice sa fie transate intre cele trei mari puteri.

La granita unui Razboi Rece, Romania trebuie sa regandeasca filosofia alocarii resurselor. Asta inseamna bani pentru Armata si punerea in practica a dictonului: daca vrei pace, pregateste-te de razboi. Nu conteaza atat marimea Armatei, cat gradul ei de tehnologizare si calitatile fizice si psihice ale luptatorului.

Cum sta armata romana din aceste doua puncte de vedere?

Din punctul de vedere al capacitatii de lupta, am castigat enorm. Dar ne lipseste viziunea strategica, dincolo de apartenenta la NATO. Ce fac cu forta? Care este viitorul tip de razboi? Care trebuie sa fie nivelul tehnologic al acelor forte? Din acest punct de vedere ne mai pregatim.

Reperele unei culturi strategice ar trebui recunoscute prin constanta alocarii bugetare. Cand leadership-ul se joaca cu bugetele apararii si in 10 ani ele sunt ca un EKG, planificarea multianuala are de suferit.

Inteleptii clasei politice romanesti nu trebuie sa uite un lucru. NATO nu este o organizatie de caritate. Are un statut foarte serios, angajamente foarte serioase. Dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa plecam la plaja, sa nu investim in aparare. Trebuie sa fim capabili sa impartim aceleasi riscuri operationale cu aliatii nostri intr-un camp de lupta, indiferent de moment sau dimensiunea geografica.

Ce facem noi acolo in efortul comun, ajutam copiii si batranii sa treaca strada? Sunt repere tehnice pe care aliatii trebuie sa le indeplineasca. In perioada preaderare aceste repere se numeau obiective de interoperabilitate, care, prin alocari financiare, ar fi trebuit sa duca la modernizarea fortelor incat sa poate lupta in comun.

Le indeplinim acum?

Cu echipamentele actuale, nu integral. Dar intr-o situatie de criza atitudinea unui stat in raport cu finantarea apararii se schimba. In mod normal, cresterea nivelului tehnologic al fortelor trebuie sa fie constanta, fara presiuni, pe un exercitiu financiar previzibil, pe bugete definite pentru 6 ani, asa cum se desfasoara la NATO. Asta ca sa putem opera in comun fara sa fim veriga cea mai slaba a lantului, de unde se rupe de regula.

Vocea Rusiei spune recent intr-o analiza ca in caz de razboi Romania ar rezista cam 30 de minute.

Romania e tara NATO si, daca Rusia vrea sa se compare cu cineva, cu NATO trebuie sa se compare. Conflictul militar incepe cu operatiuni aeriene. Vocea Rusiei ar trebui sa se intrebe cat rezista flota rusa intr-un conflict cu NATO. Rogozin a facut trimitere la un bombardier redutabil, intr-adevar. Dar are putine.

Si nu totul se reduce la faptul ca suntem membri NATO si contam pe art. 5 din tratat.
Avem experienta de lupta. 60% din batalioanele operationale ale Romaniei au botezul focului in teatre complexe, in razboaie insurgentionale, cele mai nenorocite razboaie in care nu ai dusmanul fata in fata, dar el are initiativa.

Este surprinzator ca Franta, tara NATO, exporta acum nave Mistral in Rusia. E o problema pentru NATO?

Este o fortare ce face Franta. Povestea incepe acum 4-5 ani, cand elitele politice ale lumii credeau ca Rusia va respecta legislatia internationala si nu va interveni brutal impotriva altui stat suveran. Contractele au fost vehement criticate de celelalte state NATO pentru ca aliatii au obligatia sa respecte nivelul de clasificare chiar a informatiilor cu caracter industrial.

Indiferent de varietatea producatorilor de pe piata de armament, indiferent de nevoile Federatiei Ruse, exista o deontologie a NATO - sa nu se livreze sisteme strategice, nu vorbesc de gloante, unor state care nu sunt in alianta. Iar navele Mistral sunt echipamente strategice. Cand interesele private au relevanta in dauna unor angajamente comune, problema este serioasa.

In actualul context regional se impune sau nu convocarea unui CSAT pe tema Ucraina asa cum doreste premierul?

Este normal ca intensitatea consultarilor interne sa sporeasca in functie de dinamica factorilor de stres extern. Daca premierul simte nevoia unor consultari in acest format, nu vad de ce se opune cineva. Nu acolo se decide daca Romania intra in razboi. In CSAT se analizeaza situatia din teren, se pot agrea puncte comune legate de anticiparea unor scenarii de evolutii si de raspuns.

