Guvern de uniune nationala, o prostie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 11 Iulie 2016, ora 12:02
8168 citiri
Guvern de uniune nationala, o prostie

Constat ca dl vicepremier Borc o da puternic pe politica. Are si domnia sa dreptate pe undeva. Despre bilantul Ministerului Economiei ce sa zica?

A inceput prin a ne spune cum se parasc functionarii intre ei si a continuat prin a ne explica de ce nu pot fi dati afara cand chiulesc de la serviciu. Despre companiile de stat numai de bine.

Si ca tehnocrat cu preocupari politice, dl Borc a avansat mai mult decat ipoteza, aproape necesitatea unui guvern de uniune nationala dupa alegerile de la toamna, pentru ca acesta "ar putea da stabilitate unor planuri, o putere pozitiva Romaniei la negocierile despre Uniunea care va urma", un guvern pe care sa il conduca dl Ciolos sau, ca solutie de rezerva, cu voia dvs ultimul pe lista, adica dl Borc insusi.

Povestea asta cu guvernul de uniune nationala nu e noua. E una dintre legendele care bantuie politica romaneasca de 25 de ani, un fel de vis de aur al consensului iliescian.

In opinia mea, e o aberatie, de fapt, lucru care s-a vazut practic in 2009, cand majoritatea de aur a lui Traian Basescu, PDL-PSD, nu numai ca nu a facut nicio branza reformista, dar a reusit sa bata ultimele cuie in cosciugul economiei astfel incat am ajuns la taierile din 2010.

Asadar, pentru cei cu memorie de caras (cel care uita de la un capat la celalalt al acvariului unde e peretele de sticla): am mai avut guvern de uniune nationala si a fost un mare esec.

De ce nu poate fi decat un esec nu e greu de inteles nici din perspectiva teoretica daca ai trecut de varsta la care crezi in Zana Maseluta.

In primul rand, un asemenea guvern incalca grav regulile jocului democratic care presupune un echilibru intre Putere si Opozitie, ambele esentiale pentru functionarea corecta a jocului politic.

Daca PSD si PNL ar intra amandoua la guvernare, cine ar ramane in Opozitie? ALDE si UDMR? Intr-o asemenea situatie, cine mai cenzureaza actele Puterii? Se deschide calea oricaror abuzuri.

Iar un premier rational si de bun simt ca dl Ciolos nu poate impiedica in niciun fel majoritatea aceasta mamut ca in Parlament sa faca orice enormitate. In schimb, majoritatea aceasta il poate tine prizonier pe dl Ciolos, cam cum se intampla si acum, de fapt.

Si pentru ca politica, la fel ca natura, are oroare de vid, in astfel de situatii rolul Opozitiei este preluat rapid de opozantii din partidele de la putere nemultumiti de una, de alta. Am vazut si asta in 2009. Si incepe un razboi de gherila in interiorul partidelor, care ajung sa fie mai preocupate sa isi rezolve problemele interne decat de actul de guvernare.

Spune dl Borc ca guvernul de uniune nationala ar fi bun pentru anumite planuri, nu stim care, si pentru negocierea cu UE. Am o veste proasta pentru domnia sa, pe care ar trebui sa o stie: guvernarea unei tari este departe de a se reduce la asa ceva. Ea inseamna mii de alte chestiuni concrete, in fiecare domeniu, si care presupun mari ciocniri de interese.

Ca sa armonizezi PSD si PNL, adica marele partid de stanga cu marele partid de dreapta, intr-o guvernare comuna, inseamna ca fie le dezideologizezi total, adica ingropi politica cu popa si parastas, fie nu te atingi de aspectele cu adevarat importante, adica, cu tot respectul, cam ce face actualul guvern.

Daca e sa te pui pe o mare reforma, pe o mare depolitizare, pe chestiuni de autentica substanta, nu simpozioane prin "momente astrale", vor iesi scantei intre PNL si PSD. Cascavalul nu e asa mare, cum il imparti atator guri? Sau suntem naivi si credem ca, dupa alegerile din toamna, gata, politica romaneasca va deveni una dedicata 100% cetateanului si interesului public?

Iar a discuta despre asta inainte de alegeri, cand habar nu ai ce scoruri vor rezulta, nu face decat sa dea apa la moara teoriilor conspirationiste macinate zi de zi de anumite televiziuni, cum ca oricum nu conteaza vointa poporului, nici nu mai trebuie sa mergem la vot, ca guvernarea e deja stabilita.

Stiti care sunt primii demobilizati din asta? Nu electoratul PSD, cel disciplinat, care fie iarna, fie vara, pe canicula sau pe viscol se duce incolonat unde arata seful, ci electoratul anti-PSD. Sa fie primit.

Si, in aceste conditii, cand s-o vota totusi, cat s-o vota, am putea ajunge la o victorie substantiala a PSD, care deja devine oarecum probabila. Ce i-ar putea face pe pesedisti sa accepte impartirea puterii cu liberalii? Hai sa zicem ca Liviu Dragnea ar putea fi convins, dar nici el, oricat de lider ales de tot poporul pesedist ar fi, nu poate impune orice, mai ales renuntarea la o halca de putere, mai ales renuntarea la functia de premier.

Da, s-a intamplat dupa Colectiv, dar atunci a fost o miscare strategica a lui Liviu Dragnea in contextul acela ultrainflamat si care s-a dovedit foarte bine gandita daca ne uitam la scorul PSD de la locale.

De ce sa te erodezi in continuare la guvernare intr-un moment atat de sensibil, cand poti sa te intaresti intr-o teoretica opozitie din care sa controlezi buna parte din guvern, dar fara sa decontezi nimic? Se poate mai bine decat sa beneficiezi fara niciun cost?

Eu cred ca dl Ciolos ar fi o foarte buna varianta de premier si dupa alegeri, dar numai ca premier politic al unui guvern politic, cu ideologie asumata si cu opozitie reala. Altfel nu facem decat sa ne adancim in aberatie.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#guvern uniune nationala, #Costin Borc premier , #ministrul Economiei