Corneliu Porumboiu, interviu in presa spaniola: Despre Revolutia la Vaslui, Ceausescu si Romania de azi

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 09:27
3755 citiri
Corneliu Porumboiu, interviu in presa spaniola: Despre Revolutia la Vaslui, Ceausescu si Romania de azi

Un film al regizorului si scenaristului Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost", cu titlul international "12.08 la est de Bucuresti", va intra in cinematografele din Catalonia, Spania, prilej cu care fiul fostului arbitru de fotbal Adrian Porumboiu a intrat in atentia presei spaniole, fiind intervievat pe teme ca revolutia din 1989 sau regimul Ceausescu.

Corneliu Porumboiu, castigator al trofeului Camera d'Or si al Premiului Label Europa Cinema la Cannes, 2006, dar si a doua premii Gopo, a vorbit pentru La Vanguardia atat despre Romania de acum 25 de ani, cat si despre cea de acum, numind perioada de la Revolutie pana in prezent una de "tranzitie".

Publicatia a remarcat ca, spre deosebire de cinematografia altor tari, care uita istoria, in Romania perioada comunista si Revolutia sunt bine reflectate in filme, cea din urma inclusiv in pelicula din 2006 a lui Porumboiu.

Legat de filmul ce va putea fi vazut in Spania, regizorul a povestit ce a stat la baza acestuia: Revolutia vazuta la televizor din Vaslui, recunoscand ca a fost amuzat oarecum de o dilema a romanilor, daca aceasta revolutie a existat sau nu.

In ceea ce-l priveste pe Nicolae Ceausescu, Corneliu Porumboiu a declarat pentru publicatia spaniola ca acesta a fost mai mult un "simbol", care a trait in fictiune.

Legat de Romania actuala, regizorul s-a aratat optimist, vorbind cu placere despre Bucuresti, unde turistii vin, desi nu ca in Barcelona, chiar daca orasul nu se poate compara cu Berlinul, de exemplu.

New York Times: Corneliu Porumboiu, printre regizorii tineri de urmarit

Corneliu Porumboiu s-a aratat optimist si cu privire la viitor, remarcand ca romanii au inceput sa se intoarca din diaspora, iar tara va deveni, pana la urma, o parte a Europei, chiar daca pentru acest proces e nevoie de timp.

Intrebat care a fost temelia sa in ceea ce priveste cinematografia, scenaristul admite ca in Vaslui aceasta era limitata la "Testoasele Ninja". Odata cu venirea in Bucuresti, aceasta s-a extins.

Publicatia aminteste si despre cel mai recent film al lui Porumboiu, "Al doilea joc", un documentar cu valoare personala, intrat in cinematografele din Romania in aprilie 2014.

Citeste si:
Președinta Senatului Anca Dragu: "Rămânem fermi pe ideea că ar trebui cerut vot pe întregul guvern"
Președinta Senatului Anca Dragu: "Rămânem fermi pe ideea că ar trebui cerut vot pe întregul guvern"
Parlamentarii ar trebui să aibă dreptul să-şi exercite votul cu privire la componenţa Guvernului, iar reprezentanţii USR PLUS rămân "fermi" pe ideea că ar trebui cerut un vot în Parlament...
PSD anunță că va depune propria moţiune de cenzură dacă cea trimisă de USR PLUS va fi respinsă de Curtea Constituţională
PSD anunță că va depune propria moţiune de cenzură dacă cea trimisă de USR PLUS va fi respinsă de Curtea Constituţională
Partidul Social Democrat va depune propria moţiune de cenzură în cazul în care Curtea Constitutională a României (CCR) va da dreptate Guvernului în privinţa moţiunii depuse de USR PLUS şi...
Sursa: Ziare.com