Presa de azi: Felix l-ar inghiti pe Tribun

Miercuri, 06 August 2008, ora 07:05
1933 citiri
Presa de azi: Felix l-ar inghiti pe Tribun

PC vrea sa-i traga lui Vadim PRM-ul de sub el, titreaza Evenimentul Zilei in editia de miercuri. Partidul Conservator a propus marti PRM-ului o fuziune prin absorbtie, care ar permite formatiunii lui Corneliu Vadim Tudor sa intre in parlament, in conditiile in care sondajele de opinie nu-i dau mari sanse sa depaseasca pragul electoral de 5%.

PC-istii nu trec nici ei pragul, insa alianta preelectorala parafata cu PSD le asigura accesul in forul legislativ. C.V. Tudor a respins vehement propunerea conservatorilor, considerandu-se jignit.

Adjunctii Tribunului, Lucian Bolcas si Gheorghe Funar, au fost mult mai retinuti, rezumandu-se sa ia act de ideea fuziunii cu PC, lansata de partidul condus de Dan Voiculescu.

Negocierile PC-PRM au fost initiate de senatorul Gheorghe Funar. Acesta a fost mandatat de C.V. Tudor sa discute despre posibilitatea parafarii unei aliante preelectorale. Luni, Funar s-a intalnit cu secretarul general al PC, Codrut Seres, care i-a facut o "oferta fara echivoc: fuziune prin absorbtie".

Si Romania libera scrie ca PC se ofera sa asimileze PRM. Incurajati de Mircea Geoana, care i-a sugerat Danielei Popa ca ar fi bine sa inceapa oficial negocierile cu PRM, liderii PC iau cu asalt ce a mai ramas din partidul lui Vadim Tudor.

PC a propus PRM fuziunea prin absorbtie, a anuntat secretarul general al conservatorilor, Codrut Seres, care a mai precizat ca la intrevederea avuta luni seara cu negociatorul lui Vadim, Gheorghe Funar, nu a fost abordat subiectul locurilor in Legislativ, insa PC este dispus la o discutie individuala cu parlamentarii PRM. Funar i-a transmis lui C.V. Tudor oferta PC.

El s-a asigurat, in timpul discutiilor cu liderii PC, ca i se va rezerva un colegiu la Cluj, unde sa candideze sustinut de alianta PSD plus PC.

"Oferta noastra a fost una fara echivoc - fuziune prin absorbtie - si asteptam ca cei de la PRM sa ne confirme sau sa ne infirme varianta pe care si domniile lor o doresc sau nu", a anuntat ieri secretarul general al PC, Codrut Seres.

La modul concret inca nu s-a discutat despre locuri in Parlament, peremistii nepromitand ca vor da prea curand un raspuns oficial, mai ales ca sedinta Consiliului National in cursul careia se vor analiza ofertele primite urmeaza a se desfasura abia prin septembrie.

Spre deosebire de Funar, celalalt negociator PRM desemnat sa caute noi aliati, Lucian Bolcas, respinge categoric ideea fuziunii: "Ideea fuziunii este o absurditate. Nu se poate pune problema unei colaborari de pe asemenea pozitii".

Felix l-ar inghiti pe Tribun, anunta Ziua, precizand ca partidul lui Dan Voiculescu a oferit peremistilor, ca varianta de colaborare, fuziunea prin absobtie. Liderul PRM s-a isterizat marti la auzul ofertei de fuziune formulate de secretarul general al PC, Codrut Seres.

PRM si PC, doua partide de autor, sunt intr-o situatie delicata: nici unul nu intruneste in ultimele sondaje pragul necesar accederii in Parlament. De altfel, conservatorii au fost remorcati de PSD pentru a avea reprezentanti in Legislativ (2000 si 2004), in timp ce PRM, a doua forta politica in 2000, risca sa ramana acum fara grupuri parlamentare.

Din Gardianul aflam ca PC a bagat pe gatul PSD-istilor partidul lui Vadim Tudor. Protocolul de colaborare din PSD si PC a fost incalcat de conservatori. Surse social-democrate au precizat ca oamenii lui Dan Voiculescu nu s-au consultat cu cei ai lui Mircea Geoana cand au propus PRM fuziunea prin absorbtie.

Ca urmare, sursele citate au declarat pentru Gardianul ca este necesara convocarea Consiliului National al PSD pentru a se discuta daca mai este necesara continuarea colaborarii cu PC.

Surse social-democrate au declarat, marti, in exclusivitate pentru Gardianul ca foarte multe filiale ale partidului nu au fost de acord cu un astfel de protocol.

"Conservatorii nu s-au consultat cu noi atunci cand au propus PRM fuziunea prin absorbtie. Trebuie convocat Consiliul National. Sunt toate sansele ca in cadrul Consiliului acest protocol sa nu mai stea in picioare", au declarat sursele citate.

Dupa ce saptamana trecuta au negat cu tarie orice posibilitate de "adoptie" a PRM, iata ca de data aceasta conservatorii au aruncat bomba. "Oferta noastra a fost fara echivoc - fuziune prin absorbtie - si asteptam ca cei de la PRM sa ne confirme sau sa ne infirme", a declarat, marti, secretarul general al PC, Codrut Seres.

Vadim catre Felix Motanul: "Zattt, jigodie, si ai grija sa nu te ia hingherii!", este titlul din Gandul. PC si PRM au negociat, luni, o alianta electorala, dar ea a cazut pentru ca "fratele mai mare nu e de acord", a declarat, marti, secretarul general al peremistilor Gheorghe Funar.

Fratele mai mare, respectiv PSD, "ar fi acceptat o colaborare cu PRM doar in conditiile fuziunii acestui partid cu PC", a precizat Funar.

Acesta a povestit ca, la negocieri, omologul sau de la PC, Codrut Seres, s-ar fi aratat deschis unei colaborari cu PRM, insa ar fi marturisit ca PC nu poate sa mai faca inca o alianta, dupa cea cu PSD, ci doar o fuziune, varianta pentru care ar avea si binecuvantarea lui Mircea Geoana.

"Noi nu am vrut o fuziune prin absorbtie, ci am mers pe ideea unei aliante in care PRM sa ramana un partid independent".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Dan Voiculescu, #Vadim, #fuziune, #PRM , #PRM