Este oportun sa solicitam consultari de securitate in virtutea art. 4 din Tratatul NATO. Turcii au facut-o in primul razboi din Irak. Si in urma consultarilor, olandezii au dizlocat niste sisteme Patriot in Turcia. Desi turcii au si ei asemenea sisteme.

Sau in aceasta perioada ar trebui sporita dinamica activitatilor de diplomatie militara. Poate trebuie sa realizam consultari diplomatice bilaterale cu anumiti actori, cu Turcia, cu Polonia, cu Germania, de exemplu. Sunt foarte multe chestiuni care pot fi discutate in CSAT.

La CSAT pot fi invitati si reprezentantii altor institutii. De exemplu, presedintii celor doua camere, ai comisiilor de politica externa. Sa activeaza diplomatia parlamentara. Este vorba despre un efort comun al statului, cand ai o asemenea situatie.

Ce nu trebuie sa apara public sunt mecanismele care genereaza consultarile. Ele se desfasoara discret. Asa ca ambele pozitii sunt contraproductive. Si intr-o parte, si in alta, avem o retorica de campanie dezlanata, in lipsa unor platforme clare pentru Parlamentul European. Atunci ne certam, ne dam cu parasuta, tricotam, maine-poimaine facem si un concurs de tricouri.

Dar orice atitudine, orice declaratie, in gluma, in serios, este notata si toate tarile au fisa de natiune.

Si in functie de ea?

Vom avea alegeri prezidentiale. Fiecare candidat are sansele lui, cineva o sa castige. Cum vi s-ar parea prezenta unui om care face declaratii jucause, alaturi de oameni de o seriozitate de marmura, care respecta cutuma intocmai? Cum sa reactionze un omolog, un sef de stat al unei mari puteri?

Eu am vazut situatii de acest fel in formate de lucru la NATO cu niste glumeti care se bagau in seama si aveau deja niste etichete. Veneau si ei sa dea mana. Oamenii, politicosi, intindeau mana si apoi se intorceau si continuau discutia de pana atunci. La nivel politic, unii sunt vulturi, vorbesc o data si se simte si dupa 50 de ani, altii vorbesc mereu si raman cu vorba. La nivel militar, profesionistii autentici se respecta.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12555 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adevarata drama a romanilor

Primele reactii reflexe si profund stupide ale lui Ponta si Basescu au fost sa profite de incidentul "Rogozin" pentru a-l transforma imediat in intrecere electorala . Este incredibil cat de infantile pot fi aceste doua personaje politice !

 

IPOCRIZIA Statelor - daca vreti pace inarmati-va

ce s-ar intampla cu producatorii de arme daca ar fi 100 de ani pace ?!
Stiati ca anual statele lumii cheltuie 2000 de miliarde $ pe inarmare ! cate nu s-ar putea face cu banii astia
spre binele umanitatii...dar cica traim prea mult si mai bine ne inarmam si ne omoram unii pe altii ca am fi prea multi !!!
pacea e ca moartea iar pt a dainui escrocii, multimea trebuie sa moara luptandu-se spre ai imbogati pe ei.
vreti locuri de munca va da statul locuri de veci !
muriti pe front sa deveniti eroi post mortem
halal civilizatie !

 

Rusia nu vrea razboi, Rusia vrea Vodka!

Rusia traieste din vanzarea gazelor si a petrolului catre Europa!
Rusia nu are nevoie de nimik, doar sa-si vanda resursele unor europeni harnici, care consuma si platesc bine, poate de asta are nevoie de Ucraina, ca sa nu-i fie furate gazele ce tranziteaza!
Razboi poate sa inceapa, dar din SUA, in numele globalizarii, in dorintza finantzei mondiale de a controla resrsele rusesti!

 
 

"profesionisti autentici"?!

Sau "glumeti care se baga in seama"?
Mai degraba... "borfasi ordinari".
Vreti parale, hai?!
Ce canale ar fi facut Ceausescu cu voi!

Homo non-sapiens erectus!

Suntem de mirul galaxiilor, la fiecare 40 de ani ne ucidem intre noi, aruncam niste bombe si omoram femeile si copii!
Fac asta inclusiv perciunatzii din SUA, aia care au aruncat bombele atomice si au facut 150 000 de victime directe si alte 150 000 victime indirecte, *** imbolnavitzi de radiatziile ucigatoare!

