Liderul PSD Iași îi cere lui Ciucă să retragă sprijinul politic pentru Costel Alexe, șeful CJ Iași, trimis în judecată de DNA

Luni, 04 Martie 2024, ora 11:56
1589 citiri
Liderul PSD Iași îi cere lui Ciucă să retragă sprijinul politic pentru Costel Alexe, șeful CJ Iași, trimis în judecată de DNA
Costel Alexe FOTO Hepta

Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, i-a solicitat luni, 4 martie, într-o scrisoare deschisă, preşedintelui PNL Nicolae Ciucă, retragerea sprijinului politic pentru șeful Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, după ce în presa locală au apărut noi detalii din dosarul în care Alexe este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare.

Cojocaru susţine, în scrisoarea deschisă adresată liderului liberal Nicolae Ciucă, faptul că Iaşiul are nevoie de lideri preocupaţi de administraţie şi nu de gestionarea situaţiei juridice.

”Presa a dezvăluit astăzi o serie de detalii care fac parte din cele 26 de volume ale celebrului dosar «Tabla» şi care atestă faptul că anchetatorii au fost îndreptăţiţi să îl trimită în judecată pe Costel Alexe pentru că a pretins mită, 22 de tone de tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă. Acestea au fost folosite la construcţia fermei familiei sale din satul Sculeni (Iaşi). De asemenea, multe dintre documentele de care se prevalează inculpatul Costel Alexe sunt antedatate şi contrafăcute”, afirmă liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, în scrisoarea transmisă lui Ciucă.

În acelaşi document transmis preşedintelui PNL, liderul PSD Iaşi îi solicită lui Nicolae Ciucă retragerea sprijinului politic în cazul lui Costel Alexe.

”Vă solicităm retragerea sprijinului politic acordat inculpatului Costel Alexe. Iaşul a fost suficient timp făcut de ruşine la nivel naţional. Aceste lucruri nu trebuie să se mai repete sub nicio formă. Costel Alexe este incompatibil cu funcţia administrativă pe care o ocupă.

Social democratul mai punctează că Alexe este ”inculpat şi într-un alt dosar în care DNA îl acuză de două infracţiuni de abuz în serviciu la Consiliul Judeţean Iaşi.

În iunie 2022, fostul ministru al Mediului Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare. Alte şase persoane, între care fostul director general al unei firme cu activitatea în siderurgie, au fost deferite justiţiei în acest dosar.

Potrivit DNA, în 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor i-ar fi cerut lui Ionel Borș, country-managerul combinatului siderurgic Liberty Galați, mai multe produse din tablă la schimb cu acordarea unor certificate de emisii de gaze cu efect de seră și monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură).

Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Publicaţiile locale reporteris.ro şi 7est prezintă, luni, noi detalii din dosarul lui Costel Alexe, în care acesta este acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi instigare la delapidare.

Potrivit dezvăluirilor jurnaliştilor ieşeni, produsele primite de la Combinatul Liberty Galaţi au ajuns la ferma familiei Alexe din Sculeni (Iaşi) prin intermediul unei asociaţii, Help People and Nature (HPN), al cărei preşedinte este Raluca Alexe, soţia demnitarului ieşean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie 2024, de la 7,2% în luna precedentă, conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a doua scădere...
O adolescentă a fost bătută cu mânerul lopeții de către propriul tată. Agresorul era furios că fata vorbește cu băieți pe Facebook
O adolescentă a fost bătută cu mânerul lopeții de către propriul tată. Agresorul era furios că fata vorbește cu băieți pe Facebook
Un adolescentă de 15 ani din Iași a fost bătută de către tatăl ei, timp de mai multe zile, pentru că acesta o bănuia că vorbește cu băieți pe Facebook. Minora nu a mai putut suporta...
#Costel Alexe DNA, #PSD, #Iasi, #coruptie, #Consiliul Judetean Iasi , #stiri Costel Alexe