PE voteaza raportul privind cererea de aparare a imunitatii lui Corneliu Vadim Tudor

Joi, 10 Mai 2012, ora 08:21
2849 citiri
PE voteaza raportul privind cererea de aparare a imunitatii lui Corneliu Vadim Tudor
Foto: opiniatimisoarei.ro

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anuntat ca pe ordinea de zi de joi a fost inclus si raportul privind respingerea cererii de aparare a imunitatii deputatului Corneliu Vadim Tudor.

Parlamentul European va vota joi o propunere de decizie a Comisiei pentru afaceri juridice (JURI) a Executivului, care, la 24 aprilie, a decis respingerea cererii de aparare a imunitatii si privilegiilor lui Corneliu Vadim Tudor.

La 14 aprilie 2011, Corneliu Vadim Tudor a solicitat sa-i fie aparata imunitatea parlamentara in procesul intentat la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, in urma scandalului evacuarii Partidului Romania Mare din sediu, anul trecut.

Europarlamentarul este acuzat de amenintarea unui executor judecatoresc si a catorva ofiteri de politie, de comiterea unor acte de violenta impotriva acestora, de insultarea lor si, in general, de obstructionarea punerii in executare a unei hotarari judecatoresti in contextul evacuarii partidului Romania Mare din sediul sau din Bucuresti, la 4 ianuarie 2011.

Totodata, in respectiva cauza penala, Corneliu Vadim Tudor este invinuit de ofensa adusa instantei judecatoresti, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice.

JURI a decis, pe baza dosarului a carei raportoare a fost eurodeputata Cecilia Wikstrom, ca imunitatea si privilegiile lui Corneliu Vadim Tudor nu trebuie aparate, intrucat, in conformitate cu articolul 8 din Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene, membrii Parlamentului European nu fac obiectul niciunei forme de ancheta, detentie sau procedura juridica in ceea ce priveste opiniile sau voturile exprimate de catre acestia in exercitarea sarcinilor care le revin si intrucat, in conformitate cu articolul 9 din respectivul protocol, deputatii beneficiaza, pe teritoriul propriului lor stat, de imunitatile acordate membrilor parlamentului lor.

Totodata, presedintele Comisiei pentru afaceri juridice noteaza ca s-a adresat autoritatilor romane, solicitand date suplimentare, mai amanuntite, cu privire la procesul intentat impotriva dlui Tudor, iar autoritatile romane au declarat, prin scrisoarea din 7 octombrie 2011 ca, intrucat Corneliu Vadim Tudor nu a fost nici retinut, nici arestat si nici perchezitionat, acordul Parlamentului European nu este necesar. Dat fiind ca faptele incriminate nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului sau, iar in cauza nu s-a dispus retinerea, arestarea sau perchezitionarea, nu s-a considerat ca ar fi necesar sa se solicite ridicarea imunitatii europarlamentarului PRM.

In plus, evacuarea Partidului Romania Mare si circumstantele in care a avut loc aceasta constituie elemente de drept civil si penal care nu au o legatura directa si vadita cu exercitarea sarcinilor de europarlamentar.

In raport se mai arata ca politicanul roman nu a facut uz de oportunitatea ce i s-a oferit pentru a explica comisiei competente cererea de aparare a imunitatii sale, in special in lumina scrisorii autoritatilor de la Bucuresti.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...