Noua Cortină de fier impusă de Putin: Spălarea pe creier a rușilor diferită de cea sovietică

Sambata, 15 Aprilie 2023, ora 04:32
6064 citiri
Noua Cortină de fier impusă de Putin: Spălarea pe creier a rușilor diferită de cea sovietică
Noua cortină de fier s-a tras în Rusia de către Putin FOTO: Politico

De la Sankt Petersburg la Vladivostok, o nouă Cortină de fier a coborât peste Rusia. În spatele acestei linii se află orașe celebre și populațiile din jurul lor, supuse într-o formă sau alta unui control foarte ridicat de la Moscova. Spălarea pe creier a rușilor este mult mai accentuată astăzi decât în vremea sovietică, prin apariția unui curent naționalist periculos.

Experții avertizează că noua Cortină de fier a lui Putin este o draperie infamă, care îi lasă pe cei din interiorul Rusiei și mai izolați decât în vremea Pactului de la Varșovia, potrivit Politico.

Cei din spatele Cortinei de Fier, așa cum a existat în anii 1970 și 1980, puteau fi denunțați, chiar arestați, pentru că au încercat pur și simplu să asculte posturile de radio occidentale, iar autoritățile ar încerca să împiedice o astfel de ascultare în primul rând prin bruiaj semnale radio.

SUA la capătul răbdării cu un aliat NATO: Gata, nu îl mai ajutați pe Putin, vă punem sancțiuni

„Când mă gândesc la acele vremuri, a fost un sentiment de lipsă de speranță, pentru că nu îți puteai realiza aspirațiile individual. Și colectiv, ca letoni, nu ne-am putut realiza aspirația pentru independență”, a spus Artis Pabriks, ministrul Apărării din Letonia până în decembrie anul trecut.

Pentru țările baltice, în anii 1980, acest sentiment de lipsă de speranță și arbitrariul Kremlinului în exercitarea controlului s-au extins și la serviciul militar obligatoriu în forțele armate sovietice - chiar dacă legea internațională interzice ocupanților să impună serviciul militar cetățenilor din teritoriile ocupate. Pabriks însuși a servit doi ani în Armata Roșie.

„Armata Roșie, în acele vremuri, era incredibil de coruptă”, a spus el. „Multe echipamente nu au funcționat, iar unii ofițeri au vândut echipamente ale armatei pentru a face bani pentru ei înșiși. . . Pentru noi, recruții din republicile baltice, a fost o experiență schizofrenică. Nu ne-au plăcut pentru că ne considerau naziști occidentali, dar, pe de altă parte, eram respectați pentru că eram bine educați”, a explicat oficialul din Letonia.

Un aliat apropiat al SUA se îndepărtează de Washington: Trece de partea lui Putin

Deși cetățenii din Uniunea Sovietică s-au ajutat adesea unii pe alții, viața din spatele Cortinei de Fier a fost incontestabil dură. Dar astăzi, Kremlinul ridică o cortină și mai puternică în jurul țării sale - poate chiar și în jurul câțiva dintre aliații săi regionali.

Cortina de fier din mintea rușilor

Deși rușii încă pot accesa în prezent conținut global de pe internet și chiar pot cumpăra o gamă largă de bunuri occidentale, dacă ocupă poziții importante de putere, ei pot cădea în mod misterios de la ferestre sau pot muri în alte moduri enigmatice. O lege adoptată anul trecut poate trimite indivizi la închisoare pentru singura infracțiune de a răspândi „știri false” despre armata rusă.

„Este un sentiment suprarealist să observ ce se întâmplă în Rusia”, a spus Māris Riekstiņš, ambasadorul Letoniei în Rusia până la începutul acestui an, când țara și-a retrogradat postul de ambasador la Moscova. „Văd elemente care sunt asemănătoare cu ceea ce am avut în Uniunea Sovietică, de exemplu oameni care gândesc diferit că sunt trimiși în închisoare sau trebuie să părăsească țara”.

Dezvăluiri despre România în documentele secrete scurse de la Pentagon: adevăratul rol în războiul din Ucraina

„Mulți oameni consideră că acesta este momentul să învingă Occidentul și sunt mulțumiți să trăiască în spatele acestei noi perdele de fier”, a spus Riekstiņš, care a trebuit și el să servească 18 luni în Armata roșie. „În multe cazuri, acesta este rezultatul propagandei guvernamentale care este difuzată fără încetare la televizor. Imaginați-vă că vă uitați la asta zi după zi, lună după lună, an după an. Desigur, va avea efect.”

În Rusia, persoane publice apar la televizor iar și iar, vorbind despre eradicarea Ucrainei și aruncarea bombelor nucleare asupra altor țări.” Și această participare voluntară – entuziastă, chiar – a rușilor obișnuiți la izolarea țării lor de lumea occidentală poate fi, de fapt, aspectul cel mai înfricoșător al acestei noi perdele de fier. „Astăzi nu poți închide o țară ca în zilele sovietice, dar astăzi rușii fac spălarea creierului prin naționalism, ceea ce pur și simplu nu făceau în zilele sovietice”, a spus Pabriks.

Și pentru că această nouă Cortină de fier există în mintea oamenilor și nu este doar un sistem impus acestora, va fi mult mai greu de demontat. Astăzi, prin contrast cu vremurile sovietice, majoritatea rușilor par mulțumiți să nu se alăture lumii libere, mulți dorind în mod clar ca și alte țări să li se alăture în spatele cortinei lor de fier. Este, se pare, o stare de spirit imperială.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
#cortina fier, #Rusia Cortina Fier, #Putin razboi, #spalare creier, #Rusia razboi, #Ucraina razboi, #razboi Rusia , #Razboi Ucraina