Alexe, dupa decizia CJUE: O tara intreaga este condamnata din cauza unor administratii iresponsabile

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 16:23
6146 citiri
Alexe, dupa decizia CJUE: O tara intreaga este condamnata din cauza unor administratii iresponsabile
Foto: Facebook/Costel Alexe

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, joi, dupa decizia CJUE de condamnare a Romaniei pentru poluarea din Bucuresti, ca acest verdict era "previzibil", precizand ca "o tara intreaga este condamnata din cauza unor administratii locale iresponsabile".

"Inevitabilul pe care il anuntam de la inceputul mandatului s-a intamplat. Romania a fost condamnata la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce Primaria Capitalei nu a reusit sa reduca poluarea cu PM10 in Municipiul Bucuresti. O tara intreaga este condamnata din cauza unor administratii locale iresponsabile. (...)

Comisia a fost rabdatoare cu noi si cu acest subiect. A asteptat cativa ani ca PMB sa aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. Dupa ce PMB a reusit sa aprobe un plan, nu a fost capabila sa implementeze propriile masuri asumate. Din cauza acestei administratii, nu am resit sa tinem sub control poluantul PM10. Era previzibil verdictul de astazi", a spus Alexe, intr-o declaratie de presa.

Conform sursei citate, Primaria Capitalei nu a luat masuri imediat, in ciuda avertizarilor repetate primite de Municipalitate din partea Ministerului Mediului. El a adaugat ca inclusiv in perioada izolarii, PM10 a fost depasit de sapte ori.

"Doar salubrizarea eficienta a strazilor din Bucuresti ar fi reusit sa duca Bucurestiul la o reducere a poluarii cu PM10 cu cel putin 42%. Din pacate, aceasta masura (...) a fost atinsa intr-un procent de 40% si doar teoretic. (...) Am amendat inclusiv primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru ca, potrivit legii, primarul este responsabil de indeplinirea Planului de calitate a aerului, care a depins de condamnarea Romaniei la CJUE", a mai spus Alexe.

Ministrul Mediului a cerut Primariei Capitalei un plan de urgenta pe termen scurt, cu solutii de reducere a poluarii.

Romania a fost condamnata, joi, de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru poluarea din Bucuresti. CJUE precizeaza ca Romania nu a respectat reglementarile privind valorile limita de PM10, conform sentintei.

Decizia vine dupa ce Comisia Europeana cerut Curtii, in 12 octombrie 2018, constatarea ca tara noastra nu respecta reglementarile in mateirie. Comisia a trimis in judecata Romania pentru neindeplinirea obligatiilor privind calitatea aerulului inconjurator, pentru depasirea sistematica a valorilor limita pentru microparticule (PM10) in Bucuresti.

"Romania, pe de o parte, prin nerespectarea sistematica si persistenta, din anul 2007 si pana cel putin in anul 2016, a valorilor-limita zilnice pentru concentratiile de PM10 si prin nerespectarea sistematica si persistenta, din anul 2007 si pana in anul 2014 inclusiv, cu exceptia anului 2013, a valorilor-limita anuale pentru concentratiile de PM10 in zona RO32101 (Bucuresti, Romania), nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin (...) privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa (...) si, pe de alta parte, nu si-a indeplinit, in ceea ce priveste aceasta zona, incepand din 11 iunie 2010, obligatiile care ii revin in (...), in special obligatia (...) de a se asigura ca perioada de depasire este cat mai scurta cu putinta", a decis, joi, CJUE.

In minuta nu este precizata insa si sanctiunea pentru Romania.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Alexe decizie CJUE poluare, #Romania decizie CJUE poluare , #ministrul Mediului