Presa de azi: Uninominalul ar putea muri in fasa

Sambata, 16 August 2008, ora 08:50
2846 citiri
Presa de azi: Uninominalul ar putea muri in fasa

Exact ca si Rusia in razboiul cu Georgia, profitand de ziua Marinei si de Capitala ramasa fara oficiali, PRM a depus, vineri, la Cabine-tul premierului Tariceanu o plangere prealabila prin care se cere anularea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor pentru alegerile parlamentare, pe care o considera "profund nelegala".

In functie de raspunsul primit, peremistii vor ataca sau nu in instanta, la Curtea de Apel, Hotararea de Guvern. Deputatul Valentin Iliescu (PD-L), membru in Comisia speciala pentru legile electorale, spune ca demersul PRM are mari sanse de reusita, titreaza Ziua in editia de sambata.

Peremistii solicita revocarea in integralitate a Hotararii emiterea unui alt act normativ care sa respecte principiile constitutionale ale procedurilor electorale, prevederile Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, dar si alte reglementari pe care actul Guvernului le-ar incalca.

"Partidul Romania Mare s-a pronuntat si se pronunta constant impotriva oricarui sistem de vot uninominal, sistem abandonat de majoritatea tarilor democratice, el fiind pastrat in rare cazuri, de exceptie, unde functionarea sa traditionala a permis o rodare eficienta", se arata in documentul PRM.

Potrivit lui Vadim Tudor, care semneaza cererea, sistemul este "generator de mari inechitati, de natura a deforma si a compromite expri-marea vointei populare". Princi-palele critici aduse de PRM Hotararii de Guvern se refera la diferentele procentuale mai mari de 30% intre colegiul minim si colegiul maxim din cadrul unei circumscriptii, contrar preve-derilor legale, si la faptul ca Exe-cutivul a impus unilateral delimitari de colegii.

Deputatul PD-L Valentin Iliescu a declarat, vineri, ca obiectivul demersului PRM de a ataca la Curtea de Apel Hota-rarea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale este acela de a reveni la votul pe liste cu putin timp inaintea alegerilor.

"Actiunea PRM este posibila doar datorita incapatanarii PSD si PNL, care au stabilit prevederi legate de delimitarea colegiilor care sunt profund atacabile. Situatia este una serioasa. Este foarte posibil ca PRM sa aiba castig de cauza, iar actiunea lor are multe temeiuri: pe langa diferentele mari intre colegiile mici si cele mari, multe dintre aceastea nu respecta regulile, iar localitatile din acelasi colegiu nu sunt invecinate", a explicat pedelistul.

Potrivit acestuia, demer-sul peremistilor are extrem de multe sanse de reusita, iar rezultatul ar fi blocarea procesului electoral. "PNL si PSD au avut ca obiectiv crearea unor prevederi atacabile, pentru ca Hotararea de Guvern sa fie anulata si sa se revina la votul pe lista.

In mod sigur actiunea PRM se va finaliza inainte de alegeri, dupa ce Guvernul va anunta data scrutinului, pentru ca lucrurile sa se complice si Executivul sa poata da o ordonanta prin care amana votul uninominal pentru 2012. Nici PSD, nici PNL nici PRM nu sunt straine de acest demers", a mai spus Iliescu.

Din Romania libera aflam ca PRM a inceput procedura de atacare in contencios a hotararii de guvern privind colegiile uninominale.

Opozant vehement al sistemului de vot uninominal, PRM a depus vineri la Cabinetul premierului Tariceanu o plangere prealabila prin care se cere anularea hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor pentru alegerile parlamentare, considerata "profund nelegala". PRM urmeaza sa atace hotararea de guvern in instanta, la Curtea de Apel, in cazul in care raspunsul Executivului nu va fi multumitor.

Inca inainte de adoptarea hotararii de guvern, PRM anuntase ca va ataca actul normativ, invocand prin liderul Corneliu Vadim Tudor ilegalitatile "strigatoare la cer". Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, afirma ca aplicarea legii votului uninominal nu poate fi blocata, explicand ca masurile de pregatire a alegerilor vor fi demarate imediat dupa emiterea hotararii de guvern.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, solicita premierului ca, in conditiile si termenele prevazute de Legea nr. 554/2004, Legea contenciosului administrativ, sa se pronunte asupra celor semnalate in plangerea prealabila, care are rolul de a declansa procedurile contenciosului administrativ.

Diferentele procentuale mai mari de 30% intre colegiul minim si colegiul maxim din cadrul unei circumscriptii, care contravin prevederilor legale - cum este cazul colegiilor judetelor Alba, Arges, Bacau, Botosani, Braila, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Dambovita, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Tulcea -, sunt criticile aduse de juristii PRM hotararii de guvern.

