Opinii: Vadim Tudor reloaded

Sambata, 31 Iulie 2010, ora 15:44
5130 citiri
Opinii: Vadim Tudor reloaded

Renaste din propria cenusa, odata cu sentimentele de frustrare, de ura, odata cu saracia si foamea, odata cu scaderea nivelului de trai, odata cu radicalizarea constiintelor, odata cu greselile enorme pe care guvernantii democrati nu inceteaza sa le faca.

Momentele de cotitura ale democratiei si ale increderii in clasa politica, diminuarea credibilitatii guvernantilor il fac, pentru ochii lipsiti de ratiune, un salvator de neam si tara.

Momentul critic - apogeul disperarii - a fost cel al alegerilor prezidentiale din anul 2000, dupa esecul politic, economic si social al CDR. Atunci, Corneliu Vadim Tudor a intrat in finala cu Ion Iliescu. De frica, si cei mai acerbi contestatari ai primului presedinte postdecembrist, au votat impotriva nationalismului comunist al lui Corneliu Vadim Tudor.

Iata ca dupa lectia alegerilor parlamentare din 2008 pe care romanii au dat-o partidelor extremiste, memoria a fost abandonata. Odata cu alegerile europarlamentare si cu pactul Gigi Becali-Vadim Tudor eternul anticapitalist, antisemit, antiamerican, xenofob a fost eliberat de povara ingradirii.

Trimis la Bruxelles de votantii emotionati de arestarea latifundiarului din Pipera, Vadim Tudor a simtit valul negru pe ochi. Constient ca surghiunul european ii va ingreuna existenta acesta a incercat tot felul de zvacniri politice, fie in discursul din Parlamentul European, fie in politica interna.

Iata ca norocul i-a suras din nou. Criza financiara, incapacitatea guvernantilor de a gestiona problemele tarii au dus la cresterea simpatiei cetatenilor fata de partidul inventat de Ion Iliescu in 1990. Ultimele sondaje arata o revenire spectaculoasa a PRM (Insomar-8,9%, IPP 7%).

In actualul context politic, social si economic, Vadim Tudor prinde viata. Reanimat si resuscitat de televiziunile comerciale in lupta cu Traian Basescu.

Tribunul stie ca exilarea politica la care a fost supus de catre electorat in 2008 prin eliminarea PRM din Parlament i-a fost ca o botnita de fier. Putinele iesiri publice l-au transformat pe Tribun intr-o stafie indiferenta cetatenilor ce au descoperit si alte preocupari in afara de a gusta la cina aforismele, maximele si expresiile deplasate ale acestuia.

O intrebare fundamentala ar framanta observatorii fenomenului politic: s-a schimbat ceva in comportamentul politic si public al acestuia? La modul cum s-a comportat in ultima saptamana in talk-show-urile de televiziune am putea fi tentati sa spunem ca da. Corneliu Vadim Tudor a inceput sa aiba preferinte rasiale, sa nu mai fie un rasist convins? Sau experienta europeana l-a convins ca toleranta este atributul unui politician democrat?

Nici una, nici alta. Compatimirea si empatia fata de romii blamati de Sarkozy, fata de militarii evrei morti in urma accidentului aviatic nu l-a transformat pe nationalistul peremist intr-un democrat invatacel. Acest joc al cuvintelor mieroase face parte din arsenalul pe care acesta l-a folosit in momente cheie. Ambiguitatea si cameleonismul sunt atribute constante ale actiunii politice a eternului presedinte al PRM.

La fel ca majoritatea liderilor politici a invatat din mers. Si-a dat seama ca schimbarea imaginii in momente cheie poate fi esentiala in carierea politica. Dincolo de faptul ca atunci cand apare pe scena publica furtunos, proorcind apocalipsa, amestecand citate din Biblie cu injurii rasiste, este fie hulit, fie aprobat, Vadim Tudor ramane un constant invatacel al practicilor democratice. Evident, fara sa uite ce a invatat in anii comunismului, fara sa renunte la nationalismul care l-a consacrat.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Corneliu Vadim Tudor nationalsm, #PRM nationalism , #PRM