Dobritoiu si guvernul din umbra al USL ....

Si de atunci , ajuns ministru si mai apoi "expert" politic .

Rusia a renuntat la atitudinea de deschidere si a decis ca e mai bine pt ea sa revina la vechile obiceiuri : iti intra in casa te bate bine iar pe femei le violeaza , si-ti ia tot ce ai .
Dupa care , daca mai ai vlaga , nu ai decat fie sa te plangi pe unde apuci fie sa incerci sa-i dai cu ceva in cap .

Nu ne spune Dl Dobritoiu cat de bine se simte ca a facut parte din USL .....

 

Dobritoiu nu e un analist serios

Dar pun pariu ca Rusia nu e interesata de USL . Revistele de scandal ar putea fi interesate de betiile si amantlacurile unui personaj desuet din Romania.

@Neutron 08.13

- de "amantlacurile" putinei nu sunt interesate , ca nu e voie de la tzar ! :o)))

@ma(r)xi 09.35

- sa-ntzeleg ca barbatzii , scapa ? :o)))

Independent de biografia politica a acestui Dobritoiu,

...pe care nu o cunosc, trebuie sa accept ca exista mult adevar si bun simt in cele ce spune!
Acei sefi NATO, cu o tinuta "de marmora", cu siguranta simt un dispret nemarginit pentu nechematii care-si permit sa apara pe acolo debitand tam.penii si investiti cu putere de guvernele lor! Si evident, dispretul acela se extinde si asupra guvernelor care i-au trimis acolo!

"ne lipseste viziunea strategica, dincolo de apartenenta la NATO."

Care viziune strategica,cand noi suntem doar o anexa a armatelor mai mari din NATO?Suntem cam la puterea de foc a Asociatiei de vanatori si pescari mici pitici carpatini.

 

@sabaton:mergi in NKorea!au si arme nucleare!ce ai vrea tu?

Romania are 8 milioane pensionari plus 1.2 milioane bugetari....abia plateste pensiile si bugetarii....pe ce ai vrea tu: batrin pensionar sarman, sa se cheltuie banii de pensii si salarii? Sa inteleg ca renunti la pensie si maninci iarba....

Incearca sa gandesti putin altfel,

La granitele tarii este razboi, Rusia ne ameninta, in tara avem coruptie si saracie si tu o dai cu pensionarii
al caror numar il exagerezi -sunt 5.437.260 in scadere cu 80.000 fata de aceeasi perioada a anului precedent, salariati 4.387.510 persoane, someri 719.000 iar investitorii straini cer celui mai cinstit guvern reducerea numarului de bugetari .

Replica

Cu respect,a fi existat o viziune strategica daca:nu "restructuram" armata,daca nu distrugeam intreaga industrie de aparare,daca nu distrugeam sisteme de arma,asa de dragul prieteniei cu NATO,daca nu vindeam stocurile de arme si munitii si daca am fi avut niste baieti competenti la conducere.Nu-mi place sa comentez, numai asa,sa ma bag in seama.Sunt niste articole interesante pe net ,despre cum s-au vandut cateva divizioane de rachete sol-aer din Romania.Nu-mi place atitudinea ta de hipopotam in timpul marcarii teritoriului.Cifrele cu pensionarii le-ai verificat?

Si anexa cui ne-ati vedea?

