Cum calculează statul român nivelul de trai. Suma cu care o familie formată din soți și doi copii ar trebui să se descurce lunar la oraș

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 10:38
5791 citiri
Cum calculează statul român nivelul de trai. Suma cu care o familie formată din soți și doi copii ar trebui să se descurce lunar la oraș
O familie cu 2 copii s-ar putea descurca cu puțin peste 3.000 de lei pe lună, în viziunea autorităților FOTO Unsplash

Comisia de Insolvență la Nivel Central, un for aflat în subordinea guvernului, a stabilit criteriile generale pentru nivelul de trai rezonabil.

Potrivit calculelor făcute de experții statului român, o familie cu doi copii, din mediul urban, ar putea să se descurce lunar cu suma 3.258 de lei, potrivit documentului apărut în Monitorul Oficial.

Valoarea coșului minim lunar are următoarele valori:

  • 999 de lei/ adult
  • 735 de lei/copil cu vârsta peste 14 ani
  • 525 lei/ copil cu vârsta sub 14 ani

Potrivit calculelor, 1.339 de lei sunt alocați pentru mâncare, 175,93 lei pentru haine, iar familia ar putea pune de-o parte lunar 162,9 lei, pentru economii.

(Cifrele sunt raportate la nivelul inflației din iunie 2022, față de ianuarie 2019)

Pentru stabilirea cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil, valorii coșului minim lunar de consum i se vor adăuga sumele necesare asigurării:

- Nevoilor locative, precum plata utilităților și serviciilor care depășesc cuantumul financiar prevăzut pentru acestea în coșul minim lunar de consum ca urmare a prețurilor existente în zona unde debitorul și familia trăiesc.

- Necesităților alimentare atunci când acestea depășesc cuantumul financiar prevăzut ca urmare a prețurilor existente în zona unde debitorul și familia sa trăiesc sau a unor situații de sănătate ce impun un regim nutrițional special.

- Necesităților de transport în legătură cu deplasările către locul de muncă, școală sau respectarea unor tratamente speciale necesare.

- Altor nevoi curente pentru situații neprevăzute: reparația, achiziționarea sau înlocuirea hainelor sau a unor obiecte de uz casnic, îngrijirii bolnavilor etc.

- Susținerii cursurilor de învățământ obligatoriu.

Comisia de Insolvenţă la Nivel Central este alcătuită din câte un reprezentant al fiecăreia dintre următoarele instituţii: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - Direcţia Buletinul procedurilor de insolvenţă.

Citește și:
Surpriza de care a avut parte Messi în ziua liberă de la Mondiale FOTO
Surpriza de care a avut parte Messi în ziua liberă de la Mondiale FOTO
Argentina a învins Australia în optimile de finală ale Campionatului Mondial, având în Lionel Messi cel mai bun om de pe teren. A doua zi, fotbaliștii au primit liber de la selecționerul...
Starea de sănătate a lui Bruce Willis se deteriorează rapid. Cât de afectată e familia actorului: ”Asta le frânge inimile”
Starea de sănătate a lui Bruce Willis se deteriorează rapid. Cât de afectată e familia actorului: ”Asta le frânge inimile”
Starea de sănătate a actorului Bruce Willis, 67 de ani, care suferă de afazie - o boală care îi afectează abilităţile cognitive - se deteriorează rapid. Familia se bucură de momentele...