Guvernul vrea economie sanatoasa: Am facut o greseala. Nu se va mai pompa in consum

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 20:52
6775 citiri
Guvernul vrea economie sanatoasa: Am facut o greseala. Nu se va mai pompa in consum

Consumul nu va mai fi principalul motor al Romaniei. In schimb, Guvernul mizeaza pe o crestere sanatoasa, bazata pe productie, domeniu in care se vor pompa multi bani in urmatorii cinci ani, a precizat vicepremierul si ministrul Economiei Costin Borc intr-un interviu acordat Bloomberg.

Cabinetul condus de Dacian Ciolos a realizat un plan de dezvoltare a tarii. Conceput impreuna cu Banca Nationala a Romaniei si presedintele Klaus Iohannis, acesta va fi aplicat pana in 2020.

Strategia prevede o crestere economica in medie de 5% pe an, a spus Borc.

Ministrul a mai precizat in interviul acordat Bloomberg ca planul de dezvoltare include 16 domenii, printre care se numara agricultura, educatia si infrastructura.

De la consum la stimularea productiei

Romania s-a concentrat inainte de alegerile locale pe reduceri de taxe si majorari de salarii, stimuland consumul si cresterea economica la unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE.

Noul plan va marca astfel o schimbare de macaz, dupa ce unii oficiali au avertizat ca actuala traiectorie epuizeaza resursele pentru investitiile pe termen lung.

"Am facut o greseala incercand sa stimulam consumul dincolo de capacitatea de a produce bunuri pe plan intern, iar efectul este vizibil in dezechilibrul comercial. Atunci cand ai capacitate de productie, aceasta garanteaza infrastructura - drumurile si retelele digitale - educatia, asistenta medicala si dezvoltarea culturii", a spus Borc.

El considera ca bugetul poate sustine strategia de dezvoltare a Romaniei, insa e nevoie ca sa se indeplineasca o conditie esentiala: sa existe un consens politic.

Listarile pe Bursa trebuie sa continue

In afara de propunerile strategice, Borc a spus ca politicienii ar trebui sa continue procedurile pentru listarea pe bursa sau vanzarea unor participatii minoritare la companii de stat precum Hidroelectrica si Portul Constanta.

Tranzactiile fac parte din acordul cu Fondul Monetar International si au rolul sa creasca eficienta.

Mai putina birocratie si mai putina coruptie

O alta sarcina importanta a guvernului este cresterea transparentei in administratia publica pentru a sustine eforturile anti-coruptie ale procurorilor din ultimii ani, de oprire a "sifonarii" banilor publici si de a descuraja mita, arata Borc.

In timp ce Transparency International plaseaza inca Romania intre cele mai corupte tari din UE, efectele anchetelor impotriva politicienilor, intre care si fostul premier Victor Ponta, incep sa dea rezultate, a spus Borc.

"Indraznesc sa spun ca a avut loc o scadere semnificativa a coruptiei, nu mai putem spune ca avem o coruptie endemica", a mai aratat Borc, adaugand ca nu este meritul acestui guvern, ci al sistemului.

Citeste si:
Optimismul Băncii Mondiale privind România: 5 la sută creștere economică pe an, o țintă realistă
Optimismul Băncii Mondiale privind România: 5 la sută creștere economică pe an, o țintă realistă
Estimările Băncii Mondiale arată că până în 2030 România este capabilă să aibă peste cinci la sută creştere economică în fiecare an. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan...
Primăria Capitalei cere daune de 1 milion de lei de la MOL România. Ce obligații contractuale a ”fentat” compania
Primăria Capitalei cere daune de 1 milion de lei de la MOL România. Ce obligații contractuale a ”fentat” compania
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat marţi, 9 august, că municipalitatea a acţionat în instanţă compania Mol România. Primăria solicită pagube materiale de...