In lumea moderna si strategica actuala trebuie sa apartii de o doctrina sau alta. Separatist, individualist si nationalist nu mai ai nici o sansa in contextul mondial actual.
Ceea ce se intampla in Ucraina, Republica Moldova si, se pare, Georgia, sunt evolutii aproape normale dupa reimpartirea strategica a acestei zone din estul Europei in anul de gratie 1989. Atunci, asa cum am mai spus, "Zidul Berlinului" nu a cazut (asa cum gresit am crezut si am sperat cu totii), ci a fost mutat mai spre est. Unde a fost mutat "Zidul" se vede foarte clar daca ne uitam pe harta Europei si analizam ce s-a intamplat din 1990 incoace cu aderarile unor state la NATO si Uniunea Europeana, aderari care au mers, practic, ca pe banda rulanta, deci aranjamentele de tip geo-strategic sunt mai mult decat evidente.
Din pacate, Republica Moldova si Ucraina au ramas in partea de est a noului zid, in zona de influenta ruseasca. Dar populatiile evolueaza democratic, se maturizeaza si in aceste trai care au mai multe conexiuni si chiar traditii europene s-au dezvoltat curente pro-europene si pro-occidentale destul de puternice si active (spre deosebire de Belarus, de exemplu, care sta in barca ei rusofila si nu spune nimic).
Republica Moldova si Ucraina, atrase si de mirajul Uniunii Europene, isi doresc sa treaca si ele zidul si sa se alinieze celorlalte state care au aderat deja la NATO si Uniunea Europeana. Rusii, evident, se opun, considerand ca au facut suficiente concesii in 1989 pe timpul lui Gorbaciov si nedorind sa piarda, din punct de vedere strategic, si alte zone din estul Europei.
Cam acesta este razboiul, un razboi zonal, un fel de razboi civil intre parti de populatii cu interese diferite, sprijinite, desigur, in diferite forme, de marile puteri militare ale lumii actuale.
Cel mai probabil vom asista ori la faramitari (ca si fosta Iugoslavie), ori la federalizari care sa permita marilor puteri un control directionat pe zonele de interes strategic.

ziare.com si moliile Tratatului de la Varsovia

Foaaarte interesant si educativ!
Pe cand un interviu fluviu cu vuvuzeaua Dogaru, caci sunt din acelasi leat si aluat.
Hai sa traiti tov-ilor comandanti supremi!
Rusiine ziare.com!
N-ar fi mai bine sa citim despre cei care sunt prin misiuni prin Afganistan(pe bani si pt bani buni n-asa?).
Biserica, Armata stalpii(de lut) de baza ai Romaniei!
Pe cand un pelerinaj cu moaste live pe ziare.com mai draga, mai sa ne-ntarim spiritu!
Hai la mobilizare tovarasi!

 

@OTHERWORDS

- corect ! dobritzoiu , nu dadea acu' catva timp cu subsemnatu pentru nishte escrocherii cu case de la mapn ? :o(((

de la vipusca la alta vipusca

Eu l-as intreba pe acest Dobritoiu, cum vedea pericolul unei agresiuni asupra Romaniei acum 30-35 de ani, el avand acum 58-59 de ani, atunci sa fi avut un 28 de ani.
O alta curiozitate ar fi cam ce facea in '89 si pe unde se-ascundea, caci a terminat scoala militara de infanterie, scoala care a facut cel mai mare prapad in Sibiu asupra locuintelor civile, dar si presiuni asupra populatiei civile.
Sc militara de Infanterie din Sibiu a dispus forte militare echipate si dotate cu armament de lupta impotriva orasului si civililor.
O coclaiala si viermuiala de grade inalte si fudule cu invataminte de tactica si strategie militara dupa modelul sovietic.
L-as mai intreba daca poate sa denumeasca strategia militara a Romaniei la ora actuala dar si potentialii agresori ai Romaniei.
Mi-e o asa o sila stimata nestemata Ioana Ene Dogioiu de nici un kil de lamai nu ar rezolva.
Halal oameni, desi "halal" ar insemna curat, dar in mod peiorativ mai degraba ar fi "haram" oameni!

inclinatia spre stanga cripto-comunista

Inclinatie care e atat de accentuata la stimata, nestemata Ioana Ene Dogioiu, incat mai are putin si se contopeste intrutotul.
Cu mare admiratie si grija stimata nestemata Ioana Ene acordati credit si periati epoletii lui Dobritoiu, un penal, dupa cum va place sa mai"articulati" prin vreun articol ceva mai acid la adresa unor baroni.
Baronul instelat, ingalonat avand sangele kaki, a scapat iata de vreun perdaf, caci de..e de la armata si n-avem voie sa miscam in front caci doar nu degeaba si-a mutat Ponta biroul prin Ministeru cu pricina.
Stimata nestemata Ioana Ene Dogioiu va sugerez sa luati o pauza sau sunteti pe val acu' si nu va mai opreste nimic si nimeni?
Doar lecacianul dabija ce mai facea si mai face "overtime" pe ziare.com.
Se pare ca faceti echipa cu d-alde Tomegea si Leca.
Daca va mai adunati un pic, strangeti randurile, faceti de-o grupa de lupta de infanterie dupa model sovietic.
Mai dezamagit de prestatia dvs nu pot sa fiu decat cand ii citesc pe cei doi amintiti mai sus..
Cam astea-s valorile cu care lucrati!
Astept un interviu cu vuvuzeaua Dogaru, asa pt destindere, apoi va puteti insinua la interivuri cu forumistii preferati, d-alde Semaca, bengosu', maxi, banu..
Puneti de-o sueta si dezbateti problemele acute si acutizate ale tarisoarei..

