Guvernul vrea economie sanatoasa: Am facut o greseala. Nu se va mai pompa in consum

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 20:52
6946 citiri
Guvernul vrea economie sanatoasa: Am facut o greseala. Nu se va mai pompa in consum
Foto: Arhiva Facebook/Costin Borc

Consumul nu va mai fi principalul motor al Romaniei. In schimb, Guvernul mizeaza pe o crestere sanatoasa, bazata pe productie, domeniu in care se vor pompa multi bani in urmatorii cinci ani, a precizat vicepremierul si ministrul Economiei Costin Borc intr-un interviu acordat Bloomberg.

Cabinetul condus de Dacian Ciolos a realizat un plan de dezvoltare a tarii. Conceput impreuna cu Banca Nationala a Romaniei si presedintele Klaus Iohannis, acesta va fi aplicat pana in 2020.

Strategia prevede o crestere economica in medie de 5% pe an, a spus Borc.

Ministrul a mai precizat in interviul acordat Bloomberg ca planul de dezvoltare include 16 domenii, printre care se numara agricultura, educatia si infrastructura.

De la consum la stimularea productiei

Romania s-a concentrat inainte de alegerile locale pe reduceri de taxe si majorari de salarii, stimuland consumul si cresterea economica la unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE.

Noul plan va marca astfel o schimbare de macaz, dupa ce unii oficiali au avertizat ca actuala traiectorie epuizeaza resursele pentru investitiile pe termen lung.

"Am facut o greseala incercand sa stimulam consumul dincolo de capacitatea de a produce bunuri pe plan intern, iar efectul este vizibil in dezechilibrul comercial. Atunci cand ai capacitate de productie, aceasta garanteaza infrastructura - drumurile si retelele digitale - educatia, asistenta medicala si dezvoltarea culturii", a spus Borc.

El considera ca bugetul poate sustine strategia de dezvoltare a Romaniei, insa e nevoie ca sa se indeplineasca o conditie esentiala: sa existe un consens politic.

Listarile pe Bursa trebuie sa continue

In afara de propunerile strategice, Borc a spus ca politicienii ar trebui sa continue procedurile pentru listarea pe bursa sau vanzarea unor participatii minoritare la companii de stat precum Hidroelectrica si Portul Constanta.

Tranzactiile fac parte din acordul cu Fondul Monetar International si au rolul sa creasca eficienta.

Mai putina birocratie si mai putina coruptie

O alta sarcina importanta a guvernului este cresterea transparentei in administratia publica pentru a sustine eforturile anti-coruptie ale procurorilor din ultimii ani, de oprire a "sifonarii" banilor publici si de a descuraja mita, arata Borc.

In timp ce Transparency International plaseaza inca Romania intre cele mai corupte tari din UE, efectele anchetelor impotriva politicienilor, intre care si fostul premier Victor Ponta, incep sa dea rezultate, a spus Borc.

"Indraznesc sa spun ca a avut loc o scadere semnificativa a coruptiei, nu mai putem spune ca avem o coruptie endemica", a mai aratat Borc, adaugand ca nu este meritul acestui guvern, ci al sistemului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#consum economie Romania, #crestere economica Romania, #Borc interviu Bloomberg , #ministrul Economiei