Costica Canacheu, revocat de la sefia Comisiei de aparare a Camerei, la solicitarea USL

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 17:08
2559 citiri
Costica Canacheu, revocat de la sefia Comisiei de aparare a Camerei, la solicitarea USL
Foto: EVZ

Deputatul PDL Costica Canacheu a fost revocat din functia de presedinte al Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, la solicitarea USL, care a a invocat ca argument faptul ca acesta si-a incalcat atributiile cand a cerut institutiilor informatii privind numarul celor cu drept de vot la referendum.

Vicepresedintii comisiei - deputatii Eugen Bejinariu (PSD) si George Scutaru (PNL) - au trimis o nota Biroului permanent al Camerei in care informeaza conducerea acestui for legislativ ca marti a fost aprobata propunerea de revocare a lui Canacheu, potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, majoritatea membrilor prezenti ai comisiei, zece deputati, au votat propunerea de revocare a lui Costica Canacheu din functia de presedinte al comisiei, in timp ce cei patru parlamentari PDL prezenti (Costica Canacheu, Eugen Badalan, Neculai Rebenciuc si Adrian Badulescu) nu au dorit sa isi exprime votul.

"Propunerea de revocare, facuta in baza art. 45 din Regulament, are drept motivatie comportamentul abuziv manfestat de presedintele comisiei, dl. Costica canacheu, care in numele acesteia a inaintat in data de 3.08.2012, cu antetul comisiei, folosindu-se de calitatea de presedinte, doua adrese catre Directia generala de pasapoarte si Directia pentru evidenta persoanelor si administrarea bazelor de date, solicitand diverse informatii privind numarul cetatenilor cu drept de vot la referendumul din 29.07.2012, date care ulterior au fost folosite tendentios din punct de vedere politic in dezbaterile televizate de catre reprezentanti ai PDL", sustin Bejinariu si Scutaru.

Acestia sustin ca deputatul Canacheu nu s-a consultat cu vreun membru al biroului comisiei inainte de a trimite aceste adrese, "abuzand de calitatea sa de presedinte de comisie".

Nota solicita Biroului permanent sa ia act de revocarea lui Canacheu si sa ceara grupului PDL sa faca o alta nominalizare pentru functia de presedinte al Comisiei de aparare.

PDL nu doreste schimbare lui Canacheu de la Comisia de Aparare

Liderul deputatilor PDL Mircea Toader a sustinut, miercuri, ca decizia PDL va fi de a nu-l inlocui pe presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor Costica Canacheu,dupa ce vicepresedintii PNL si PSD au inaintat conducerii forului o cerere de revocare din functie a acestuia, arata NewsIn.

"Daca este presedinte, are atributul acesta (sa ceara documente institutiilor, n.r.), eu il intreb pe Zgonea ce semneaza? Indiferent ce spun, se inainteaza la Biroul Permanent, decizia noastra este de neschimbare", a declarat Toader.

El a punctat ca Biroul Permanent nu poate solicita schimbarea din functie a unui presedinte de comisie, ci doar grupul parlamentar din care face parte acesta. El a mai precizat ca daca pedelistul Costica Canacheu a incalcat Regulamentul Camerei, atunci Comisia juridica poate dispune sanctionarea acestuia.

"Este dreptul nostru, al grupului de a propune pe altcineva, daca consideram ca este necesar. Daca a incalcat un deputat, indiferent de functia pe care o are, a incalcat anumite prevederi ale Regulamentului, sunt modalitati de a pedepsi. Nicidecum de a face ordine in curtea noastra de catre oricine din celalalte grupuri parlamentare. Este functia noastra, daca noi consideram ca cel mai bun este Canacheu, ramane Canacheu, daca se considera de cei de la comisie si cei din Biroul Permanent ca a incalcat anumite prevederi, sunt sanctiuni care pot fi aplicate, nicidecum schimbarea din functie, este atributul nostru si noi nu suntem de acord. (...) BP nu poate sa solicite, numai grupul solicita schimbarea si noi nu il schimbam si daca considera ca a facut anumite lucruri in afara Regulamentului, sa fie pedepsit, la comisia juridica. Maximum inseamna 15 zile din oprirea indemnizatiei", a mai explicat democrat - liberalul.

Toader a subliniat ca presedintele Comsiei de aparare a cerut "niste date pentru a elucida probleme legate de listele permanente de la referendum".

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Camera Deputatilor revocare Costica Canacheu, #revocarea Comisia Aparare Camera, #revocare Canacheu sefie , #stiri Costica Canacheu