Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Dosarul în care era vizat afaceristul Costel Comana înainte să se sinucidă, pe lista prescripției. Cine a rămas să răspundă pentru „tunul” de la Regiotrans

Marti, 30 Mai 2023, ora 21:30
7103 citiri
Dosarul în care era vizat afaceristul Costel Comana înainte să se sinucidă, pe lista prescripției. Cine a rămas să răspundă pentru „tunul” de la Regiotrans
SC Regiotrans SRL a afaceristului Costel Comana ar fi încasat peste 1 miliard de lei din subvenții în perioada 2009-2015. FOTO: Asociația Ro-Trans

Iorgu Ganea, partenerul afaceristului de la Regiotrans Costel Comana – cel care s-a s-a sinucis în 2015 în toaleta unui avion pe ruta Brazilia-Costa Rica – este „în cărți” pentru prescripție, la Tribunalul București, acolo unde încă se judecă pe fond în dosarul subvențiilor ilegale de 50 de milioane de euro acordate operatorului privat de transport călători pe calea ferată.

Iorgu Ganea este acuzat că, alături de Costel Comana, în perioada 7 ianuarie – 20 ianuarie 2015, i-ar fi determinat pe funcționarii de la Ministerul Transporturilor, în baza a 74 de cereri, să le acorde subvenții de 236.238.281 de lei (50 milioane de euro) firmelor pe care le administrau.

Cum Costel Comana s-a sinucis în perioada urmăririi penale, pe data de 25.02.2015, în dosar au rămas să răspundă Iorgu Ganea, Estrella Ștefănescu – funcționara care i-a ajutat pe afaceriști să obțină subvențiile în schimbul unor șpăgi meschine precum combustibil, un laptop, un telefon și abonament telefonic – precum și firmele Regiotrans SRL, Rail Force SRL, RC CF Trans SRL și Marub SRL.

La fel ca afaceristul Dan Condrea (fostul patron al HexiPharma) care s-a sinucis pe 22 mai 2016, în timpul urmăririi penale, apoi restul inculpaților au scăpat basma-curată prin prescripție în dosarul dezinfectanților diluați, tot așa ar fi putut scăpa și Costel Comana în dosarul subvențiilor ilegale ale Regiotrans.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

În prezent, Iorgu Ganea este judecat pentru participație improprie în modalitatea instigării la infracțiunea de acordare de subvenții cu încălcarea legii, infracțiune pentru care pedeapsa este de la 5 la 15 ani (conform art.10 litera c din Legea 78/2000). Totodată, acesta mai este judecat pentru evaziune fiscală (29 acte materiale).

În același dosar, Estrella Ștefănescu, fosta șefă a serviciului Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR SA, este judecată pentru luare de mită (7 acte materiale), pedepsită de la 2 la 7 ani.

Conform datelor din dosar, infracțiunile au fost săvârșite în perioada 2009-2015, iar dacă ar fi să ne raportăm ultimele momente ale activității infracționale, termenul de prescripție se va împlini în ianuarie 2025.

Asta înseamnă că instanțele de judecată au mai puțin de 2 ani pentru a finaliza dosarul, înainte ca Iorgu Ganea, Estrella Ștefănescu și cele 4 firme din dosar să scape prin prescripție, urmare a deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională și de Înalta Curte în 2022.

Potrivit art. 154 Cod penal, termenele de prescripție sunt:

  • 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani (cu privire la faptele lui Iorgu Ganea)
  • 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani (faptele Estrellei Ștefănescu).

Cum au golit de conținut judecătorii CCR aproape tot dosarul Regiotrans

Inculpații din acest dosar au mai beneficiat în trecut de deciziile CCR cu privire la excluderea din dosare a probelor obținute de procurori cu ajutorul SRI.

În februarie 2021, avocații inculpaților i-au convins pe judecători să elimine de la dosar toate interceptările, precum și unele informații financiar-bancare, golind astfel ce conținut o bună parte din probatoriu:

  • „În acest sens, apărarea a considerat că înscrisurile clasificate existente la Cabinetul Președintelui Tribunalului București confirmă faptul că SRI a acordat sprijin informativ organelor de urmărire penală și că a existat o echipă (n.r. – operativă), rezultă din aceste înscrisuri că s-a purtat o corespondență permanentă între DNA și SRI, înainte de sesizarea organelor de urmărire penală, între sesizarea și începerea urmăririi penale, și respectiv după începerea urmăririi penale.
  • În același sens, redând conținutul proceselor verbale de sesizare din oficiu data de 28.04.2011, 03.02.2012 și 16.01.2013, apărarea a considerat că din analiza acestora rezultă fără niciun dubiu că au avut la bază informații transmise de către SRI către DNA, întrucât în conținutul lor se regăsesc referiri la anumite întâlniri din locații și date expres indicate, referiri la conținutul discuțiilor purtate între anumite persoane, la gesturi făcute, sume remise în plic și descrieri exacte cu privire la remiteri, împrejurări care nu puteau fi cunoscute decât ca urmare a fluxului de informații primit de la SRI ca urmare a filajelor și supravegherii operative efectuate de membrii acestei instituții.
  • A solicitat apărarea a se da efect principiului in dubio pro reo și, în baza acestuia, în lipsa posibilității de a se determina cu exactitate actele procesual penale efectuate cu contribuția informativă a SRI, să se constate că există un dubiu că întreaga activitate de urmărire penală a fost efectuată în baza sprijinului informativ al SRI.
  • A arătat apărarea că imposibilitatea de stabilire a limitelor implicării informative SRI-ului în activitatea de urmărire penală nu poate fi imputabilă inculpatului și acesta nu poate suferi consecințe procesuale negative, ca urmare acestui fapt, respectiv în lipsa posibilității întinderii nulității să se aprecieze că întreaga urmărire penală a fost efectuată cu respectarea principiului legalității procesului penal.
  • În concluzie, s-a arătat că implicarea SRI în activitatea de urmărire penală atrage încălcarea competenței funcționale iar încălcarea competenței funcționale atrage ca și sancțiune nulitatea absolută a actului (n.r. - de sesizare a instanței) potrivit art. 281 alin 1 lit. b C.pr.pen., chiar și când încălcarea a intervenit în cursul urmăririi penale, astfel cum s-a statuat prin Decizia din 4 mai 2017 a Curții Constituționale, cu consecința excluderii probelor astfel obținute și imposibilității folosirii lor în procesul penal”, se arată în documentele dosarului.

