De ce pleaca tinerii din Romania si cum ii tinem

Vineri, 29 Mai 2015, ora 12:46
3702 citiri
De ce pleaca tinerii din Romania si cum ii tinem

In fiecare luna, mii sau zeci de mii de tineri romani pleaca din tara. Cei mai multi pentru ca asta le ofera sansa unei vieti mai bune, altii (si) pentru ca statul si societatea nu ii respecta asa cum ar trebui sau (si) pentru ca pur si simplu vor sa traiasca intr-o tara in care sa-si poata creste copiii altfel.

Pe 25 mai, am preluat oficial functia de co-presedinte al Tineretului National Liberal si, la scurt timp dupa, cineva m-a intrebat: "Ce crezi tu ca poti face pentru ca tinerii sa nu mai plece din Romania?"

Este o intrebare grea, careia nu i se poate raspunde intr-o singura fraza si, cu siguranta, nu cu "eu voi face". "Eu voi contribui", cu siguranta. "Eu voi incerca", la fel de sigur. Doar ca genul asta de fenomene nu se rezolva asa de usor si trebuie un efort din partea urmatoarelor guverne ce vor veni. Si nu numai.

Ce cred, totusi, ca ar trebui facut?

In primul rand, e vorba despre economie. Nu doar despre o crestere economica ridicata, ci de una care sa nu fie risipita in cadouri pentru clientii politici ai PSD, UNPR, PC sau ai tradatorilor ex-liberali sau in masuri populiste si dezastruoase cum Guvernul a aratat ca poate lua.

Cand PNL va ajunge la guvernare, nu va fi de ajuns doar sa schimbe oameni, ci si modul in care economia Romaniei le da sperante tinerilor sau celor care muncesc in tara asta, indiferent de varsta.

Asta inseamna sa ne asiguram ca tinerii au acces la educatie de calitate si locuri de munca bine platite, chiar aici in Romania. Prea multi tineri sunt plecati peste hotare in cautarea unui trai mai bun si o buna parte din potentialul uman al tinerilor romani se iroseste.

Dincolo de asta, mai trebuie si sa dam o voce tinerilor. Pentru ca generatia noua sa fie auzita, e nevoie sa ocupe pozitii din care poate face acest lucru. Unul dintre scopurile noastre, ale TNL, e ca mai multi tineri sa fie in locuri din care pot influenta in bine lucrurile, cu energia si cunostintele generatiei lor.

Si mai e ceva, dincolo de asta - e nevoie ca autoritatile sa se deschida spre societate, mai ales spre cea mai activa si dinamica parte a ei. Sloganuri gen "suntem cu tinerii pentru ca avem conducatori tineri" nu sunt de ajuns. Poti avea un conducator care are in jur de 40 de ani, precum premierul Ponta, dar care conduce tot precum comunistii si impreuna cu alti comunisti (ca mentalitate), fara sa asculte ce spun cei din generatia lui sau mai tineri.

Tragand o linie, uitandu-ma la generatia mea si apoi la ce se intampla in societate, acolo unde generatii mai vechi sunt scoase din scena fortat sau pe cale naturala, ajung la concluzia ca va trebui sa fim pregatiti. Asta pentru a face Romania mai buna. Pentru a ne lua tara inapoi, pana la capat. Altfel, tinerii vor continua sa plece zi de zi, luna de luna, milioane dintre ei.

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...