Proiectul uninominalului va intra in dezbaterea Senatului

Marti, 23 Octombrie 2007, ora 16:14
1524 citiri
Proiectul uninominalului va intra in dezbaterea Senatului

Senatorii vor incepe dezbaterile asupra proiectului privind votul uninominal saptamana viitoare, in conditiile in care Executivul ar urma sa isi angajeze raspunderea pana atunci, a anuntat vicepresedintele Senatului, Corneliu Vadim Tudor, dupa sedinta Biroului Permanent de marti.

"Luni va incepe dezbaterea la aceasta lege privind alegerea senatorilor si deputatilor. Marti toata ziua vor fi dezbateri. Votul final- probabil miercuri sau joi", a explicat C.V. Tudor. Senatorul PRM a reamintit ca, in Comisia pentru Cod Electoral, au fost depuse 302 amendamente asupra proiectului, dintre care au fost adoptate 62.

Premierul Tariceanu a declarat, marti, ca sustine o singura varianta a votului uninominal, cea promovata de PNL si de Pro Democratia, precizand ca promovarea altor forumule de uninominal decurg doar din "exercitarea totalitara si discretionara a puterii".

Presedintele Basescu s-a exprimat de mai multe ori in favoarea variantei de vot uninominal pur, cu mandat obtinut si in doua tururi de scrutin, ca la presedintele tarii sau la primari, in timp ce varianta Pro Democratia impune un sistem mixt, in care parlamentarii ajung in legislativ numai pe primele pozitii dupa criteriile uninominalului, restul ajungand pe listele de partid.

Premierul a adaugat ca va urmari marti si miercuri cum evolueaza dezbaterea in Parlament pe marginea votului uninominal, iar daca va constata ca dezbaterile vor trena, va decide asumarea raspunderii Guvernului pentru votul uninominal.

"Nu stiu daca presedintelui trebuie sa-i dam o posibilitate oricum sa intre in campanie electorala. Aceasta reprezinta dupa parerea mea o alegere gresita, pentru ca vom amesteca teme de dezbatere politica interna cu teme europene", a spus Tariceanu, referindu-se la anuntul presedintelui Traian Basescu referitor la declansarea unui referendum pe tema votului uninominal.

Seful Executivului a evitat sa spuna explicit daca va mai convoca intalnirea cu partidele parlamentare pe tema votului uninominal, anuntata pentru aceasta saptamana. "Am luat nota de punctul de vedere referitor la votul uninominal, atat din partea PSD, cat si din partea PD, care au declarat ca sustin fara rezerve votul uninominal, asa incat din aceasta persepectiva exista o sustinere foarte larga in Parlament. Sigur ca voi mai discuta si cu celelalte partide, UDMR, PC, PRM, ca sa vad care este pozitia lor", a spus Tariceanu.

Seful statului a adresat o scrisoare celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului in care ii anunta ca, in cazul in care nu primeste spre promulgare legea privind introducerea votului uninominal pana luni, 22 octombrie, va emite decretul de organizare a unui referendum national pe aceasta tema.

A doua zi dupa scrisoarea presedintelui, comisia de cod electoral si-a finalizat raportul pe proiectul de lege al votului uninominal si l-au trimis spre Senat, prima camera sesizata.

Reprezentantii PNL au anuntat luni ca Executivul isi va asuma raspunderea pentru votul uninominal insa, in aceeasi zi, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca va fi si un referendum pe aceeasi tema.

Guvernul isi asuma raspunderea pe uninominal

Tariceanu isi asuma raspunderea pe uninominalul PNL

Basescu: Va asigur ca va fi referendum! (VIDEO)

Social democratii nu cred in necesitatea asumarii raspunderii

Marko Bela: UDMR este de acord ca Executivul sa-si asume raspunderea pe uninominal