 

NATO a depasit orice orice limita a rationalului!

In goana de a acapara cat mai multe teritorii, de a facilita obtinerea de profituri imense pentru stapanii lumii occidentale.
Indemnurile belicoase ale tuturor cozilor de topor ale americanilor si aliatilor lor agraveaza problemele omenirii.
Americanii sa plece acasa la ei!

 

...Si sa ne lase singuri in fata imperiului neo-mongol?

Asa ai vrea tu?
Poshol na Rossia!

Multi vorbesc

E simplu sa vorbim de razboi si sa ne limitam la starea Armatei. Nu Armata incepe razboaie, nu Armata asigura fonduri, nu Armata asigura legislatia necesara. Armata este pregatita pentru lupta in functie de conditiile asigurate. Daca s-a umblat la inlaturarea discriminarii si femeile au dreptul sa intre in structurile Armatei nu inseamna ca aici e locul unde politrucii isi aduc nevestele, fetele si amantele pentru un salariu bun. Zona de recrutere e restransa in alariale sigure si a unui sistem de asigurari ferm. Salariile nu sunt atractive pentru oameni competenti, ingradirile sunt cu duiumul iar drepturile se refera numai la "daca iti convine bine daca nu esti liber", iar sistemul de pensii e la latitudinea unor cucoane care ies la tv si cer ca militarii sa aibe pensii ca si civilii. Dotarea si echiparea trupelor e zona buna de imbogatire prin capusare. Tehnica moderna plateste tribut. Spuneam si alte dati ca MLI a fost modernizat pe baza proiectelor facute de o firma condusa de un sofer fara alti salariati, iar banii mergeau la deputati si ofiteri superiori din armata. Au fost plangeri dar s-a inchis gura tuturor. Din orice contract cu Armata se plteste BIR. Un razboi trebuie purtat, pe cat posibil, pe teritoriul adversarului , pentru ca populatia sa resimta socul, sa apara rezultatul moralului scazut, dar pentru asta avem nevoie de tehnica moderna. Nu e posibil cand banii se duc in buzunare fara fund ale politicienilor prin contracte tip AUTOSTRADA, sau orice alta achizitie in care se urmareste doar imbogatirea clanurilor de partid. Ase vedea licitatiile publice care au ajuns la nivelul specific de nesimtire, care nu mai au ca scop realizarea unor obiective ci smenarii care urmaresc scoaterea din competitie a concurentei. Pe motiv ca se inlatura tracasarea cu contestatii s-a ingradit acest drept si CNSC ajuns doar o scula in atingerea scopului. Cand vom avea alegeri corect organizate, oameni selectionati care sa faca politica nu afaceri, poate vom avea si o politica de apare concreta sustinuta legal si financiar.

 

multi vorbesc vorbe..

Eu zic ca Armata porneste razboaie,Armata asigura legislatia si chiar si fondurile.
Cine crezi d-ta ca sta sa conceapa din putul gandirii strategice, regulamentele, legile si normele militare?
Mai mult ca sigur, oameni ca Dobritoiu, care au dat spaga la greu sa faca o Academie Militara de Comanda, sa ocupe o pozitie importanta sa poata fi avansat si etc..
Tot ce-a invatat unul si altul pe bancile Academiilor facute pe spagi grele s-a facut dupa modelul Tratatului de la Varsovia.
In marea lor majoritate acestia sunt strategii care umbla pe coridoarele Ministerului Apararii si sunt acoperiti de hartii si griji.
Finantele MApN sunt cele care regleaza "conturile" in asa fel incat pe un taler sa fie "specialii" care au luptat de s-au rupt prin campanii industriale si agricole din cancelarii, au invartit bunuri mobile si imobile dupa bunul plac, iar de cealalta parte pe celalalt taler sunt cei care imbraca uniforma cu tot cu privatiuni.

...

Armata nu porneste nimic.Este o unealta in mina guvernului.Razboaiele sint pornite de civili si continuate de armata.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor