Despre Corneliu Porumboiu

Corneliu Porumboiu este un regizor, scenarist si producator de film, care a obtinut mai multe premii, printre care si distinctii la Cannes.

Nascut pe 14 septembrie 1975, la Vaslui, Corneliu Porumboiu este ste fiul fostului arbitru de fotbal Adrian Porumboiu, in prezent om de afaceri.

Dupa o serie de filme de scurt si mediu metraj foarte bine primite la festivaluri din tara si strainatate (Pe aripile vinului, Calatorie la oras, Visul lui Liviu), a debutat in lungmetraj cu A fost sau n-a fost? (2006). Filmul, realizat din fonduri independente, a avut premiera mondiala la Cannes, de unde s-a intors cu „Caméra d'Or" (cel mai important premiu pentru un debutant) si cu premiul de distributie „Label Europa Cinémas", incepand astfel o frumoasa cariera internationala.

Al doilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, Politist, adjectiv, a fost  selectionat si el la Cannes, in sectiunea „Un Certain Regard".  

Studii

In 2003 a absolvit clasa de regie de film, la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale”, Bucuresti.

In 1998 a absolvit Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti

Cariera

Cariera in lumea filmului si-a inceput-o inca din perioada studiilor universitare, cand a scris si a regizat 9 scurtmetraje printre care „Graffiti” (2000), „Love… sorry” (2001), „Post telephonic suspendat temporar” (2002), „Pe aripile vinului” (2002) si „Calatorie la oras” (2003).

Porumboiu a castigat si o serie de premii importante: cu „Pe aripile vinului” obtine Premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul CineMAiubit si Premiul special al juriului la festivalul DaKINO, iar cu „Calatorie la oras” - Premiul criticii si Premiul pentru cel mai bun scenariu la CineMAiubit, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Montpellier, Premiul pentru cel mai bun regizor la festivalul Anonimul si premiul II al sectiunii Cinéfondation, in cadrul festivalului de film de la Cannes.

In 2003 realizeaza un alt scurtmetraj de real succes, „Visul lui Liviu”, care s fost si el premiat cu Opera Prima al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN) si a fost declarat cel mai bun film romanesc in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), ajungand, mai apoi, si in selectia oficiala la festivalurile de la Clermond-Ferrand, si respectiv, Telluride.

In 2005, Corneliu Porumboiu beneficiaza de o rezidenta Cinefondation - Cannes de sase luni cu scopul de a dezvolta un nou proiect cinematografic, ”Despre ingeri si par”, pentru care va obtine, in decursul aceluiasi an, si finantare din partea Centrului National al Cinematografiei.

Corneliu Porumboiu reuseste sa impresioneze definitiv, odata cu realizarea, in 2006, a primului sau lungmetraj, „A fost sau n-a fost?” care devine unul din filmele de referinta in cultura cinematografica romaneasca.

Cu aceasta pelicula a castigat cel mai important premiu pentru un regizor debutant, la festivalul de la Cannes, Camera d’Or, si premiul pentru distributie Label Europa Cinemas, completandu-si palmaresul cu alte trei premii la TIFF: Premiul publicului, Premiul pentru cel mai bun lungmetraj romanesc si Trofeul Transilvania. In cadrul galei Premiilor Gopo, a obtinut premiul Gopo pentru cea mai buna regie.

Filmografie (ca scenarist, regizor si/sau producator)

La limita de jos a cerului (2010)

Politist, adjectiv (2009)

A fost sau n-a fost? (2006)

Visul lui Liviu (2004)

Calatorie la oras (2003)

Post telephonic suspendat temporar (2002)

Pe aripile vinului (2002)

Love… sorry (2001)

Graffiti (2000)

Cannes

Pelicula „A fost sau n-a fost?”  l-a facut remarcat pe Porumboiu la prestigiosul festival de la Cannes. Cu acest film a castigat cel mai important premiu pentru un regizor debutant, Camera d’Or in 2006.

Filmul are ca baza o poveste despre revolutia romana din 1989. Intreaga tara a privit in direct la televizor cum multimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceausescu sa paraseasca Bucurestiul intr-un elicopter. Intr-un orasel linistit la est de capitala, la 16 ani de la aceasta data istorica, patronul unui post TV local are doi invitati pentru a-si impartasi amintirile gloriei lor de revolutionari si vrea sa raspunda la o intrebare ramasa fara raspuns: "A fost sau n-a fost revolutie in orasul lor?" Impreuna isi vor aminti ziua in care au iesit in piata orasului strigand "Jos Ceausescu". Dar telespectatorii suna pentru a-i contesta pe "eroi", care poate ca au baut intr-un bar sau se pregateau de Craciun mai degraba decat sa iasa in strazi ca revolutionari.

Apoi, in mai 2009, Porumboiu a intrat din nou in competitie la Cannes cu filmul "Politist, adjectiv", care a primit premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) destinat sectiunii “Un Certain Regard” si Premiul Juriului aceleiasi sectiuni.

Pelicula "Politist, adjectiv" relateaza povestea unui politist dintr-un oras de provincie, obligat sa investigheze un caz minor, al carui protagonist este un licean. Pe parcursul investigatiei, politistul isi da seama ca nu mai crede in meseria sa.

Pelicula a primit cronici laudative, dupa premiera mondiala, la Cannes, in publicatii precum Variety si The New York Times.

Produs de Periscop Pictures, Racova si raza Studio, filmul "Politist, Adjectiv" a beneficiat de sprijinul financiar al Centrului National al Cinematografiei din Romania (1,488 de milioane de lei), dar si de sustinerea HBO Romania.

Corneliu Porumboiu
Corneliu Porumboiu

Data nasterii: 14 septembrie 1975

Cariera:  regizor, scenarist, producator

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Corneliu Porumboiu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.