Dosarul Regiotrans: Prejudiciu de peste un miliard de lei între 2009-2915

Potrivit DNA, în perioada 7 ianuarie 2009 -20 ianuarie 2015, în baza unui număr de 74 de cereri și a notelor de fundamentare și justificare a subvențiilor atașate cererilor, inculpatul Ganea Iorgu și Comana Costel (persoană care a avut calitatea de suspect, decedat în data de 25.02.2015), i-au determinat pe funcționarii publici din cadrul Ministerului Transporturilor-Direcția Economică (care au acționat fără vinovăție), să acorde inculpatei SC Regiotrans SRL, subvenții în valoare totală de 236.238.281 lei (echivalentul a 54.506.882 euro) cu încălcarea legii.

Suma de 236.238.281 lei reprezintă parte din suma totală de 1.061.343.466 lei ce a fost încasată de inculpata SC Regiotrans SRL cu titlu de subvenție de la buget în perioada 2009-ianuarie 2015, arată procurorii anticorupție.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  • Inculpatul Ganea Iorgu și Comana Costel au acționat fie direct, fie prin intermediul unor persoane care dețineau funcții de conducere în cadrul inculpatei SC Regiotrans SRL și au beneficiat de complicitatea inculpatelor SC RC CF Trans SRL și SC Rail Force SRL (firme din același grup cu SC Regiotrans SRL).
  • La data faptelor, inculpatul Ganea Iorgu și inculpatul Comana Costel aveau calitatea de administratori în drept, respectiv după caz, doar în fapt, în cadrul societăților inculpate SC Regiotrans SRL, SC RC-CF Trans SRL și SC Rail Force SRL.
  • Inculpata SC Regiotrans SRL a beneficiat de subvenția acordată nelegal, în valoare de 236.238.281 lei, prin majorarea artificială a costurilor reale de transport, cu complicitatea inculpatelor SC RC CF Trans SRL și SC Rail Force SRL care-i prestau servicii. Practic, cele două societăți au fost interpuse ca prestatori de servicii pentru inculpata SC Regiotrans SRL în scopul majorării artificiale a costurilor reale de transport ce erau luate în calcul în procedura acordării subvenției.
  • Astfel, a fost creată o schemă prin s-a realizat un transfer de subvenție de la inculpata SC Regiotrans SRL la celelalte firme din grup, între care inculpatele SC RC CF Trans SRL și SC Rail Force SRL.
  • Aceasta, întrucât contractele de servicii publice în domeniul transportului feroviar public de călători, încheiate cu Ministerul Transporturilor de inculpata SC Regiotrans SRL, plafonau cota de profit ce putea fi obținută de aceasta la maxim 5% din venituri, respectiv 3% începând cu 2013.
  • Astfel, se acordau de la buget cu titlu de subvenție diferențele dintre costurile reale de transport și tarifele stabilite pentru transportul feroviar public de călători, la care se adăuga o cotă de profit de 5%, iar începând cu 2013 de 3%. Sumele care depășeau acest plafon ar fi trebuit să fie restituite la buget.
  • Inculpata Ștefănescu Estrella, în calitate de șef serviciu în cadrul CNCF-CFR SA, în perioada 3 iunie 2010 - 6 aprilie 2015, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, a pretins, a acceptat promisiunea, respectiv după caz, a primit, de la directorul general al SC Regiotrans SRL, sume de bani și foloase necuvenite în cuantum total de 24.653,67 lei (combustibil, un laptop, un telefon și abonament telefonic, servicii de cazare în stațiune turistică, reparații la autoturismul personal etc., precum și suma de 923 lei numerar).
  • Activitățile în legătură cu care aceasta a primit banii și bunurile sub formă de mită au constat în confirmarea, din partea CNCF CFR SA, a volumului de tren km (indicator principal în funcție de care se acorda subvenția) realizat de inculpata Regiotrans SRL. Documentele în care era făcută această confirmare au fost atașate cererilor și notelor de fundamentare pe baza cărora inculpata SC Regiotrans a obținut, în mod nelegal, subvenții de la bugetul de stat”, precizează procurorii DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
#Costel Comana Iorgu Ganea, #regiotrans, #subventii stat, #operatori privati cale ferata, #DNA, #prescriptie , #justitie