Hotararea guvernului incalca in mod flagrant dispozitia "absolut obligatorie" de a fi conforma cu hotararea comisiei parlamentare, "de natura a inlatura un posibil arbitrar guvernamental determinat de interese politice", Executivul impunand unilateral delimitari de colegii in circumscriptiile electorale nr. 14 - judetul Constanta, nr. 32 - judetul Satu Mare si nr. 42 - Municipiul Bucuresti. Aceasta este o alta critica adusa de PRM.

In acelasi document se contesta faptul ca in hotararea Guvernului nu se mentioneaza elementul de baza al tuturor calculelor, constituit din numarul de locuitori la care se face raportarea atat la stabilirea numarului de colegii prin aplicarea normei de reprezentare, cat si la delimitarea acestora, ingreunand astfel procesul de stabilire a respectarii criteriilor legale.

Reclamatia la Curtea de Apel Bucuresti va fi depusa saptamana viitoare, a precizat presedintele PRM, anunta Evenimentul zilei.

Corneliu Vadim Tudor a anuntat totodata depunerea la cabinetul premierului Tariceanu a unei plangeri prealabile, prin care se cere anularea hotararii de guvern in cauza. Potrivit liderului PRM, actul normativ este lovit de nulitate, deoarece executivul nu se poate substitui parlamentului, mai exact Comisiei de Cod electoral, care nu a stabilit lista completa a colegiilor uninominale.

Cum nu pot ataca pe cale directa la Curtea Constitutionala legea privind votul uninominal, consecventi propriilor principii, peremistii au gasit calea de exceptie, scrie si Gardianul.

PRM a respectat principiul ierarhic si, vineri, s-a adresat Guvernului prin intermediul unei plangeri prealabile in care a solicitat revocarea in integralitate a Hotararii de Guvern legate de delimitarea colegiilor uninominale, urmata de emiterea unui alt act normativ care sa respecte principiile constitutionale si legile in vigoare.

Potrivit vicepresedintelui PRM Lucian Bolcas, Executivul are la dispozitie 30 de zile pentru a se pronunta asupra sesizarii.

"In cazul in care Guvernul nu va accepta solicitarile noastre sau daca nu va raspunde la sesizare, ne rezervam dreptul de a apela la Justitie si vom sesiza Curtea de Apel", ne-a declarat Lucian Bolcas.

Concret, PRM a semnalat in plangerea adresata Executivului unele ilegalitati continute in Hotararea de Guvern prin care s-au delimitat colegiile uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. PRM a atras atentia ca, prin actul normativ mentionat, Guvernul a delimitat cu de la sine putere mai multe colegii uninominale fara o decizie in acest sens a comisiei parlamentare speciale, asa cum prevede legea.

In speta este vorba despre delimitarea colegiilor din circumscriptiile electorale nr. 14 - Judetul Constanta, nr. 32 - Judetul Satu Mare, nr. 42 - Municipiul Bucuresti, precum si cele din circumscriptia electorala nr. 43 alocata romanilor din afara granitelor tarii.

Pe de alta parte, PRM atrage atentia ca HG "nu mentioneaza elementul de baza al tuturor calculelor, constituit din numarul de locuitori la care se raporteaza atat pentru stabilirea numarului de colegii prin aplicarea normei de reprezentare, cat si pentru delimitarea acestora, ingreunand procesul de stabilire a respectarii criteriilor legale".

Acestea sunt principalele motive pentru care PRM solicita Guvernului revocarea hotararii in totalitate si emiterea alteia "care sa respecte principiile constitutionale ale procedurilor electorale, precum si prevederile Legii 35/2008".

Șeful Poliției Locale București, suspendat din funcție. Prefectul exclude o legătură cu amenda record dată în cazul Parcului IOR
Șeful Poliției Locale București, suspendat din funcție. Prefectul exclude o legătură cu amenda record dată în cazul Parcului IOR
Șeful Poliției Locale a Municipiului București, Eduard Valentin Stroe, a fost suspendat din funcție. Decizia vine după ce prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (PSD), a atacat în instanță...
Decizie a instanței în cazul cântăreței de 34 de ani care a murit plonjând cu mașina în Dunăre
Decizie a instanței în cazul cântăreței de 34 de ani care a murit plonjând cu mașina în Dunăre
Cântăreața Anca Pop, în vârstă de 34 de ani, a murit în decembrie 2018 în urma unui accident rutier. Artista a căzut cu mașina în Dunăre și s-a înecat. Incidentul s-a produs în...
#PRM, #uninominal, #instanta, #hotarare de guvern, #Corneliu Vadim Tudor, #lucian bolcas , #PRM